Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει ανυπακοή ενάντια στον νόμο για ΑΕΙ

Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει ανυπακοή ενάντια στον νόμο για ΑΕΙ

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πολιτική στήριξη στην ανυπακοή κατά του νόμου για την τριτοβάθμια εκπαίδευση δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Χθες, βουλευτές του κόμματος σε γραπτή δήλωσή τους προτρέπουν πανεπιστημιακούς και φοιτητές σε κινητοποιήσεις προκειμένου να ακυρωθεί ο νόμος-πλαίσιο. Ηδη τα περισσότερα πανεπιστήμια έχουν προκηρύξει εκλογές για τα «επίμαχα» Συμβούλια Ιδρύματος, με αποτέλεσμα στελέχη του υπ. Παιδείας που μίλησαν στην «Κ», να κάνουν λόγο για «κινήσεις πανικού» εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ. Από την άλλη, φέτος (σε αντίθεση με πέρυσι) αναμένεται πιο δυναμική η παρουσία της ΚΝΕ στην προσπάθεια να ακυρωθούν εκλογές στα ΑΕΙ.

«Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις ενάντια στις εκλογές για τα Συμβούλια Διοίκησης που θα είναι η αρχή του τέλους για την ανώτατη εκπαίδευση. Οι νόμοι 4009/11 και 4076/12 πρέπει να ακυρωθούν» αναφέρουν στη δήλωσή τους οι βουλευτές Τάσος Κουράκης, Θεανώ Φωτίου, Χρήστος Μαντάς και Απόστολος Αλεξόπουλος. Μάλιστα, οι τέσσερις βουλευτές επιχειρούν να δώσουν διάσταση κινήματος στις έως τώρα αντιδράσεις -το αναφέρουν ως «κίνημα των πανεπιστημιακών και των φοιτητών που κατάφερε να αποτρέψει την εφαρμογή του νόμου Διαμαντοπούλου» – έστω κι αν πέρυσι οι αντιδράσεις ήταν ποικίλες και από διαφόρους πόλους της ακαδημαϊκής κοινότητας (π. χ. από πρυτάνεις που φέρονται να επεδίωκαν την παραμονή τους στον πρυτανικό θώκο έως και φοιτητές της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς).

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρονται και στα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν τα ΑΕΙ λόγω της μείωσης της κρατικής επιχορήγησης. «Η φοιτητική μέριμνα (συγγράμματα, σίτιση, στέγαση) περιορίζεται δραστικά και πολλοί φοιτητές αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους» λένε και συμπληρώνουν ότι «η περικοπή της κρατικής επιχορήγησης οδηγεί Τμήματα στα πρόθυρα της διακοπής της λειτουργίας τους και σε σοβαρή υποβάθμιση της διδασκαλίας και έρευνας. Σε πολλές μονάδες δεν θα διδαχθούν υποχρεωτικά μαθήματα, εξαιτίας της διακοπής των πιστώσεων για έκτακτο διδακτικό προσωπικό και της άρνησης της κυβέρνησης να διορίσει τους 900 περίπου εκλεγμένους διδάσκοντες».

Αναστολή λειτουργίας ιδρυμάτων

Ηδη υπάρχουν αντιδράσεις για τα οικονομικά προβλήματα σε διάφορα ΑΕΙ. Η Σύγκλητος του ΑΠΘ αποφάσισε αναστολή λειτουργίας του πανεπιστημίου για αύριο και την Παρασκευή. Επίσης, αναστολή λειτουργίας έως την Παρασκευή έχει αποφασίσει το Παν. Αιγαίου. «Ενώ έχει ήδη ξεκινήσει το εξάμηνο και δεν γίνονται διορισμοί κατά προτεραιότητα στα Τμήματα που έχουν απόλυτη ανάγκη (π. χ. όσα έχουν αριθμό διδασκόντων μικρότερο από 15), η μη χορήγηση, έως σήμερα, των αναγκαίων πιστώσεων για την πρόσληψη διδασκόντων με σύμβαση οδηγεί τα περισσότερα Τμήματα σε αδυναμία υλοποίησης του προγράμματος σπουδών και ορισμένα σε πλήρη αδυναμία λειτουργίας» ανέφερε χθες το πρυτανικό συμβούλιο του ΑΕΙ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή