Με παρέμβαση εισαγγελέα και ΜΑΤ άνοιξε η Χαλυβουργία

Με παρέμβαση εισαγγελέα και ΜΑΤ άνοιξε η Χαλυβουργία

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη συνδρομή αστυνομικών δυνάμεων άνοιξε χθες τα ξημερώματα η είσοδος της Χαλυβουργίας Ελλάδος στον Ασπρόπυργο, με εντολή της προϊσταμένης εισαγγελέως Ελένης Ράικου.

Το εργοστάσιο παρέμεινε κλειστό από τις 31 Οκτωβρίου 2011, όταν ξεκίνησε η εννεάμηνη απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων, οι οποίοι δεν αποδέχθηκαν τη μείωση των αποδοχών τους και το μειωμένο ωράριο που ήθελε να εφαρμόσει η εταιρεία λόγω της ύφεσης που έχει πλήξει και τον χαλυβουργικό κλάδο.

Εκτοτε η διοίκηση της εταιρείας προχώρησε σε απολύσεις, η ανάκληση των οποίων αποτελούσε πάγιο αίτημα κατά την εννεάμηνη κινητοποίηση. Μάλιστα το τελευταίο διάστημα η διοίκηση είχε διαμηνύσει προς κάθε πλευρά ότι είναι αποφασισμένη να κλείσει τη μονάδα του Ασπροπύργου και να μεταφέρει όλη την παραγωγική και εξαγωγική δραστηριότητα στη μονάδα του Βόλου.

Η πύλη της μονάδας άνοιξε στις 5.30 το πρωί εν μέσω εντάσεων, όταν δυνάμεις των ΜΑΤ έσπασαν το μπλόκο όσων περιφρουρούσαν την απεργία. Σύμφωνα με το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., προσήχθησαν και εν συνεχεία συνελήφθησαν έξι άτομα. Οπως κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι που κατάφεραν να εισέλθουν στους χώρους του εργοστασίου, ο διευθυντής της μονάδας δέχθηκε επίθεση στο κεφάλι από τους απεργούς και του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

Το θέμα της Χαλυβουργίας απασχόλησε τον πρωθυπουργό, ο οποίος βρισκόταν σε επικοινωνία τα τελευταία εικοσιτετράωρα με τον υπουργό Εργασίας και τον υπουργό Δικαιοσύνης. Συνεργάτες του πρωθυπουργού επισημαίνουν πως ο κ. Σαμαράς θεωρεί ύψιστης σημασίας, για τους πολίτες και την κοινωνική συνοχή, το δικαίωμα στην εργασία και ότι η κυβέρνηση θα προασπίσει αυτό το δικαίωμα με κάθε τρόπο. Είχαν προηγηθεί πολύωρες διαπραγματεύσεις μεταξύ του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση και των απεργών εργαζομένων, οι οποίες κατέληξαν σε αδιέξοδο. Ο κ. Βρούτσης ζήτησε το βράδυ της Πέμπτης από τη διοίκηση της εταιρείας να δοθεί λίγη πίστωση χρόνου και να μην προχωρήσει στην κατάθεση ομαδικών απολύσεων που θα οδηγούσε και στο οριστικό λουκέτο του εργοστασίου της μονάδας στον Ασπρόπυργο. Βάσει των πληροφοριών της «Κ», η εταιρεία είχε θέσει ως προθεσμία αυτό το Σαββατοκύριακο και τη Δευτέρα το πρωί θα έδινε εντολή στους κλητήρες να προχωρήσουν στην κατάθεση των ομαδικών απολύσεων.

Μετά τις χθεσινές εξελίξεις, η διοίκηση της Χαλυβουργίας Ελλάδος σε ανακοίνωσή της τόνισε ότι δεν θα προχωρήσει στην υποβολή ομαδικής αίτησης απολύσεων των εργαζομένων, μετά την απόφαση της Πολιτείας να αποκαταστήσει τη νομιμότητα και να επιτρέψει στους εργαζομένους να εισέλθουν στον χώρο του εργοστασίου. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η κατάσταση στο εσωτερικό του εργοστασίου, που απλώνεται σε μια έκταση 290.000 τετραγωνικών μέτρων, δεν επιτρέπει την άμεση έναρξη των εργασιών, αφού θα χρειασθεί αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα για να επαναλειτουργήσει η μονάδα. Στους βιομηχανικούς χώρους του εργοστασίου περιλαμβάνεται χαλυβουργείο, ελασματουργείο επιμήκων προϊόντων, εργοστάσιο παραγωγής πλεγμάτων, καθώς και στεγασμένες αποθήκες φύλαξης χαλύβων και πλεγμάτων. Μετά τις επενδύσεις των τελευταίων ετών, η ετήσια παραγωγική δυναμικότητα σε τελικά προϊόντα ξεπερνά τις 400.000 τόνους. Το 2011 η Χαλυβουργία Ελλάδος κατέγραψε ζημίες ύψους 48,9 εκατ. ευρώ, το 2010 η ζημιογόνος χρήση ανήλθε στα 15,7 εκατ. ευρώ, ενώ το 2009 οι ζημιές της επιχείρησης είχαν ανέλθει στα 31,2 εκατ. ευρώ. O χαλυβουργικός κλάδος βρίσκεται στα πρόθυρα κατάρρευσης, με συνέπεια η ζήτηση των προϊόντων να έχει κατρακυλήσει στα επίπεδα των αρχών της δεκαετίας του 1990. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι καθαρές ζημίες των 5 επιχειρήσεων του κλάδου στην Ελλάδα, την τριετία 2009-2011, άγγιξαν τα 400 εκατ. ευρώ και ταυτόχρονα μειώθηκαν κατά 20% τα ίδια κεφάλαιά τους με μικρή αύξηση των δανειακών τους υποχρεώσεων. Μόνο για τη φετινή χρονιά, η πτώση στις πωλήσεις χάλυβα στην εγχώρια αγορά θα αγγίξει το 80% λόγω της καθίζησης της οικοδομικής δραστηριότητας. Το 2011 οι 5 βιομηχανίες χάλυβα που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα εμφάνισαν συνολικές ζημίες μετά από φόρους ύψους 162,4 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 93% των ζημιών σε σχέση με το 2010, όπου οι αθροιστικές ζημίες είχαν αναρριχηθεί στα 84 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή