Εθελοντική εκστρατεία καθαρισμού στο ΑΠΘ

Εθελοντική εκστρατεία καθαρισμού στο ΑΠΘ

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Σε εθελοντική επιχείρηση απομάκρυνσης των συσσωρευμένων σκουπιδιών που είχαν δημιουργήσει στην πανεπιστημιούπολη αφόρητες συνθήκες, επιδόθηκαν χθες φοιτητές, καθηγητές και προσωπικό του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που έγιναν, εκτιμάται ωστόσο ότι θα χρειαστούν αρκετές ημέρες και οργανωμένες επιχειρήσεις με τεχνική υποστήριξη για να καθαριστούν οι χώροι του ιδρύματος μέσα και έξω από τα κτίρια των σχολών που είχαν μετατραπεί σε σκουπιδότοπους.

Ο εθελοντικός καθαρισμός ξεκίνησε γύρω στις 12 το μεσημέρι. Παρά τη βροχή που έπεφτε, οι εθελοντές και το προσωπικό καθαριότητας -το οποίο διέθεσε εργολάβος στο ΑΠΘ ειδικά γι’ αυτό τον σκοπό και δεν σχετίζεται με τους εργολαβικούς υπαλλήλους και τις εργολαβίες του ΑΠΘ- κατέβαλαν προσπάθειες να συλλέξουν σε πλαστικές σακούλες και να φορτώσουν τα οχήματα που είχαν διατεθεί από τον δήμο και ιδιωτική εταιρεία.

Οι ομάδες των εθελοντών ήταν εξοπλισμένοι με γάντια, μάσκες, σακούλες και απολυμαντικά, αλλά η εξόρμησή τους δεν έφτασε σε όλα τα κτίρια, είτε γιατί υπήρχε κίνδυνος εντάσεων από άτομα που αντιδρούν στο κάλεσμα είτε γιατί ορισμένα τμήματα ή σχολές όπως η οδοντιατρική δεν συμμετείχαν στην επιχείρηση καθαριότητας.

Αρκετοί καθηγητές ανέφεραν ότι χρειάζεται η επέμβαση της Πυροσβεστικής ή ειδικά συνεργεία, καθώς σε ορισμένους κοινόχρηστους χώρους τα σκουπίδια και τα υλικά που έχουν πεταχθεί είναι μολυσματικά και επικίνδυνα, αναφέροντας την περίπτωση του τμήματος Αγρονόμων -Τοπογράφων Μηχανικών, που ανέστειλε ήδη τη λειτουργία του επειδή κάποιος άγνωστος άδειασε το περιεχόμενο πυροσβεστήρα, το οποίο θεωρείται τοξικό, στις αίθουσες και σε κοινόχρηστους χώρους.

Ομάδες φοιτητών που υποστηρίζουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων φώναξαν συνθήματα και αποδοκίμασαν τον πρύτανη κ. Γιάννη Μυλόπουλο όταν βρέθηκε σε χώρους που καθάριζαν οι εθελοντές, ενώ ορισμένοι διαπληκτίστηκαν μαζί του και του πέταξαν αντικείμενα, για την επιστολή που στάλθηκε στην εισαγγελία από πρυτανικές αρχές, κοσμήτορες και προέδρους τμημάτων με αίτημα την παρέμβαση της αστυνομίας. Ο κ. Μυλόπουλος ευχαρίστησε όσους συμμετείχαν στην προσπάθεια καθαρισμού, καθώς και τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας του Δήμου Θεσσαλονίκης κ. Θ. Παππά και δήλωσε ότι «σήμερα το ΑΠΘ έδειξε ότι ενωμένο μπορεί να πετύχει πολλά…». Μάλιστα αναφέρθηκε και στους εργολαβικούς υπαλλήλους, οι οποίοι συνεχίζουν την κατάληψη του κτιρίου Διοίκησης και την απεργία, γιατί σεβάστηκαν, όπως είπε, την προσπάθεια του Πανεπιστημίου και με τη στάση τους αυτή συνέβαλαν στην επιτυχία της. Τους κάλεσε να αναστείλουν τις κινητοποιήσεις και να αποχωρήσουν από το κτίριο Διοίκησης.

«Αυτό που έγινε ήταν αποτέλεσμα της οργής του Πανεπιστημίου, η οποία εξανάγκασε τις πρυτανικές αρχές να κάνουν επιτέλους αυτό που δεν έκαναν επί 80 ημέρες» σχολίασε ο καθηγητής Φυσικής κ. Ορέστης Καλογήρου. Ο ίδιος επισήμανε ότι οι εθελοντές καθηγητές και οι φοιτητές της Σχολής καθάρισαν εκεί όπου τα σκουπίδια μπορούσαν να μπουν σε σακούλες, αλλά τα απόβλητα παραμένουν. Δεν χαρίζουμε αυτή τη μέρα στον κ. Πρύτανη. Το αποτέλεσμα ανήκει στην πανεπιστημιακή κοινότητα. Αυτή η πρυτανεία σπαράσσεται πλέον από τις εσωτερικές αντιφάσεις και τις κομματικές δουλείες».

Στο μεταξύ, μέλη του σωματείου εργολαβικών καθαριστών και φυλάκων του ΠΑΜΕ Κεντρικής Μακεδονίας κατέθεσαν χθες μήνυση στην εισαγγελία κατά του κ. Μυλόπουλου ότι δεν εφαρμόζει τον νόμο και δεν κηρύσσει έκπτωτους τους εργολάβους.

Παράλληλα, διευρύνεται το ρήγμα ανάμεσα στους εργολαβικούς υπαλλήλους, καθώς ομάδα εργολαβικών υπαλλήλων ένα 24ωρο μετά την απόφαση της γενικής συνέλευσης να συνεχιστεί η κατάληψη και η απεργία στρέφεται κατά του προέδρου κ. Σ. Κωνσταντινίδη. Σε ανακοίνωσή τους υποστηρίζουν ότι «η απόφαση για συνέχιση της κατάληψης δεν αντικατοπτρίζει σε καμία περίπτωση τη θέληση της πλειοψηφίας, αλλά συνιστά το αποτέλεσμα μιας μεθοδευμένης δολοπλοκίας εκ μέρους του προέδρου που εξακολουθεί να αγνοεί συστηματικά την επιθυμία μας για επιστροφή στην εργασία μας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή