Η εταιρεία «φάντασμα» και τα φορτία χρυσού

Η εταιρεία «φάντασμα» και τα φορτία χρυσού

3' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα στοιχεία αποκαλύπτει η εν εξελίξει έρευνα του ΣΔΟΕ και της ΕΛ.ΑΣ. για τις υποθέσεις λαθρεμπορίας χρυσού που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Κ» μια από τις «βασικές» εταιρείες που έχει εμπλακεί σε παράνομες εξαγωγές πολύτιμων μετάλλων φέρεται να εμπλέκεται σε σοβαρές υποθέσεις φοροδιαφυγής και «ξεπλύματος» στη Γερμανία.

Συγκεκριμένα, στις 24 Απριλίου, 13 ημέρες μετά την προσπάθεια λαθραίας εξαγωγής στο Βερολίνο 470 κιλών ασημιού και 7,1 κιλών χρυσού, οι διωκτικές αρχές της Γερμανίας ενημέρωσαν -μέσω της Interpol- το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ότι η εμπλεκόμενη στην υπόθεση εταιρεία βρίσκεται στο επίκεντρο συνολικά πέντε ποινικών ερευνών για υποθέσεις μεγάλης κλίμακας φοροδιαφυγής στη Γερμανία. Προέκυψε επίσης ότι η ίδια εταιρεία (διατηρεί γραφεία στην οδό Οθωνος στο Σύνταγμα) είχε και στο παρελθόν πραγματοποιήσει εξαγωγές πολύτιμων μετάλλων από την Ελλάδα προς επτά εταιρείες, όλες με έδρα το Βερολίνο.

Η παράνομη δραστηριότητα της εν λόγω επιχείρησης αποκαλύφθηκε όταν υπάλληλοι στο τελωνείο του «Ελ. Βενιζέλος» κατέσχεσαν ασήμι και χρυσό στην κατοχή 32χρονου Γερμανού, που εκτελώντας χρέη υπαλλήλου security είχε αναλάβει τη μεταφορά του φορτίου από την Αθήνα στο Βερολίνο. Ο 32χρονος είχε στην κατοχή του εικονικά τιμολόγια σύμφωνα με τα οποία την αποστολή των πολύτιμων μετάλλων έκανε η εταιρεία «Ελυρος Α.Ε.» με έδρα την οδό Καπνικαρέας 3. Η «Ελυρος» ωστόσο δεν ήταν παρά εταιρεία-φάντασμα, που το 2012 είχε εμπλακεί σε απάτη ύψους 1,2 εκατ. ευρώ με ακάλυπτες επιταγές.

Οπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Κ», από ασφαλείς πηγές, η περαιτέρω έρευνα για την υπόθεση έφερε στο φως απάτη τύπου… «Carousel» στην οποία συμμετέχουν ενεχυροδανειστήρια της Αττικής και εταιρείες εμπορίας πολύτιμων μετάλλων που πραγματοποιούν εικονικές, μεταξύ τους, αγοραπωλησίες χρυσού. Ειδικότερα, τιμολόγια που κατέσχεσαν υπάλληλοι του ΣΔΟΕ αποκάλυψαν ότι τα πολύτιμα μέταλλα που κατέληγαν στη Γερμανία πωλούνταν στην εταιρεία της πλατείας Συντάγματος από ενεχυροδανειστήριο που λειτουργεί στην πλατεία Ομόνοιας.

Σε εικονικά παραστατικά, το ενεχυροδανειστήριο εμφανιζόταν όχι να πουλάει αλλά να παραχωρεί για φύλαξη τον χρυσό και το ασήμι στην εν λόγω εταιρεία. Προκειμένου να «χαθεί» η διαδρομή του χρυσού η τελευταία δεν εξήγαγε τα μέταλλα απευθείας στο εξωτερικό αλλά αρχικώς τα έστελνε σε παράρτημα που διατηρεί στην Κρήτη. Μάλιστα, οι υπεύθυνοι της επιχείρησης για να δυσκολέψουν τον έλεγχο «έκοβαν» εικονικά δελτία αποστολής στα οποία -σκόπιμα- άλλαζαν «κατά ένα γράμμα»  την επωνυμία της εταιρείας διατηρώντας ωστόσο τον ίδιο αριθμό ΑΦΜ.

Από την Κρήτη, το χρυσάφι «εμφανιζόταν» να επιστρέφει πίσω στην Αθήνα σε, κατά περίπτωση, τρεις διαφορετικές εταιρείες εμπορίας πολύτιμων μετάλλων τις οποίες όμως ήλεγχε ο ίδιος επιχειρηματίας. Τελικά, οι συγκεκριμένες εταιρείες εξήγαγαν το χρυσάφι σε θυγατρικές εταιρείες στο Βερολίνο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι αποκαλύψεις που ακολούθησαν την κατάσχεση του χρυσού στο «Ελ. Βενιζέλος»… ανάγκασαν τους λαθρεμπόρους να τροποποιήσουν το δρομολόγιό τους. Ετσι, νέος προορισμός των μετάλλων που «συλλέγουν» τα ενεχυροδανειστήρια της χώρας είναι όχι η Γερμανία αλλά η Τουρκία. Υπάλληλοι του ΣΔΟΕ εντόπισαν τιμολόγια και παραστατικά έγγραφα που αποδεικνύουν ότι την 4η και 10η Μαΐου η ίδια εταιρεία εμπορίας πολύτιμων μετάλλων της πλατείας Συντάγματος προχώρησε σε εξαγωγές χρυσού με παραλήπτη άτομο που εδρεύει στη Κωνσταντινούπολη.

Ελληνες και Γερμανοί αξιωματούχοι υποστηρίζουν ότι μέσα από τα δίκτυα των λαθρεμπόρων «ξεπλένουν» χρήματα διεθνείς εγκληματικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται π.χ. στη διακίνηση ναρκωτικών και όπλων. «Τα πολύτιμα μέταλλα καταλήγουν σε άτομα που δεν μπορούν να εμφανίσουν τα κεφάλαιά τους καθώς αυτά είναι προϊόν εγκλήματος» δήλωσε πηγή της «Κ» με γνώση της πορείας των ερευνών, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο να «επενδύουν» στο λαθρεμπορικό χρυσάφι της Ευρώπης ακόμα και το καρτέλ κοκαΐνης της λατινικής Αμερικής.

Αλλαγή έδρας πριν από τη λαθραία εξαγωγή

Στα τέλη Απριλίου, υπάλληλοι στο Τελωνείο του «Ελ. Βενιζέλος» κατέσχεσαν 15,7 κιλά χρυσού μέσα σε κουτιά με πασχαλινές λαμπάδες. Προορισμός τους ήταν και σε αυτή την περίπτωση η Γερμανία. Οπως είχε αποκαλύψει τότε η «Κ», η εξαγωγή γινόταν για λογαριασμό εταιρείας εμπορίας ευγενών μετάλλων που εμφανίζονταν να έχει έδρα στην Κάλυμνο. Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία που έφερε στο φως η έρευνα του ΣΔΟΕ, την 1η Απριλίου λίγες δηλαδή ημέρες πριν από την απόπειρα λαθραίας εξαγωγής του χρυσού, οι υπεύθυνοι της επιχείρησης είχαν -καθόλου συμπτωματικά- μεταφέρει την έδρα της εταιρείας από την Αθήνα όπου βρισκόταν μέχρι τότε, στην ακριτική Κάλυμνο. Με αυτόν τον τρόπο εκτιμούσαν ότι ο έλεγχος θα γινόταν πιο δύσκολος σε περίπτωση που προσπάθεια λαθραίας εξαγωγής του χρυσού στο εξωτερικό γινόταν αντιληπτή από υπαλλήλους των ελεγκτικών αρχών της χώρας (ΣΔΟΕ, Τελωνείο, Αστυνομία). Ετσι, η εταιρεία «χονδρικού εμπορίου ρολογιών και κοσμημάτων» όπως ήταν καταχωρημένη στα αρχεία της Δ΄ ΔΟΥ Αθηνών, προχώρησε σε τροποποίηση του καταστατικού της, μεταφέροντας την έδρα στην Κάλυμνο και διατηρώντας υποκαταστήματα στην Αθήνα και συγκεκριμένα στην οδό Ερμού. Επίσης, αποκαλύφθηκε ότι τον περασμένο Φεβρουάριο είχαν εντοπιστεί σε «κρυφή» αποθήκη της εταιρείας ποσότητες πολύτιμων μετάλλων, για τα οποία οι υπεύθυνοι της επιχείρησης δεν είχαν νόμιμα παραστατικά έγγραφα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή