Αντιδράσεις για την πώληση του 100% των μετοχών της Ελληνικό Α.Ε.

Αντιδράσεις για την πώληση του 100% των μετοχών της Ελληνικό Α.Ε.

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν η Πολιτεία αποφασίσει να πωλήσει το 100% των μετοχών της Ελληνικό Α.Ε., τότε θα πρέπει να αυξήσει και τις απαιτήσεις της από τους υποψήφιους επενδυτές. Αυτό υποστηρίζει στην «Κ» ο πρόεδρος της εταιρείας, Σπύρος Πολλάλης. Το Ελληνικό δεν είναι απλά ένα οικόπεδο, αλλά ένας αναπτυξιακός μοχλός για την Αττική και όλη τη χώρα, τονίζει ο κ. Πολλάλης, εκφράζοντας εμμέσως πλην σαφώς την προτίμησή του υπέρ της διατήρησης τμήματος των μετοχών προς εκμετάλλευση της υπεραξίας που θα δημιουργηθεί στο μέλλον.

Την Τετάρτη, το ΤΑΙΠΕΔ πρόκειται να αποφασίσει αν τελικά θα προχωρήσει στην πώληση του 100% των μετοχών της Ελληνικό Α.Ε., ή θα επιμείνει στην αρχική του γραμμή, που εκφράστηκε μέσα από την πρόσκληση ενδιαφέροντος: την πώληση της πλειονότητας, αλλά όχι του συνόλου των μετοχών (η προηγούμενη διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ είχε ταχθεί με συνέντευξή του στο Bloomberg υπέρ της διατήρησης του 30%). «Αν τελικά αποφασιστεί η πώληση του συνόλου των μετοχών, τότε θα πρέπει να αυξήσουμε τις απαιτήσεις μας από τους υποψηφίους επενδυτές», εκτιμά ο κ. Πολλάλης. «Το Ελληνικό δεν είναι ένα μονοσήμαντο έργο, όπως ένα λιμάνι ή ένα έργο real estate, αλλά ένα σύνθετο έργο που παρέχει πολλές δυνατότητες αναπτυξιακών επιλογών. Διατηρώντας ένα τμήμα των μετοχών, το Δημόσιο κρατάει ένα κομμάτι της μελλοντικής υπεραξίας. Αν όμως δεν το διατηρήσει, θα πρέπει να μεγιστοποιήσει τη χρηματική προκαταβολή από τον επενδυτή προς το Δημόσιο το συντομότερο δυνατόν, να εξασφαλίσει ότι θα επενδυθούν σημαντικά κεφάλαια μέσα στα πρώτα χρόνια από την απόκτηση του χώρου και ότι θα μεγιστοποιηθούν τα μελλοντικά έσοδα του Δημοσίου. Πρέπει να εξασφαλίσουμε με κάθε τρόπο ότι το Ελληνικό θα αναπτυχθεί με τρόπο οικονομικά και περιβαλλοντικά βιώσιμο και ότι θα οδηγήσει, εν τέλει, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων του Λεκανοπεδίου ως ένας δυναμικός μητροπολιτικός πόλος» Το «κλειδί» στην υπόθεση του Ελληνικού είναι να καταφέρει η Πολιτεία (εν προκειμένω το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων, που έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα της διαγωνιστικής διαδικασίας) να δεσμεύσει τον υποψήφιο επενδυτή σε ένα συγκεκριμένο (ως προς τα μεγέθη και τον χρόνο) αναπτυξιακό σχέδιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή