Αφεση αμαρτιών στις απευθείας αναθέσεις κρατικών προμηθειών

Αφεση αμαρτιών στις απευθείας αναθέσεις κρατικών προμηθειών

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το «πάρτι» με τις ανεξέλεγκτες απευθείας αναθέσεις στις κρατικές προμήθειες αποφάσισε να νομιμοποιήσει το υπουργείο Ανάπτυξης, με το επιχείρημα ότι η υποχρέωση ελέγχου από την Ενιαία Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων (ΕΑΑΔΗΣΥ) καθυστερεί την υλοποίηση αναπτυξιακών δράσεων.

Ειδικότερα, σε τροπολογία που υπογράφουν οι κ. Χατζηδάκης, Καλαφάτης και Ρουπακιώτης και κατατέθηκε χθες στο νομοσχέδιο για τις στρατηγικές επενδύσεις, προβλέπεται ότι αποφάσεις των αναθετουσών αρχών (νοσοκομείων, Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης κ.λπ.) για απευθείας αναθέσεις που εκδόθηκαν από την έναρξη ισχύος του νόμου 4013/2011 μέχρι τη δημοσίευση του παρόντος νόμου (του νόμου δηλαδή που θα ψηφισθεί), χωρίς να έχουν υποβληθεί ή πριν υποβληθούν στην ΕΑΑΔΗΣΥ, θεωρούνται νομίμως εκδοθείσες και παράγουν όλα τα έννομα αποτελέσματά τους. Με άλλα λόγια, δεν χρειάζεται να γνωμοδοτήσει η ΕΑΑΔΗΣΥ, η οποία επανειλημμένως είχε επισημάνει την πρακτική πολλών φορέων, κυρίως στον κλάδο της υγείας, οι οποίοι επικαλούνταν «κατεπείγουσες ανάγκες» για να προσφεύγουν στη λεγόμενη εξαιρετική διαδικασία της διαπραγμάτευσης (σ.σ. απευθείας αναθέσεις).

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, κάποια υπουργεία είχαν ζητήσει από την ΕΑΑΔΗΣΥ να εκδώσει σύμφωνη γνώμη εκ των υστέρων, κάτι που η Αρχή αρνήθηκε. Αυτό επίσης που επισήμανε κορυφαίο στέλεχος της Αρχής –η οποία σημειωτέον δεν γνώριζε για την τροπολογία– μιλώντας στην «Κ» είναι ότι η ρύθμιση που προωθείται θα έπρεπε τουλάχιστον να αφορά πολύ πιο περιορισμένο χρονικό διάστημα και αποφάσεις για πολύ συγκεκριμένους τομείς και όχι να έχει καθολική ισχύ. «Θα σπεύσουν όλοι μέχρι τη δημοσίευση του νέου νόμου να κάνουν απευθείας αναθέσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά το ίδιο στέλεχος.

Στην ίδια πολυσέλιδη τροπολογία περιλαμβάνονται ακόμη τα εξής στην κατεύθυνση της διευκόλυνσης των επενδύσεων: α) Η χορήγηση δεκαετούς άδειας διαμονής σε πολίτες τρίτων χωρών θα δίνεται εφόσον έχουν αγοράσει ακίνητο στην Ελλάδα αξίας τουλάχιστον 250.000 ευρώ και όχι 300.000 ευρώ που προβλεπόταν αρχικά. Επίσης, το δικαίωμα της άδειας παραμονής επεκτείνεται και σε όσους συνάπτουν μακροχρόνιες χρονομεριστικές μισθώσεις. β) Υποθέσεις που αφορούν σε συγχρηματοδοτούμενα έργα άνω των 15 εκατ. ευρώ θα ελέγχονται εκ των προτέρων από την ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, έτσι ώστε να είναι δύσκολη η προσφυγή εκ των υστέρων. γ) Προκειμένου να αποτρέπεται η κατάθεση προσφυγών κατά την ανάθεση δημόσιων συμβάσεων, προβλέπεται ότι για την άσκηση αίτησης ασφαλιστικών μέτρων κατατίθεται παράβολο ύψους 1% της προϋπολογισθείσας αξίας. Η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων απορρίπτεται ως απαράδεκτη εάν κατά την κατάθεσή της δεν καταβληθεί το 1/3 του οφειλόμενου παραβόλου και έως την πρώτη συζήτηση τα υπόλοιπα 2/3.

Ρυθμίσεις για τα περιφερειακά αεροδρόμια

Τις κανονιστικές ρυθμίσεις που προαπαιτούνται για την αποκρατικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων κατέθεσε χθες στην ελληνική Βουλή ο υπουργός Ανάπτυξης, Κωστής Χατζηδάκης. Πρόκειται για μια τροπολογία που κατατέθηκε στο σ/ν με τίτλο «Διαμόρφωση φιλικού αναπτυξιακού περιβάλλοντος για στρατηγικές και ιδιωτικές επενδύσεις» και στην οποία προβλέπονται η νέα οργάνωση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας ως ρυθμιστικής αρχής για την αεροναυσιπλοΐα στη χώρα μας και η δημιουργία μιας ανώνυμης εταιρείας, η οποία θ’ αναλάβει τη διαχείριση των μικρών περιφερειακών αεροδρομίων που δεν θ’ αποκρατικοποιηθούν. Σε ό,τι αφορά το πρώτο, η τροπολογία προβλέπει την κατάργηση της Διεύθυνσης Αερολιμένων στην ΥΠΑ και τη δημιουργία δύο νέων, την Κανονιστική Διεύθυνση Αεροδρομίων και την Εποπτική Διεύθυνση Αεροδρομίων.

Από την άλλη πλευρά, η δημιουργία της νέας εταιρείας, που ονομάζεται Α.Ε. Διαχείρισης Περιφερειακών Αεροδρομίων (ΑΕΔιΠΑ), θα «στεγάσει» όλα τα περιφερειακά αεροδρόμια που δεν θα ιδιωτικοποιηθούν. Η εταιρεία θα ενεργοποιηθεί τρεις μήνες μετά την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης των μεγάλων περιφερειακών αεροδρομίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή