Επικερδής η κλωστική κάνναβη

Επικερδής η κλωστική κάνναβη

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαν τους γονείς που νυχοπατούν στο δωμάτιο του μωρού, που επιτέλους κοιμήθηκε. Αυτό θυμίζουν σήμερα όσοι ξόδεψαν χρόνια προσπαθώντας να πείσουν την Πολιτεία για τα οφέλη της καλλιέργειας της κλωστικής κάνναβης στην Ελλάδα και βλέπουν, επιτέλους, τους κόπους τους να αποδίδουν. Τον δικαιολογημένο ενθουσιασμό για την ψήφιση του νόμου που έβγαλε από την παρανομία το «υπερφυτό», όπως έχει χαρακτηριστεί λόγω των πολλαπλών ιδιοτήτων του, ακολούθησε η νηφαλιότητα. «Είναι κρίσιμο τώρα να γίνουν προσεκτικά βήματα», λέει στην «Κ» ο Αργύρης Μουτζούρης, ιδιοκτήτης του πολύπαθου Kannabishop της Αθήνας. «Θα ήταν κρίμα μια τόσο θετική εξέλιξη να καεί από λάθος χειρισμούς».

Ο νόμος περί εξαρτησιογόνων ουσιών, ο οποίος ψηφίστηκε από τη Βουλή, εξαίρεσε από τις ουσίες που υπάγονται στα ναρκωτικά τα προϊόντα κλωστικής κάνναβης (Cannabis Sativa L.), ανοίγοντας για πρώτη φορά μετά τη δεκαετία του ’50 τον δρόμο για την ελεύθερη καλλιέργειά της. Το επόμενο διάστημα αναμένεται και η δημοσίευση της σχετικής ΚΥΑ, που θα καθορίζει το ακριβές πλαίσιο (τις προτεινόμενες ζώνες καλλιέργειας, ποικιλίες, το καθεστώς των ελέγχων τήρησης των όρων και προϋποθέσεων και κάθε σχετικό θέμα).

Οπως τονίστηκε και στην προχθεσινή ημερίδα για την κλωστική κάνναβη, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 9ου Αντιαπαγορευτικού Φεστιβάλ Αθήνας (υπό την αιγίδα του Δήμου Αθηναίων), η κλωστική (αλλιώς και βιομηχανική) κάνναβη είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC), της ψυχοτρόπου ουσίας της ινδικής κάνναβης, του φυτού με το οποίο συγχέεται. Με περιεκτικότητα που δεν ξεπερνά το 0,2%, όπως λέγεται χαρακτηριστικά, θα πρέπει κανείς να καπνίσει ένα… χωράφι για να έχει τις ευφορικές συνέπειες ενός τσιγάρου χασίς. Αντίθετα, τόσο οι ευεργετικές ιδιότητες του συγκεκριμένου φυτού όσο και οι εφαρμογές του είναι αναρίθμητες. Τα φυτά της κλωστικής κάνναβης αυξάνουν τη γονιμότητα του εδάφους, αφαιρώντας βλαβερές ουσίες και λειτουργώντας αντιδιαβρωτικά. Το κυριότερο, δε, από οικονομικής και οικολογικής άποψης, δεν απαιτούν τη χρήση ζιζανιοκτόνων. Η κάνναβη, ως καλλιέργεια, με την ταχεία ανάπτυξη και κάλυψη του αγρού λειτουργεί ως αποπνικτικό ζιζανίων, δηλαδή ως οικολογικό ζιζανιοκτόνο.

Σύμφωνα με τους ειδικούς που μίλησαν στην εκδήλωση, η χώρα μας έχει συγκριτικό πλεονέκτημα στην καλλιέργεια της κάνναβης σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, ανάλογο με τον καπνό και το βαμβάκι, αφού έχει πολύ μεγαλύτερη στρεμματική απόδοση με εξαιρετική ποιότητα σε ίνες και καρπό. Παλιότερη μελέτη του ΕΘΙΑΓΕ (όλοι οι ομιλητές τόνισαν την ανάγκη επικαιροποίησής της με όλα τα νέα δεδομένα) είχε δείξει ότι η καλλιέργεια της κλωστικής κάνναβης υπερτερεί σε πρόσοδο από αυτή του καλαμποκιού.

Σημειώνεται ότι ολόκληρο το υπέργειο μέρος των φυτών μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τη βιομηχανία. Από τον καρπό παράγονται κτηνοτροφές, διάφορα τρόφιμα για τον άνθρωπο, συμπληρώματα πρωτεϊνών, αλλά και βιοκαύσιμα, πρώτες ύλες για κοσμητικά προϊόντα κ.λπ. Από τα στελέχη και το λοιπό φυτό παράγονται ίνες για υφαντουργία, σχοινοποιία, επενδύσεις και από τα λοιπά μέρη χαρτί, καύσιμη ύλη, υλικά οικοδομής κ.λπ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ένωσης της Ευρωπαϊκής Βιομηχανίας Κάνναβης, περίπου το 10% των φυσικών ινών που χρησιμοποιούνται στη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία προέρχονται από κάνναβη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή