Νέα ερωτήματα για τα μεταλλαγμένα

Νέα ερωτήματα για τα μεταλλαγμένα

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Πόσο «ασφαλή» είναι τα μεταλλαγμένα για την ανθρώπινη υγεία; Ακρως ανησυχητικά είναι τα αποτελέσματα γαλλικής έρευνας που είδε χθες το φως της δημοσιότητας, η οποία μάλιστα είναι «συνέχεια» προηγούμενης έρευνας που οι ίδιοι επιστήμονες είχαν πραγματοποιήσει πριν από μερικά χρόνια. Οπως διαπίστωσαν οι Γάλλοι ερευνητές που εκπόνησαν την έρευνα τα πειραματόζωα (ποντίκια) που τρέφονταν καθημερινά με μεταλλαγμένο καλαμπόκι της εταιρείας Monsanto εμφάνισαν όγκους και σοβαρές βλάβες στα ζωτικά τους όργανα.

Ο Ζιλ Ερίκ Σεραλινί και οι συνάδελφοί του στο Πανεπιστήμιο της Καν υποστηρίζουν ότι τα πειραματόζωα που διατρέφονταν με το μεταλλαγμένο καλαμπόκι NK603 της Μοnsanto ή έπιναν νερό το οποίο περιείχε συγκεντρώσεις του παρασιτοκτόνου Roundup, παρότι ήταν σε επίπεδα που χαρακτηρίζονται ασφαλή από τους αμερικανικούς ρυθμιστικούς φορείς, είχαν πολύ μικρότερο προσδόκιμο ζωής συγκριτικά με τα πειραματόζωα που διατρέφονταν με κανονική τροφή.

Ειδικότερα, τα τρωκτικά που τρέφονταν με τα μεταλλαγμένα εμφάνισαν όγκους στους μαστούς, αλλά και ηπατική και νεφρική ανεπάρκεια. Το 50% των αρσενικών και το 70% των θηλυκών πειραματόζωων πέθαναν πρόωρα, ενώ τα αντίστοιχα ποσοστά στην ομάδα ελέγχου ήταν 30 και 20%.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Food and Chemical Toxicology και παρουσιάστηκε σε συνέντευξη Τύπου στο Λονδίνο.

Τι λένε επιστήμονες

Αξίζει να σημειωθεί ότι, παρά τα εντυπωσιακά της ομολογούμενως συμπεράσματα και ενώ σίγουρα το αποτέλεσμα πρέπει να κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ασφάλεια όσων τελικά καταλήγουν στο τραπέζι της οικογένειας, η μελέτη γίνεται δεκτή με σκεπτικισμό από πολλούς επιστήμονες.

Ο Τομ Σάντερς, επικεφαλής του κέντρου έρευνας επιστημών διατροφής στο King’s College του Λονδίνου, επισήμανε σε ηλεκτρονική του επιστολή ότι από την έρευνα των Γάλλων επιστημόνων απουσιάζουν σημαντικά στοιχεία τα οποία θα μπορούσαν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην αξιολόγηση του αποτελέσματος, όπως παραδείγματος χάριν ποια ήταν η ακριβής ποσότητα της τροφής των πειραματόζωων. Χαρακτηριστικά επισημαίνει ο δρ Τομ Σάντερς «οι στατιστικές μέθοδοι που ακολουθήθηκαν είναι αντισυμβατικές».

Ταυτόχρονα, ο Μαρκ Τέστερ, καθηγητής γενετικής φυτών του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας στην Αυστραλία, διερωτάται πώς τα συμπεράσματα της έρευνας των Γάλλων δεν εντοπίστηκαν σε προηγούμενες έρευνες. «Εάν οι συνέπειες του συγκεκριμένου τύπου αραβοσίτου για την υγεία είναι αυτές που διαπιστώθηκαν στην έρευνα -γράφει σε ηλεκτρονική του επιστολή ο Αυστραλός επιστήμονας- γιατί άραγε οι Αμερικανοί δεν αποδεκατίζονται; Η μακροζωία βελτιώνεται και το προσδόκιμο ζωής διαρκώς αυξάνεται».

Αδύνατη η αξιολόγηση

Ο Αλαν Μπούμπι, καθηγητής βιοχημείας και φαρμακολογίας στο Imperial College London, σε σχόλιό του αναφέρει ότι η μελέτη ήταν σχεδιασμένη κατά τρόπο ώστε να είναι πρακτικά αδύνατη η αξιολόγηση των συμπερασμάτων. «Δεν υπάρχει παραδείγματος χάριν καμία στατιστική ανάλυση των όγκων στους μαστούς που εμφανίστηκαν, που συχνά παρουσιάζονται και τυχαία», επισημαίνει ο Βρετανός καθηγητής.

Παρά τον σκεπτικισμό της επιστημονικής κοινότητας η γαλλική κυβέρνηση μετά την ανακοίνωση των συμπερασμάτων ζήτησε από την Εθνική Υπηρεσία για την Ασφάλεια της Υγείας (παράρτημα της αντίστοιχης Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας) να πραγματοποιήσει τις απαιτούμενες μελέτες ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσον τα συμπεράσματα της έρευνας ευσταθούν. Στην περίπτωση που η απάντηση της υπηρεσίας είναι καταφατική, οι ευρωπαϊκές αρχές και οι αρμόδιοι φορείς θα πρέπει να λάβουν άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να διασφαλίσουν την υγεία των Ευρωπαίων πολιτών. Ανάμεσα σε αυτά, ίσως να είναι και η άμεση επιβολή απαγόρευσης των εισαγωγών του συγκεκριμένου τύπου αραβοσίτου της Μonsanto.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ηχούν τα τύμπανα του πολέμου κατά του βιομηχανικού κολοσσού και των μεταλλαγμένων. Η Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια Τροφίμων όταν ενέκρινε την κυκλοφορία του προϊόντος το 2004 δεν είχε αποδεχθεί την ύπαρξη ικανών στοιχείων που να υποδεικνύουν ότι τα μεταλλαγμένα αποτελούν κίνδυνο για την υγεία. Ομως στην Ευρώπη φαίνεται ότι τα «μεταλλαγμένα δεν περνούν». Τι θα συμβεί στο μέλλον… Μένει να το δούμε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT