Παράνομο το gelato σε μνημεία

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα εκστρατεία εγκαινίασε πρόσφατα η δημοτική αστυνομία της Αιώνιας Πόλης, της Ρώμης, που εφαρμόζει από την 1η Οκτωβρίου κανονισμό κατά της κατανάλωσης φαγητού και ποτού κοντά στα πάμπολλα μνημεία.

Ο νέος δημοτικός νόμος απαγορεύει επίσης την κατασκήνωση ή τα «αυτοσχέδια κρεβάτια» σε τόπους τουριστικού ενδιαφέροντος, όπως το Κολοσσαίο, το Πάνθεο ή τα Ισπανικά Σκαλοπάτια. Οι παραβάτες μπορεί να καταδικασθούν σε χρηματικό πρόστιμο ύψους 500 ευρώ.

Πολλές άλλες ιταλικές πόλεις διαθέτουν νόμους για την προστασία των μνημείων τους από την τουριστική λαίλαπα. Ο δήμαρχος της Ρώμης Τζιάνι Αλεμάνο, όμως, επέλεξε να ενισχύσει τη νομοθεσία αυτή, ύστερα από περίπατό του στο κέντρο της Ρώμης. Ο συντηρητικός δήμαρχος είδε εκεί ανθρώπους να στρώνουν αυτοσχέδια κρεβάτια σε διάφορα σημεία. Οι άνθρωποι αυτοί δεν ήταν άστεγοι, αλλά νέοι που είχαν εξαντληθεί από τη βραδινή τους έξοδο και ήθελαν να αναπαυθούν.

Αντίδραση

Το μέλος του δημοτικού συμβουλίου, Ανιέλο Μπονέλι, στέλεχος των Πρασίνων, λέει: «Δεν είναι δυνατόν να κυβερνά κανείς με απαγορεύσεις. Ο Αλεμάνο έχει ήδη απαγορεύσει την πορνεία, τους άστεγους και την αφαίρεση της μπλούζας στα πάρκα για ηλιοθεραπεία. Τίποτα απ’ όλα αυτά δεν εφαρμόσθηκε ποτέ». Αλλες ιταλικές πόλεις προσπάθησαν να συμβιβάσουν τις απαιτήσεις των επισκεπτών τους με την προστασία των αρχαίων, αναγεννησιακών και σύγχρονων μνημείων.

Εδώ και χρόνια, η κατανάλωση τροφίμων σε πακέτα απαγορεύεται στα σκαλοπάτια γύρω από την πλατεία του Αγίου Μάρκου στη Βενετία, τόπος συνάντησης 25 εκατομμυρίων τουριστών κάθε χρόνο. Φέτος το καλοκαίρι, ο δήμος προσέλαβε οκτώ ξεναγούς-φύλακες, οι οποίοι πλησιάζουν ευγενικά τους παραβάτες-επισκέπτες και τους εξηγούν τους λόγους που δεν πρέπει να τρώνε στην πλατεία.

Στη Φλωρεντία, ταινίες ασφαλείας έχουν τοποθετηθεί γύρω από τα σκαλιά του καθεδρικού ναού της πόλης, αποθαρρύνοντας τους τουρίστες από το να καθίσουν εκεί.

Ο αντιδήμαρχος της Ρώμης, αρμόδιος για θέματα επισκεπτών, Αντόνιο Γκατσελόνε, απορρίπτει τις ανησυχίες για ταλαιπωρία των τουριστών από την τουριστική αστυνομία.

«Οι επισκέπτες που θα περπατούν κρατώντας ένα κομμάτι πίτσα ή ένα παγωτό δεν θα τιμωρούνται, εφόσον πετάνε τα απορρίμματα σε κάδους. Πρόκειται για ζήτημα ευγένειας και πολιτισμού. Δεν θα τρώγατε πίτσα και δεν θα λερώνατε με τη σάλτσα της τα σκαλιά του Λευκού Οίκου στην Ουάσιγκτον, δεν είναι έτσι;» λέει ο κ. Γκατσελόνε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή