Κάθειρξη 50 ετών σε Μαζιώτη, Ρούπα και Γουρνά

Κάθειρξη 50 ετών σε Μαζιώτη, Ρούπα και Γουρνά

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ερήμην καταδικάστηκαν χθες ο Νίκος Μαζιώτης και η Παναγιώτα Ρούπα από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, καθώς το ζευγάρι αγνοείται από τον προηγούμενο Ιούλιο όταν έπαψε να εμφανίζεται στο αστυνομικό τμήμα, ως όφειλε, και έκτοτε παραμένει άφαντο.

Χθες το δικαστήριο καταδίκασε τον Μαζιώτη σε ποινή κάθειρξης 50 ετών για τα αδικήματα της συγκρότησης οργάνωσης, απλής συνέργειας σε απόπειρα ανθρωποκτονίας, εκρήξεις, διακεκριμένες φθορές κ.ά. Ποινές κάθειρξης 50 ετών και έξι μηνών επιβλήθηκαν στην Παναγιώτα Ρούπα και στον Κώστα Γουρνά για τα ίδια αδικήματα. Και οι τρεις, ωστόσο, απαλλάχθηκαν από την κατηγορία της διεύθυνσης της οργάνωσης. Η ποινή έχει οριστεί στα 25 έτη.

Οσον αφορά τους υπόλοιπους κατηγορούμενους, ο Ευάγγελος Σταθόπουλος καταδικάστηκε σε ποινή 7,5 ετών μόνο για συγκρότηση οργάνωσης, ενώ σε κάθειρξη επτά ετών για την ίδια κατηγορία καταδικάστηκε και ο Χριστόφορος Κορτέσης. Αμφότεροι αθωώθηκαν για τις υπόλοιπες κατηγορίες. Η σύζυγος του Γουρνά, Μαρί Μπεραχά, απαλλάχθηκε καθώς δεν προέκυψαν στοιχεία που να στηρίζουν κατηγορίες σε βάρος της, ενώ αθώοι λόγω αμφιβολιών κρίθηκαν οι Σαράντος Νικητόπουλος και Κώστας Κάτσενος.

Η οργάνωση «Επαναστατικός Αγώνας» ξεκίνησε τη δράση της στις 5 Σεπτεμβρίου 2003 με διπλό βομβιστικό χτύπημα στα δικαστήρια της Ευελπίδων κατά το οποίο τραυματίστηκε ένας αστυνομικός. Ακολούθησαν τουλάχιστον 15 εμπρηστικά και άλλα χτυπήματα. Στις 12 Ιανουαρίου 2007 ο Ε.Α. έπληξε με αντιαρματική ρουκέτα το κτίριο της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα. Στις 30 Απριλίου του ίδιου έτους η οργάνωση εγκαινίασε τη χρήση πυροβόλων όπλων σε επίθεση κατά του Α.Τ. Περισσού.

Κατά την περίοδο των αναταραχών, μετά τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου, οι τρομοκράτες του Ε.Α. χτυπούν με καλάσνικοφ και άλλα όπλα κλούβα των ΜΑΤ στο Γουδί και την αστυνομική φρουρά του υπουργείου Πολιτισμού στα Εξάρχεια. Στη δεύτερη επίθεση τραυματίστηκε σοβαρά ο αστυφύλακας των ΜΑΤ Διαμαντής Μαντζούνης. Τελευταία ταυτοποιημένη ενέργεια της οργάνωσης είναι η βομβιστική επίθεση, στις 2 Σεπτεμβρίου 2009, στο κτίριο του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Η αρχή του τέλους για την οργάνωση, σύμφωνα με την αστυνομία, έγινε όταν τον Μάρτιο του 2010 τραυματίστηκε θανάσιμα σε συμπλοκή με αστυνομικούς ο Λάμπρος Φούντας που, όπως αποδείχθηκε αργότερα, ήταν και ο ίδιος μέλος της οργάνωσης. Εξετάζοντας τα ευρήματα που σχετίζονταν με τον Φούντα, η Αντιτρομοκρατική συνέθεσε σταδιακά το παζλ, χρησιμοποιώντας τα στοιχεία που είχε ήδη στα χέρια της.

Στις 9 Απριλίου 2010 συνελήφθησαν οι Μαζιώτης, Ρούπα, Σταθόπουλος, Κορτέσης, Νικητόπουλος και Γουρνάς. Σε δύο γιάφκες της οργάνωσης, σε Καρέα και Κυψέλη, εντοπίστηκε οπλοστάσιο με εκρηκτικά, αντιαρματικές ρουκέτες, καλάσνικοφ κ.ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή