Πανάκριβο το αίμα στην Ελλάδα

Πανάκριβο το αίμα στην Ελλάδα

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Χρυσάφι» κοστίζει για το ελληνικό Δημόσιο η συλλογή, επεξεργασία και διανομή αίματος ως αποτέλεσμα της πολυδιάσπασης των υπηρεσιών αιμοδοσίας και των υψηλών τιμών αγοράς των αντιδραστηρίων. Είναι χαρακτηριστικό ότι η συλλογή – επεξεργασία – διανομή ενός ασκού αίματος στην Ελλάδα κοστίζει περί τα 410 ευρώ, όταν η αγορά του από την ελβετική Υπηρεσία Αιμοδοσίας δεν ξεπερνά τα 150 ευρώ!

Στη χώρα μας εισάγονται κάθε χρόνο από την Ελβετία 30.000 μονάδες αίματος (αριθμός που σταδιακά θα μειωθεί στο μισό από το 2015 έως το 2020), ενώ συλλέγονται περίπου 600.000 μονάδες ετησίως. Οπως σημειώνει στην «Κ» ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών κ. Χρήστος Πρωτόπαπας, το υψηλό κόστος του αίματος οφείλεται κατά κύριο λόγο στην πολυδιάσπαση του συστήματος αιμοδοσίας. «Κάθε νοσοκομείο με υπηρεσία αιμοδοσίας κάνει τους δικούς του ορολογικούς ελέγχους στο αίμα και τις δικές του προμήθειες αντιδραστηρίων. Εάν οι σχετικές διαδικασίες γίνονταν κεντρικά, το κόστος θα ήταν σαφώς μειωμένο». Ο κ. Πρωτόπαπας αναφέρεται και στη σπατάλη από τα αίματα που συλλέγονται και τελικά αχρηστεύονται (είτε λήγουν είτε κρίνονται ακατάλληλα). Ο ίδιος εκτιμά ότι κάθε χρόνο περίπου 30.000 μονάδες αίματος που συλλέγονται -και επομένως κόστισαν 12,5 εκατ. ευρώ- «αχρηστεύονται», λόγω της κακής οργάνωσης των υπηρεσιών αιμοδοσίας. «Σε αρκετές περιπτώσεις δεν τηρούνται οι προδιαγραφές και ο υποψήφιος αιμοδότης συμπληρώνει ερωτηματολόγια με ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα ενώπιον τρίτων. Ετσι, μπορεί να δώσει ψευδή στοιχεία και να γίνει δεκτός για αιμοδοσία ενώ είναι ακατάλληλος, γεγονός που θα αποδειχθεί από τον έλεγχο. Το ίδιο ισχύει και με συγγενείς ασθενών που πιέζονται να δώσουν αίμα για τον άνθρωπό τους. Τα περιστατικά αυτά θα ήταν ελάχιστα εάν αυξανόταν η εθελοντική αιμοδοσία», επισημαίνει. Στην Ελλάδα από εθελοντές προέρχεται το 47,5% των μονάδων αίματος που συλλέγονται.

Οι στόχοι του υπουργείου

Η σταδιακή αύξηση του αριθμού των εθελοντών αιμοδοτών και η μείωση του κόστους του αίματος είναι στους στόχους του υπουργείου Υγείας, όπως δήλωσε χθες η υφυπουργός κ. Φωτεινή Σκοπούλη. Οπως είπε στην «Κ» ο σύμβουλος της υφυπουργού, παθολόγος κ. Γιάννης Καρύδης, μείωση του κόστους θα προέλθει, μεταξύ άλλων, από τον νέο διαγωνισμό για την προμήθεια αντιδραστηρίων για τον μοριακό έλεγχο του αίματος -η ισχύουσα σύμβαση λήγει τον Αύγουστο-, αλλά και με τον κεντρικό διαγωνισμό για τα αντιδραστήρια του ορολογικού ελέγχου. Επίσης, εκπονείται σχέδιο συγκεντροποίησης των Κέντρων Μοριακού Ελέγχου του αίματος (από 9 σε 4) και των κέντρων που θα διενεργούν ορολογικό έλεγχο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου, η ολοκλήρωση αυτών των ενεργειών εντός του έτους θα έχει ως αποτέλεσμα να μειωθεί το κόστος της αιμοδοσίας κατά 60.000.000 ευρώ ετησίως (περίπου 100 ευρώ ανά μονάδα αίματος) αρχής γενομένης το 2014.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή