Αντιδράσεις στην Κύπρο για δηλώσεις Γερμανών περί «μαύρου χρήματος»

Αντιδράσεις στην Κύπρο για δηλώσεις Γερμανών περί «μαύρου χρήματος»

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην αντεπίθεση πέρασε χθες η Λευκωσία, αντικρούοντας τις κατηγορίες Γερμανών πολιτικών όλων των αποχρώσεων ότι οι κυπριακές τράπεζες χρησιμοποιούνται για το ξέπλυμα «μαύρου χρήματος». Ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε χθες ότι το θέμα της κυπριακής οικονομικής διάσωσης «αποτελεί μέρος της προεκλογικής εκστρατείας στη Γερμανία», ενώ ο υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε τους πρέσβεις της Ευρωζώνης για τις διαδικασίες που ακολουθούν οι κυπριακές αρχές για να καταπολεμήσουν το ξέπλυμα «βρώμικου χρήματος».

«Είναι φανερό ότι υπάρχουν πολιτικές σκοπιμότητες πίσω από διάφορα θέματα που εγείρονται από ορισμένες χώρες… Η δανειακή σύμβαση της Κύπρου αποτελεί μέρος της προεκλογικής εκστρατείας στη Γερμανία», δήλωσε ο κ. Στέφανος Στεφάνου, σχολιάζοντας χθεσινές δηλώσεις υψηλόβαθμων Γερμανών πολιτικών, οι οποίοι δήλωναν ότι δεν είναι πιθανό το γερμανικό Κοινοβούλιο να εγκρίνει την οικονομική βοήθεια προς την Κύπρο αν η κυβέρνηση δεν εντείνει τις προσπάθειες καταπολέμησης του ξεπλύματος «βρώμικου χρήματος». Χθες, ο αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Χριστιανοδημοκρατών Μίχαελ Φουχς δήλωσε πως «αν η Κύπρος δεν είναι έτοιμη να υιοθετήσει τους ευρωπαϊκούς κανόνες σχετικά με τη διαφάνεια και το ξέπλυμα “μαύρου χρήματος”, τότε δεν θα εγκριθεί χορήγηση βοήθειας». Αναφερόμενος στις προχθεσινές δηλώσεις της καγκελαρίου Μέρκελ ότι δεν θα υπάρξει ειδική μεταχείριση της Κύπρου και ότι πρέπει να γίνουν αποκρατικοποιήσεις, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε χθες ότι «δεν ζητάμε ειδική μεταχείριση από την Ευρώπη σχετικά με τη δανειακή σύμβαση, απλώς την εφαρμογή της κοινοτικής αλληλεγγύης έναντι μιας χώρας που είναι παραδεκτό από όλους ότι είναι θύμα μιας ευρωπαϊκής απόφασης για “κούρεμα” του ελληνικού χρέους», ενώ παραδέχθηκε ότι η δανειακή σύμβαση που θα υπογράψει η κυπριακή κυβέρνηση θα περιλαμβάνει και ιδιωτικοποιήσεις, κάτι που είχε αρνηθεί να αποδεχθεί ο απερχόμενος πρόεδρος της Κύπρου Δημήτρης Χριστόφιας. Ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε, πάντως, χθες στο Ρόιτερς ότι οι αποκρατικοποιήσεις δεν είναι στις πρωτεραιότητές του.

Ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή, αφότου ενημέρωσε χθες τους πρεσβευτές της Ευρωζώνης στη Λευκωσία για τις διαδικασίες που ακολουθούν οι Αρχές για να εμποδίσουν το ξέπλυμα «βρώμικου χρήματος», εκτίμησε ότι πλέον είναι πολύ δύσκολο κάποιος να αμφισβητήσει τις προθέσεις των κυπριακών αρχών, ενώ επέμεινε ότι το κυπριακό δημόσιο χρέος, αν και είναι πολύ υψηλό, εν τούτοις παραμένει διαχειρίσιμο. Ο απερχόμενος πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, δήλωσε χθες από τις Βρυξέλλες ότι το ζήτημα της βιωσιμότητας του κυπριακού χρέους είναι σημαντικό πρόβλημα και εκτίμησε πως δεν πρόκειται να υπάρξει απόφαση του Eurogroup για την Κύπρο στη συνεδρίαση της 21ης Ιανουαρίου. Το μέλος της ΕΚΤ Γιοργκ Ασμουσεν δήλωσε χθες ότι οι διαπραγματεύσεις για το κυπριακό μνημόνιο θα ολοκληρωθούν τις εβδομάδες μετά το Eurogroup. Ενδεικτικό των κακών σχέσεων που επικρατούν μεταξύ Μέρκελ και Χριστόφια είναι το γεγονός ότι, αν και η Γερμανίδα καγκελάριος θα επισκεφθεί σήμερα την Κύπρο για το συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, δεν θα συναντηθεί με εκπροσώπους της κυπριακής κυβέρνησης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή