Πρόστιμο 50 εκατ. ευρώ επέβαλε εκ νέου η ΑΔΑΕ στη Vodafone

Πρόστιμο 50 εκατ. ευρώ επέβαλε εκ νέου η ΑΔΑΕ στη Vodafone

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την εκ νέου επιβολή προστίμου για το σκάνδαλο των υποκλοπών στη Vodafone επέβαλε η Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ). Το νέο πρόστιμο είναι χαμηλότερο από το αρχικό που είχε επιβληθεί στο τέλος του 2006 και, σύμφωνα με πληροφορίες, ανέρχεται σε 50 εκατ. ευρώ. Στελέχη της αγοράς αναφέρουν ότι η ΑΔΑΕ στη νέα της απόφαση συμψήφισε μέρος των κυρώσεων, ενώ για άλλες παραβιάσεις οι επιβληθείσες κυρώσεις ήταν χαμηλότερου ύψους.

Η νέα απόφαση της ΑΔΑΕ λήφθηκε την περασμένη Πέμπτη σε έκτακτη συνεδρίαση της ολομέλειάς της, μεταξύ των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς. Αναμένεται δε να καθαρογραφεί και ν’ αποσταλεί στην εταιρεία μέσα στις επόμενες ημέρες. Η σπουδή που έδειξε η ΑΔΑΕ στην ολοκλήρωση της διαδικασίας επαναβεβαίωσης του προστίμου, αποδίδεται στη λήξη της θητείας του προέδρου της κ. Ανδρέα Λαμπρινόπουλου και του αντιπροέδρου της κ. Κωνσταντίνου Μαραβέλα. Οι θητείες των δύο μελών της ΑΔΑΕ λήγουν στις 3 Ιανουαρίου 2013. Νομικοί κύκλοι διέβλεπαν νομικές αβεβαιότητες σε μια επανάληψη της διαδικασίας επιβολής διοικητικών κυρώσεων στη Vodafone από την ΑΔΑΕ, μετά την αλλαγή προέδρου και αντιπροέδρου.

Υπενθυμίζεται ότι το αρχικό πρόστιμο στη Vodafone επιβλήθηκε στις 14 Δεκεμβρίου 2006 και ανέρχονταν σε 76 εκατ. ευρώ. Τον Μάρτιο του 2009 το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), μετά από προσφυγή της Vodafone, ακύρωσε την επιβολή του προστίμου με την αιτιολογία ότι η ΑΔΑΕ λειτούργησε ως οιονεί δικαστήριο, αλλά κεκλεισμένων των θυρών. Σαν συνέπεια, χωρίς να εξεταστεί η ουσία της υπόθεσης, ζήτησε από την ΑΔΑΕ να επαναλάβει τη διαδικασία επιβολής του προστίμου, με ανοικτές θύρες αυτή τη φορά.

Η απόφαση ωστόσο του ΣτΕ χρειάστηκε 18 μήνες για την οριστικοποίησή της (καθαρογραφή). Η απόφασή του δημοσιοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2010, μαζί μ’ εκείνη που αφορούσε σε πρόστιμο της ΑΔΑΕ στην Ericsson για τον ίδιο λόγο, ύψους 7,3 εκατ. ευρώ (υπ’ αριθμ. 3319/2010 και 3320/2010). Σύμφωνα με το ΣτΕ οι αποφάσεις της ΑΔΑΕ «με τις οποίες επιβάλλονται κυρώσεις εις βάρος διοικουμένων, επιβάλλεται να εκδίδονται ύστερα από προηγηθείσα συνεδρίαση, στην οποία θα είναι ελεύθερη η είσοδος στο κοινό, να είναι δε το κείμενό τους προσιτό σε κάθε ενδιαφερόμενο πολίτη». Σημειώνεται ότι βάσει του ιδρυτικού νόμου της η ΑΔΑΕ επιβάλλεται να λαμβάνει τις αποφάσεις της κεκλεισμένων θυρών. Αξίζει να σημειωθεί ότι αμέσως μετά την απόφαση του ΣτΕ, το Ελληνικό Δημόσιο επέστρεψε το πρόστιμο των 76 εκατ. ευρώ στη Vodafone, χωρίς μάλιστα η τελευταία να το ζητήσει. Η απόφαση ωστόσο του ΣτΕ επέβαλε την έντοκη επιστροφή του προστίμου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή