Συστάσεις από τρόικα για την επίσπευση των αλλαγών στη φορολογία

Συστάσεις από τρόικα για την επίσπευση των αλλαγών στη φορολογία

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να προχωρήσουν άμεσα όλες οι αλλαγές στη φορολογία και να κατατεθούν στη Βουλή οι σχετικοί νόμοι ζητεί από το οικονομικό επιτελείο η τρόικα. Οι πιστωτές μας διεμήνυσαν στην ελληνική κυβέρνηση ότι θα πρέπει μέχρι τον Οκτώβριο να έχει εφαρμοστεί ο νέος Κώδικας Φορολογικών Διαδικασιών, ο οποίος περιλαμβάνει σημαντικές αλλαγές για τη διασφάλιση της είσπραξης φόρων και λοιπών τελών, απλοποιεί τις πάσης φύσεως διαδικασίες γύρω από τους φόρους εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, παρακρατούμενους φόρους και ακίνητα με στόχο την ενίσχυση των εσόδων. Ταυτόχρονα, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων επισπεύδει τις διαδικασίες για την ολοκλήρωση των 50 δράσεων που προβλέπονται στο Μνημόνιο, ενώ ενισχύει με προσωπικό τις μονάδες ελέγχου φορολογουμένων μεγάλου πλούτου και τη μονάδα ελέγχου μεγάλων επιχειρήσεων. Μάλιστα, η τελευταία θα ασχολείται αποκλειστικά πλέον με την είσπραξη και τον έλεγχο των φόρων από τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Η τρόικα το τελευταίο διάστημα επιμένει στην ανάγκη αναδιάρθρωσης της φορολογικής νομοθεσίας, επισημαίνοντας ότι μόνο με αυτόν τρόπο θα επιτευχθούν οι στόχοι του προϋπολογισμού του τρέχοντος έτους και κατ’ επέκταση το πρόγραμμα. Αλλωστε και ο επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ διεμήνυσε την περασμένη εβδομάδα στον γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων Χ. Θεοχάρη ότι η επιτυχία του προγράμματος στηρίζεται αποκλειστικά στη συλλογή των φόρων και στην πάταξη της φοροδιαφυγής. Παρά τις έντονες επικρίσεις, λοιπόν, το οικονομικό επιτελείο δεν έχει ολοκληρώσει ακόμη κανένα από τα σχέδια νόμου για τα οποία έχει δεσμευθεί. Σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες μέρες ολοκληρώνεται ο νέος Κώδικας Φορολογίας Εισοδήματος, ωστόσο οι πολιτικές εξελίξεις μπορούν να καθυστερήσουν περαιτέρω την κατάθεσή του στη Βουλή. Επίσης, δεν έχει κατατεθεί ακόμη στην πολιτική ηγεσία καμία εισήγηση για τον Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών. Αν και η τεχνική βοήθεια έχει καταθέσει τις προτάσεις (υπό μορφήν νομοσχεδίου) στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, ωστόσο δεν έχουν ασχοληθεί επισταμένως με το θέμα. Σημειώνεται ότι η τεχνική βοήθεια έχει προτείνει την απαλλαγή των μικρών επιχειρήσεων από τον ΦΠΑ, με το ποσό να προσδιορίζεται στις 10.000 ευρώ. Αξίζει να σημειωθεί ότι, σήμερα, περίπου το 42% των φορολογουμένων στο σύστημα ΦΠΑ είναι μικρές επιχειρήσεις που αποφέρουν αρνητικά έσοδα (επιστροφές) περίπου 2,3 % σε υποχρεώσεις του ΦΠΑ. Υπάρχει επίσης ένα μεγάλο κόστος για τη διαχείριση αυτών των μικρών επιχειρήσεων. Σε αντίθεση με την κατάσταση σε άλλες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δεν εφαρμόζεται ένα κατώτατο όριο εγγραφής. Το μέσο κατώτατο όριο (εγγραφής) ΦΠΑ στην Ευρωζώνη είναι σήμερα μόλις κάτω από 25.000 ευρώ. Λόγω των δεδομένων αυτών το ΔΝΤ εκτιμά ότι υπάρχει υψηλός κίνδυνος από απάτες ΦΠΑ, προτείνοντας ακριβώς την καθιέρωση ελαχίστου ορίου ως ένταξη σε καθεστώς ΦΠΑ.

Αναλυτικότερα, το προσχέδιο του Κώδικα Φορολογικών Διαδικασιών προβλέπει:

– Υποχρεωτικό ελάχιστο όριο για την εγγραφή μικρών επιχειρήσεων στον ΦΠΑ.

– Δημιουργία μονάδας με αρμοδιότητα για την παρακολούθηση των συνολικών επιδόσεων του ΦΠΑ, για την ανάλυση τάσεων και δυνητικών κινδύνων των εσόδων και για την υποβολή εισηγήσεων για ενέργειες βελτίωσης στις επιδόσεις του ΦΠΑ.

– Διαδικασία για τη διαγραφή αγνοούμενων εμπόρων από το σύστημα του ΦΠΑ.

– Δημιουργία μονάδας με αρμοδιότητα εντοπισμού περιπτώσεων απάτης ΦΠΑ και συντονισμού δραστηριοτήτων για την πρόληψή τους.

– Αυτοματοποιημένο σύστημα επικύρωσης για την επιστροφή του ΦΠΑ, που βασίζεται σε παραμέτρους κινδύνου (risk-based).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή