Πρωτότυπη έκθεση και εικαστική δράση στο Costa Navarino

Πρωτότυπη έκθεση και εικαστική δράση στο Costa Navarino

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΙΚΑΣΤΙΚΑ. Ενα αυτοκίνητο Smart,με ταιριασμένη «γάντι» προστατευτική κουκούλα από χειροποίητα, παλαιομοδίτικα σεμέν; Αυτό και αν είναι έκπληξη για τους πελάτες του ξενοδοχείου Costa Navarino, που φωτογραφίζονται στον αίθριο χώρο, μπροστά στο έργο «Sleeping Car» του καλλιτέχνη Διονύση Χριστοφιλογιάννη. Δίπλα, μια τεράστια ατσάλινη τραπεζαρία, με υπερήφανα τσολιαδάκια στις πλάτες από τις καρέκλες, του Δημήτρη Αντωνίτση, που αποτυπώνει τον διαχρονικό διχασμό του έθνους μας, ανάμεσα στη Δύση και τη Ρωμιοσύνη. Τίτλος του έργου: «Leventi Βoucolique».

Με όπλο το χιούμορ και έμφαση στο χειροποίητο, ο γνωστός εικαστικός, που είναι παράλληλα και επιμελητής, επέλεξε τα δικά του έργα και τριών άλλων καλλιτεχνών για να στήσει μια πρωτότυπη έκθεση, η οποία μοιράζεται σε δύο χώρους μέσα στο ξενοδοχείο, του οποίου η φήμη έχει απλωθεί πέρα από τα ελληνικά σύνορα.

Προίκα τέχνης

Η αλήθεια είναι ότι από τον αρχικό σχεδιασμό του κόνσεπτ του Costa Navarino, η τέχνη είχε πρωτεύοντα ρόλο. Οχι μόνον οι ιδιοκτήτες του δημιούργησαν μια εξαιρετική συλλογή από χάρτες, χαρακτικά, αντικείμενα και πίνακες που αφορούν τον Αγώνα του 1821, αλλά προίκισαν το ξενοδοχείο με δεκάδες έργα τέχνης σε δωμάτια και κοινόχρηστους χώρους από Ελληνες και ξένους καλλιτέχνες. Φέτος, προχώρησαν ακόμα πιο μακριά, αναθέτοντας στον Αντωνίτση το πρόγραμμα «Engaging Art», που συνδυάζει την παρουσίαση έργων και το residency, και εργαστήρια για τους επισκέπτες του ξενοδοχείου. Στη φουρνιά του 2013 παρουσιάζονται επίσης δημιουργίες του Κωνσταντίνου Λαδιανού (υπέροχα κεντήματα και ζωγραφική) καθώς και του Αμερικανού Τζέφρι Απόιαν (κυανοτυπίες, μια αναβιωμένη τεχνική φωτοευαισθησίας).

Κάθε μήνα, κάποιος από τους εικαστικούς θα έχει την τιμητική του, αλλά θα υπάρχουν έργα και των υπολοίπων.

Το σκεπτικό της έκθεσης, που έχει τίτλο «60 pics per minute» και αποτελεί αναφορά στον πρώτο μηχανοκίνητο αργαλειό, είναι μια ελεγεία στη χειροτεχνία, τη μαστοριά, την υπομονή. Οι θεατές κάνουν μια μικρή δροσιστική βουτιά στην καλλιτεχνική παράδοση, ιδωμένη με χιούμορ και τόλμη.

Αλλωστε, δεν αρκεί να δείχνεις τέχνη, αν δεν μπορείς να συγκροτήσεις μία πρόταση, αν δεν φανερώσεις μια ιδιαίτερη ματιά πάνω στα πράγματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή