Στα «χαρτιά» η ανεξαρτησία της Γραμματείας Εσόδων

Στα «χαρτιά» η ανεξαρτησία της Γραμματείας Εσόδων

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εντονη δυσαρέσκεια επικρατεί στην τρόικα για τις καθυστερήσεις στην αναμόρφωση της φορολογικής διοίκησης, οι οποίες έχουν ως συνέπεια να μην αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά η φοροδιαφυγή. Ενδεικτικά είναι τα όσα είπε ο επίτροπος Αλγκίρντας Σεμέτα, αρμόδιος για θέματα Φορολογίας και Τελωνειακής Ενωσης, Ελέγχου και Καταπολέμησης της Απάτης, μιλώντας στο Κοινοβούλιο. Ο κ. Σεμέτα τόνισε ότι το φορολογικό σύστημα χρειάζεται συνολική αναδιάρθρωση και επισήμανε την «αργή πρόοδο» στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Παράλληλα, τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας, που «έπιασαν δουλειά» από χθες στην Αθήνα, εντόπισαν για μία ακόμη φορά καθυστερήσεις σχετικά με την εύρυθμη λειτουργία της Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων. Ενστάσεις για την έλλειψη πολιτικής βούλησης ώστε να ανεξαρτητοποιηθεί η γενική γραμματεία είχαν διατυπωθεί και στην προηγούμενη επίσκεψη της τρόικας και ασκήθηκαν πιέσεις προς την κατεύθυνση αυτή. Αυτή τη φορά οι ελεγκτές διαπιστώνουν καθυστερήσεις στην έκδοση υπουργικών αποφάσεων και εγκυκλίων, με αποτέλεσμα να καθυστερεί και η επιδιωκόμενη αναδιάρθρωση του ελεγκτικού μηχανισμού. Συγκεκριμένα η τρόικα έχει εκφράσει τη δυσαρέσκειά της για τη μη ενσωμάτωση, ακόμα, του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος και της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Στελέχη της αναφέρουν ότι η ολοκλήρωση των διαδικασιών είναι ιδιαίτερα κρίσιμη προκειμένου να συλληφθεί η φοροδιαφυγή. Αντιδράσεις σημειώνονται επίσης για τις καθυστερήσεις στην πρόσληψη νέων ελεγκτών. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η άποψη του κ. Σεμέτα, ο οποίος επεσήμανε ότι δεν αρκούν οι νομοθετικές ρυθμίσεις, αλλά τα νέα εργαλεία «θα πρέπει να συμβαδίζουν και με την ισχυρή πολιτική θέληση για την εφαρμογή των μέτρων».

50 παράλληλες δράσεις

Τα κλιμάκια της τρόικας αναφέρουν ότι η Γ.Γ. Δημοσίων Εσόδων «τρέχει» 50 παράλληλες δράσεις, οι οποίες για να υλοποιηθούν, θα πρέπει να εκδοθούν οι σχετικές αποφάσεις και οι εγκύκλιοι από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Σημειώνουν δε ότι πρέπει να αυξηθούν οι έλεγχοι στους πλούσιους φορολογουμένους, καθώς και σε κλάδους που υπάρχουν υπόνοιες για φοροδιαφυγή, όπως οι γιατροί και οι δικηγόροι. Στο ίδιο μήκος κύματος, ο κ. Σεμέτα, ο οποίος, αφού ανέφερε ότι είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος του γ.γ. Δημόσιων Εσόδων Χάρη Θεοχάρη, έσπευσε να προσθέσει ότι πρέπει να γίνουν πολλά στον τομέα αυτό, καθώς «το φορολογικό σύστημα χρειάζεται συνολική αναδιάρθρωση».

Ο επίτροπος έκανε λόγο για άδικη κατανομή των φορολογικών βαρών στους λιγότερο εύπορους και τους μισθωτούς, ωστόσο εξέφρασε την πεποίθησή του ότι το οικονομικό πρόγραμμα σταδιακά αποδίδει και προέβλεψε ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2014. Αναγνώρισε ότι έχουν ψηφιστεί οι αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στον τομέα της φορολογίας, αλλά επισήμανε ότι η εφαρμογή τους δεν προχωρεί με ικανοποιητικό ρυθμό. Τέλος, κάλεσε την Ελλάδα να επιδείξει «μηδενική ανοχή» κατά της φορολογικής απάτης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή