Στο 1 τρισ. η φοροδιαφυγή στην Ε.Ε.

Στο 1 τρισ. η φοροδιαφυγή στην Ε.Ε.

55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής θα βρεθεί στο επίκεντρο της Συνόδου Κορυφής, η οποία ξεκινάει σήμερα το μεσημέρι στις Βρυξέλλες. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να δεσμευθούν για την αυτόματη ανταλλαγή φορολογικών πληροφοριών, που αφορούν κάθε πηγής εισοδήματα φυσικών και νομικών προσώπων, μεταξύ των κρατών-μελών, στο πλαίσιο πρότασης που θα καταθέσει η Κομισιόν. Μέχρι το τέλος του 2013 θα αναθεωρηθεί επίσης επί το αυστηρότερον και η ευρωπαϊκή νομοθεσία κατά του «ξεπλύματος μαύρου χρήματος». Σε ομιλία του χθες στο Ευρωκοινοβούλιο, στο Στρασβούργο, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, σημείωσε ότι η απώλεια δημοσίων εσόδων από τη φοροδιαφυγή στην Ε.Ε. υπολογίζεται σε ένα τρισ. ευρώ τον χρόνο. Το ποσό αυτό μεταφράζεται σε περίπου 2.000 ευρώ οικονομική ζημία για κάθε Ευρωπαίο πολίτη «και είναι διπλάσιο από το συνολικό δημόσιο έλλειμμα των κρατών-μελών της Ε.Ε.», προσέθεσε ο κ. Μπαρόζο.

Στο στόχαστρο η Αpple

Η αμερικανική Γερουσία επικρίνει έντονα την Apple επειδή καταβάλλει ελάχιστους φόρους, μέσω των θυγατρικών της, στην Ιρλανδία. Η εταιρεία κατέβαλε ως φόρο μόλις το 1,9% επί των υπεράκτιων κερδών της, ύψους 37 δισ. δολ., το 2012, όταν ο μέσος φορολογικός συντελεστής στις χώρες του ΟΟΣΑ είναι 24%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή