Το άβατο των καταυλισμών και η «μαφία των Ρομά»

Το άβατο των καταυλισμών και η «μαφία των Ρομά»

3' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ισχυρές ενδείξεις για εκτεταμένη διακίνηση ναρκωτικών με «έδρα» τον καταυλισμό Ρομά των Μεγάρων, εκεί όπου στις 14 Δεκεμβρίου βρέθηκε δολοφονημένος ένας 16χρονος, έχουν οι αστυνομικοί που χειρίζονται την υπόθεση, μιλώντας για «μαφία των καταυλισμών» και συμμορίες «υψηλής παραβατικότητας» που ποδηγετούν τους φιλήσυχους πολίτες, επιβάλλοντας τον νόμο της σιωπής.

Ναρκωτικά, όπλα και εμπόριο σκουπιδιών είναι το τρίπτυχο των δραστηριοτήτων τους. Οι αρχηγοί της «μαφίας των Ρομά» αισθάνονται πανίσχυροι, χαράσσουν δικά τους σύνορα και κηρύσσουν πόλεμο σε όποιον τα διαβεί. Σύμφωνα με στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ., οι έρευνες για τη δολοφονία του νεαρού διεξάγονται «με τη μέγιστη δυνατή προσοχή», υπό τον φόβο ότι ανά πάσα στιγμή μπορούν να ξεσπάσουν επεισόδια με απρόβλεπτη εξέλιξη, καθώς «το κλίμα είναι εκρηκτικό».

Περιπολικά της αστυνομίας, λεωφορεία, ακόμα και ασθενοφόρα έχουν δεχθεί επιθέσεις έξω από καταυλισμούς Ρομά «με αφορμή ελέγχους ή συλλήψεις για διάφορα αδικήματα ή και χωρίς κανένα λόγο». Πρόσφατα, δύο αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ τραυματίστηκαν στα Μέγαρα όταν δέχθηκαν επίθεση κατά τη διάρκεια ελέγχου οχήματος. «Οσοι παρανομούν θέλουν με κάθε τρόπο να μας δείξουν ότι δεν θέλουν να ανακατευόμαστε στις δουλειές τους και ότι αυτοί είναι τα αφεντικά», σχολιάζει στην «Κ» αστυνομικός που έχει υπηρετήσει στον Ασπρόπυργο.

Πριν από λίγες ημέρες, πέντε αστυνομικοί τραυματίστηκαν στην Αγία Βαρβάρα του Αιγάλεω, κατά τη διάρκεια ελέγχων σε επιχειρήσεις με στόχο εξιχνίαση οικονομικών αδικημάτων, όταν δέχθηκαν απρόκλητα επίθεση από δεκάδες εξαγριωμένους Ρομά. «Είναι δύσκολο να συλληφθεί αθίγγανος. Ακόμα κι όταν πιάνονται επ’ αυτοφώρω δεν έχουν επάνω τους ταυτότητες, δηλώνουν ένα όνομα και ως διεύθυνση κάποιον καταυλισμό. Συχνά, ύστερα από έλεγχο αποτυπωμάτων διαπιστώνεται ότι το ίδιο άτομο έχει εμπλακεί σε διάφορα αδικήματα και έχει δηλώσει κάθε φορά διαφορετικό όνομα. Εάν αυτή είναι η συμπεριφορά μεμονωμένων ανθρώπων, φανταστείτε πόσο δύσκολο είναι να πραγματοποιηθεί μια επιχείρηση σε ολόκληρο καταυλισμό», υποστηρίζει ο  αντιπρόεδρος της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής Νίκος Καραδήμας.

Οι καταυλισμοί των Ρομά ανά την Ελλάδα αποτελούν συχνά πηγές εντάσεων με τις τοπικές κοινωνίες. «Στην πραγματικότητα, θα πρέπει να διαχωρίσουμε τους Ρομά σε δύο βασικές κατηγορίες: στους Ελληνες και τους Βαλκάνιους. Οι περισσότεροι από τους Ελληνες μένουν σε κανονικά σπίτια, είναι νομοταγείς δημότες. Τα προβλήματα δημιουργούνται κυρίως από αυτούς που έχουν έρθει από βαλκανικές χώρες, μένουν σε σκηνές κυρίως σε δύο σημεία, στα Νεόκτιστα και στη Νέα Ζωή Ασπροπύργου. Οι συγκεκριμένοι ασχολούνται με ανακύκλωση υλικών, κυρίως μετάλλων. Τα μέταλλα συγκεντρώνονται είτε από τον ΧΥΤΑ Φυλής είτε από κλοπές δημοσίων υποδομών, όπως σχάρες υπονόμων, καλώδια ηλεκτροφωτισμού κ.ά. Οι ίδιοι φαίνεται να εμπλέκονται και σε άλλα αδικήματα, όπως κλοπές από σπίτια και διακίνηση ναρκωτικών. Τα περιπολικά δεν τους πλησιάζουν. Η αστυνομία επεμβαίνει μόνο με ΜΑΤ και κατόπιν εισαγγελικής εντολής», λέει στην «Κ» ο αντιδήμαρχος Ασπροπύργου, Στέλιος Αλμπάντης. Πηγές του δήμου εκτιμούν ότι στην περιοχή διαβιούν περισσότεροι από 2.000 Ρομά από βαλκανικές χώρες.

«Εως πρότινος υπήρχε μια ομάδα Ελλήνων Ρομά στη χωματερή των Ανω Λιοσίων με αρχηγό γυναίκα και υπήρχε ένας δίαυλος επικοινωνίας με αυτούς τους ανθρώπους. Σήμερα, ενώ πλέον ο έλεγχος των σκουπιδιών έχει περάσει στους αλλοδαπούς Ρομά, υπάρχουν πολύ εντονότερα προβλήματα. Συμπλοκές, δολοφονίες, επιθέσεις σε απορριμματοφόρα και παρεμπόδιση των εργαζομένων της χωματερής ήταν καθημερινά φαινόμενα. Τουλάχιστον, έπειτα από σιωπηρή συμφωνία, δεν μπαίνουν πλέον στον ΧΥΤΑ πριν από το απόγευμα, όσο εργάζονται οι υπάλληλοι», λέει στην «Κ» ο γεν. γραμματέας του Συνδέσμου Εργαζομένων των Δήμων Αττικής Γιώργος Χάρδας. Παρά τη γενικότερη απροθυμία των αρχών να ασχοληθούν με το ζήτημα, πηγές του υπουργείου Δημόσιας Τάξης καταθέτουν έντονο προβληματισμό όσον αφορά την κατάσταση στους καταυλισμούς, καθώς ανησυχούν για το ενδεχόμενο δυναμικών αντιδράσεων των τοπικών κοινωνιών.

«Τα κρίματα» ενός σε όλη τη φυλή

«Μας βάζουν όλους στο ίδιο τσουβάλι, πολλές φορές μας φέρονται σαν σκουπίδια. Μας σταματούν, μας ελέγχουν και μας απειλούν μόνο και μόνο επειδή είμαστε Τσιγγάνοι», λέει στην «Κ» ο 23χρονος Γιάννης Κ., Ελληνας Ρομά, εκφράζοντας τη θέση και τα παράπονα των πολλών νομοταγών αθιγγάνων. Τον βρίσκουμε να πουλάει λαχανικά στο «περιθώριο» της λαϊκής αγοράς της οδού Φυλής, στο κέντρο της Αθήνας. Ο 23χρονος έχει δύο παιδιά τα οποία «θα πάνε στο σχολείο και γι’ αυτά θα δουλεύω συνέχεια για να συνεχίσουν και στο πανεπιστήμιο να κάνουν κάτι παραπάνω από εμάς στη ζωή τους». Ο Γιάννης ζει στη Θήβα. «Μαζεύουμε λαχανικά και φρούτα. Κρατάμε ένα μέρος από αυτά για αμοιβή και τα πουλάμε σε λαϊκές αγορές. Οι περισσότεροι από την οικογένειά μου ασχολούμαστε με το εμπόριο, ένας μόνο έγινε σιδεράς. Σε κάθε φυλή υπάρχουν άτομα που κλέβουν ή εγκληματούν, αλλά δεν μπορείς να φορτώνεις τα κρίματα ενός ανθρώπου σε όλη την οικογένεια ή τη φυλή του», λέει αφοπλιστικά ο ίδιος. «Μερικές φορές η αστυνομία θεωρεί ότι ένας Τσιγγάνος είναι ένοχος μόνο και μόνο επειδή είναι Τσιγγάνος. Δεν ακούν καν αυτά που τους λέμε». Πάντως και ο ίδιος σπεύδει να διαχωρίσει τη θέση του από τους Ρομά που έχουν έρθει τα τελευταία χρόνια από βαλκανικές χώρες και δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα – «αυτοί κάνουν τις περισσότερες παρανομίες», λέει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή