Εταιρικη κοινωνικη ευθυνη

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Απολογισμός Εταιρικής Υπευθυνότητας 2012, που για πρώτη φορά εκδίδουν από κοινού ο ΟΤΕ και η COSMOTE μετά τη λειτουργική ενοποίηση των δύο εταιρειών, αποδεικνύει την υψηλή προτεραιότητα που δόθηκε στην ενοποίηση των λειτουργιών της εταιρικής υπευθυνότητας και του περιβάλλοντος. Και είναι «απόδειξη της σπουδαιότητας της Εταιρικής Υπευθυνότητας για την επιχείρηση και για τους εργαζομένους της», όπως το επισημαίνει στο μήνυμά του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Μιχάλης Τσαμάζ.

Επισημαίνει, επίσης, ότι η συνεχής δέσμευση του ΟΤΕ και της COSMOTE σε θέματα εταιρικής υπευθυνότητας συνδέεται άρρηκτα με τα επιχειρηματικά πλάνα των εταιρειών, καθοδηγείται από διεθνή πρότυπα -όπως το GRI και το Οικουμενικό Σύμφωνο των Ηνωμένων Εθνών- και «η ευθυγράμμιση της στρατηγικής και των απολογισμών εταιρικής υπευθυνότητας του ομίλου με τα πρότυπα αυτά αντικατοπτρίζει την πεποίθησή μας ότι η βιωσιμότητα και η υπευθυνότητα αποτελούν αναπόσπαστα στοιχεία για τη μακροπρόθεσμη επιχειρηματική επιτυχία του ΟΤΕ».

Ο Απολογισμός Υπευθυνότητας 2012 -ο οποίος έχει πιστοποιηθεί από τoν ανεξάρτητο φορέα Deloitte για την εφαρμογή του GRI σε επίπεδο Β+ όπως και για το Πρότυπο Αρχών Υπευθυνότητας ΑΑ 1000 (ΑΑ 1000 Accountability Principles Standard)- αποτελεί συνεργασία εργαζομένων, συνεργατών, αλλά και της κοινωνίας και -για πρώτη φορά- δημοσιεύεται εξ ολοκλήρου μόνο σε ηλεκτρονική μορφή (www.ote-cosmote-cr2012.gr).

Με δεδομένη την εμβέλεια και τον πλούτο των επιτευγμάτων που καταγράφηκαν, εμείς περιοριζόμαστε μόνο σε ορισμένα από αυτά. Οπως είναι η εξοικονόμηση ενέργειας που επιτεύχθηκε για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η ενίσχυση του διαλόγου με τα ενδιαφερόμενα μέρη, όχι μόνο με συναντήσεις με κοινωνικούς εταίρους και με πρακτικές εσωτερικού διαλόγου, αλλά και με έρευνες και αξιολογήσεις. Είναι επίσης η συνέχιση της υποστήριξης ευπαθών κοινωνικών ομάδων -παρά τη δύσκολη χρονιά- η οποία και ενδυναμώθηκε με μακρόχρονες δράσεις εταιρικής υπευθυνότητας.

Σημαντικές ήταν και οι διακρίσεις και τα 20 βραβεία που κατέκτησαν τον χρόνο αυτό ΟΤΕ και COSMOTE, χάρη στον πρωταγωνιστικό ρολό των εργαζομένων της. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις έρευνες Tracking, για μια ακόμη χρονιά, κατέλαβαν την πρώτη θέση στον κλάδο των τηλεπικοινωνιών, ως εταιρείες με Κοινωνική Ευαισθησία. Επίσης, στον δείκτη CRI (Corporate Responsibility Index) o OTE αξιολογήθηκε σε επίπεδο Platinum, ενώ έλαβε και βραβείο «Best Progress Award» για το επίπεδο Ρlatinum.

Από τους μεγαλύτερους εργοδότες στη χώρα μας, ΟΤΕ και COSMOTE, με περισσοτέρους από 14.000 εργαζομένους, εκπαίδευσε τους 9.808 και 2.203 – αντιστοίχως- με ειδικά προγράμματα ανάπτυξης δεξιοτήτων. Ιδιαιτέρως για τις εναέριες εργασίες και την ασφαλή αναρρίχηση, εκπαίδευσε συνολικά 99 εργαζομένους. Το 2012 αναθεώρησε την ετήσια διαδικασία Αξιολόγησης Απόδοσης και Ανάπτυξης Εργαζομένων του ΟΤΕ, ενώ καθιερώθηκε και στοχοθεσία σε όλα τα επίπεδα διοίκησης. Σήμερα, σε καιρούς εργασιακής ανασφάλειας στη χώρα μας, περίπου το 72,5% των εργαζομένων του ΟΤΕ και το 85% της COSMOTE καλύπτεται με συμβάσεις συλλογικής διαπραγμάτευσης. Ενώ σημαντική είναι και η συμμετοχή 2.339 εργαζομένων σε προγράμματα εθελοντισμού, με κορωνίδα αυτό της αιμοδοσίας.

Συμπαραστάτης στις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες, συνεισέφερε σε φιλανθρωπικά ιδρύματα για παιδιά 2,2 εκατ. ευρώ και υποστήριξε με τιμολογιακές εκπτώσεις περισσότερα από 65.000 άτομα τρίτης ηλικίας ή με αναπηρία. Με το πρόγραμμα υποτροφιών, 48 απόφοιτοι λυκείου έλαβαν περισσότερα από 340.000 ευρώ, ενώ σε 932 φοιτητές προσέφεραν εργασιακή εμπειρία μέσω προγραμμάτων πρακτικής άσκησης των δύο εταιρειών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή