Η Carrefour αποχωρεί από την Ελλάδα

Η Carrefour αποχωρεί από την Ελλάδα

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ελληνική αγορά, έπειτα από 12 χρόνια παρουσίας, ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει ο μεγαλύτερος λιανεμπορικός όμιλος της Ευρώπης και δεύτερος μεγαλύτερος παγκοσμίως. Την Παρασκευή, η Carrefour ανακοίνωσε ότι συμφώνησε με τον όμιλο Αφοί Μαρινόπουλοι Α.Ε. να του πουλήσει το μερίδιό της στην Carrefour- Μαρινόπουλος, το οποίο ανέρχεται σε 50%. Μία ημέρα πριν, την Πέμπτη, η Carrefour ανακοίνωνε ότι εξαγοράζει την αλυσίδα ΕΚΙ στην Αργεντινή, ενώ την Τετάρτη εγκαινίαζε το 208ο υπερμάρκετ στην Κίνα. Αν μη τι άλλο, ο γαλλικός όμιλος επιλέγει πλέον να αποδεσμευθεί από αγορές που δεν παρουσιάζουν προοπτικές, όπως η ελληνική, λόγω της συνεχούς μείωσης της κατανάλωσης και της έντονης αβεβαιότητας για την επόμενη ημέρα, και επενδύει σε αναδυόμενες. Υπενθυμίζεται ότι σε επίπεδο κλάδου σούπερ μάρκετ, προηγήθηκε η αποχώρηση της γερμανικής Aldi, το καλοκαίρι του 2010, χωρίς να αναλάβει κάποια άλλη εταιρεία τα καταστήματα, και η πτώχευση της ελληνικής Ατλάντικ.

Η είδηση, πάντως, για τη λύση της ελληνογαλλικής κοινοπραξίας και την ανάληψη της εταιρείας εξ ολοκλήρου από τον όμιλο Μαρινόπουλου, ο οποίος καλείται τώρα να διασφαλίσει την ομαλή λειτουργία των καταστημάτων, δεν έπεσε στην αγορά ως «κεραυνός εν αιθρία». Η απώλεια τζίρου και μεριδίων, καθώς και οι προβληματικές σχέσεις με αρκετούς εκ των προμηθευτών είχαν προκαλέσει τριγμούς στην ελληνογαλλική συμμαχία, ήδη από το φθινόπωρο του 2011. Αν και η Carrefour-Μαρινόπουλος έχει το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς (25%) το 2011, ο τζίρος της υποχώρησε κατά 8,3% και το α΄ τρίμηνο του 2012 κατά 15,9%.

Η αιφνιδιαστική τοποθέτηση στις 27/9/2011 του κ. Ζερόμ Λουμπέρ στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Carrefour-Μαρινόπουλος συνδέθηκε και με τις τωρινές εξελίξεις, καθώς θεωρείται το ιδανικότερο πρόσωπο για την ομαλή μετάβαση στη «μετά Carrefour εποχή». Κι αυτό διότι ο κ. Λουμπέρ έχει εργασθεί στην Carrefour από το 1998 έως το 2008, διατελώντας την περίοδο 2004-2008 διευθύνων σύμβουλος της Carrefour Ελλάδος. Στη συνέχεια εντάχθηκε στον όμιλο Μαρινόπουλου και ως γενικός διευθυντής διατήρησε στενές σχέσεις με την Carrefour-Μαρινόπουλος και τη διοικητική της ομάδα. Τώρα, υπό το νέο καθεστώς, ο κ. Λουμπέρ διατηρεί τη θέση του στην επιχείρηση.

Το στοίχημα για την οικογένεια Μαρινόπουλου, η οποία αποκτά τα ηνία της αλυσίδας, ως αποκλειστικός δικαιοδόχος της Carrefour στην Ελλάδα, την Κύπρο και τα Βαλκάνια είναι δύσκολο. Σύμφωνα με την ανακοίνωσή της στο πλαίσιο της οικονομικής αναδιοργάνωσης της εταιρείας και προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι τρέχουσες οικονομικές προκλήσεις στην Ελλάδα, οι μέτοχοι θα προβούν από κοινού σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου 348 εκατ. ευρώ, κάτι που αποτελεί σημαντική ένεση ρευστότητας. Κύκλοι της εταιρείας τονίζουν, εξάλλου, ότι η αλλαγή ιδιοκτησίας ενδεχομένως να προκαλέσει κλείσιμο κάποιων καταστημάτων. Ολα αυτά, βεβαίως, μένει να αποδειχθούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή