«Χέρι με χέρι» έγινε η διαρροή

«Χέρι με χέρι» έγινε η διαρροή

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ευθύνεται, σύμφωνα με αστυνομική πηγή, για τη διαρροή αρχείου με προσωπικά δεδομένα εκατομμυρίων Ελλήνων σε 35χρονο εξωτερικό συνεργάτη εταιρείας on line marketing.

Σύμφωνα με αξιωματούχους της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, το εν λόγω αρχείο, με 9 εκατομμύρια καταχωρίσεις στοιχείων Ελλήνων πολιτών, δόθηκε «χέρι με χέρι» στον κατηγορούμενο από υψηλόβαθμο υπάλληλο του υπουργείου Οικονομικών ο οποίος είχε πρόσβαση στα ηλεκτρονικά συστήματα Taxis και Elenxis. Ο 35χρονος, που κατηγορείται για παράβαση του νόμου περί προσωπικών δεδομένων σε βαθμό κακουργήματος, συνελήφθη χθες στο σπίτι του στη Νέα Ιωνία. Κατασχέθηκαν σκληροί δίσκοι που μεταφέρθηκαν στα εγκληματολογικά εργαστήρια για επεξεργασία.

Η έρευνα ξεκίνησε ύστερα από καταγγελία της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων στην ΕΛ.ΑΣ. το πρωί της Δευτέρας. Στελέχη της Αρχής ενημέρωσαν τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ότι σε έλεγχο στα πληροφοριακά συστήματα ιδιωτικής εταιρείας εντόπισαν προσωπικά δεδομένα Ελλήνων πολιτών, για τα οποία εκφράστηκαν υπόνοιες ότι είχαν διαρρεύσει παράνομα από δημόσια αρχή.

Επρόκειτο για ηλεκτρονικά αρχεία (αποθηκευμένα σε μορφή txt) με κωδικούς ΑΦΜ, διευθύνσεις κατοικίας, περιουσιακά στοιχεία πολιτών, αριθμούς κυκλοφορίας οχημάτων κ.ά.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», από την επεξεργασία τους οι αστυνομικοί οδηγήθηκαν αρχικά σε εταιρεία με την οποία είχε συνεργαστεί ο 35χρονος και μέσω αυτής τελικά στα ίχνη του κατηγορουμένου. Από την περαιτέρω έρευνα, στην κατοχή του συλληφθέντος βρέθηκε βάση δεδομένων με συνολικά 9 εκατ. καταχωρίσεις στοιχείων Ελλήνων πολιτών.

Για το θέμα παραχωρήθηκε συνέντευξη Τύπου στην οποία παρέστησαν ο προϊστάμενος της Οικονομικής Αστυνομίας Δημήτρης Γεωργατζής και ο αρμόδιος αξιωματικός της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Μανώλης Σφακιανάκης.

Στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ. δήλωσε στην «Κ» ότι τα αρχεία προέρχονται από τα πληροφοριακά συστήματα Taxis και Εlenxis του υπουργείου Οικονομικών, αποκλείοντας το ενδεχόμενο hacking. «Εδειξε», μάλιστα, ως πηγή της διαρροής υπάλληλο του υπουργείου.

Η λίστα έφτασε στα χέρια του 35χρονου αρχικά το 2007, ενώ ο συλληφθείς φέρεται ότι κατάφερνε να επικαιροποιεί τη βάση δεδομένων του μέχρι και το 2011. Είχε κατηγοριοποιήσει τα προσωπικά δεδομένα των Ελλήνων πολιτών με βάση π.χ. μισθολογικά κριτήρια και στη συνέχεια πουλούσε τις πληροφορίες σε ιδιωτικές εταιρείες marketing. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η λίστα κοστολογείται από 60.000 έως 100.000 ευρώ.

Πήρε προθεσμία

Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι ανακρινόμενος ο 35χρονος απέφυγε να αποκαλύψει την προέλευση της λίστας. Φέρεται να ισχυρίστηκε ότι του την παραχώρησε κάποιος φίλος του προκειμένου να την επεξεργαστεί. Χθες, οδηγήθηκε στον ανακριτή από τον οποίο ζήτησε και πήρε 48ωρη προθεσμία προκειμένου να απολογηθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή