ΔΗΚΤΗΣ

3' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα σενάρια συγχώνευσης των ακτοπλοϊκών

Ποια είναι τα πιθανά νέα σχήματα που κυοφορούνται στην ελληνική ακτοπλοΐα, ενόψει των εξελίξεων που αναμένονται σε πολλά επίπεδα;

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην ακτή Μιαούλη, θα αφορούν από τη μια πλευρά τη Minoan Lines, συμφερόντων του Ιταλού εφοπλιστή Εμανουέλ Γκριμάλντι και από την άλλη την Attica Group, η οποία ήδη συνεργάζεται στις γραμμές Αδριατικής και Κρήτης με την ΑΝΕΚ. Συνεργασία που προοιωνίζεται για πολλούς περαιτέρω εξέλιξή της.

Οσον αφορά την τέταρτη μεγάλη εταιρεία, την Hellenic Sea Ways, όπου συνυπάρχουν ως μέτοχοι η Minoan και η ANEK, οι προοπτικές της συναρτώνται των αποφάσεων των βασικών μετόχων.

Το ζήτημα της βιωσιμότητας των ακτοπλοϊκών επιχειρήσεων καθίσταται ίσως ευκολότερα αντιληπτό ότι αποκτά ακόμη μεγαλύτερες διαστάσεις αν αναλογιστεί κανείς πως σύμφωνα με την XRTC Business Consultants, συμβουλευτική εταιρεία που ειδικεύεται στις ναυτιλιακές χρηματοδοτήσεις, μόνο η ANEK και η ATTICA πραγματοποίησαν θετικά λειτουργικά αποτελέσματα (EBITDA) το προηγούμενο έτος. Η πρώτη συνέχισε την πορεία της σε θετικό έδαφος, ενώ η δεύτερη κατάφερε και αντέστρεψε κατά 100% περίπου τα αρνητικά EBITDA του 2011. Οι υπόλοιπες εταιρείες εξακολουθούν την αρνητική πορεία, με τη Minoan για τρίτη συνεχή χρονιά και τη ΝΕΛ για πέμπτη. Η δε Hellenic Sea Ways, που βρισκόταν σε θετικό έδαφος το 2011, πέρασε σε αρνητικό, αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Κατά το 2013, η εικόνα αυτή δεν έχει αλλάξει δραστικά, αν και η επιβατική κίνηση φέτος έδειξε να σταθεροποιείται μετά τη συνεχή πτώση των προηγουμένων ετών. Σε αυτό συνέβαλε βεβαίως και η πολύ καλή τουριστική χρονιά που διανύουμε…

Μπορεί στη σύγχρονη Ελλάδα να μη δίνουμε ιδιαίτερη σημασία στη μυθολογία μας και την αξιοποίησή της για την προώθηση του τουρισμού μας. Την αξιοποιούν, όμως, άλλοι προορισμοί για λογαριασμό τους. Για παράδειγμα, σε ένα από τα 20 χιονοδρομικά κέντρα της μακρινής Νότιας Κορέας έχουν δώσει στις πλαγιές του βουνού ονόματα αρχαίων θεών από τη μυθολογία μας. Πρόκειται για το χιονοδρομικό κέντρο Hight 1, το οποίο διαθέτει 18 πίστες και εντάσσεται μέσα σε μια πρότυπη περιοχή ως χειμερινό προορισμό με τουριστικές εγκαταστάσεις. Οι πλαγιές έχουν ονόματα όπως Δίας, Ηρα, Αθηνά, Απόλλων. Να σημειωθεί ότι η Νότια Κορέα θα υποδεχθεί τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες το έτος 2018.

Στα γρανάζια του Δημοσίου

Προσέξτε ένα από τα πολλά παράδοξα που αφορούν στην υπόθεση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ). Το εργοστάσιό τους είναι ένα από τα λίγα που είναι διαπιστευμένα σύμφωνα με το ΝΑΤΟ και γι’ αυτόν το λόγο τα προϊόντα του είναι περιζήτητα. Υπό έναν κρίσιμο όρο: Να είναι σε θέση να παραδώσει στην προκαθορισμένη ώρα την παραγγελία για την οποία έχει δεσμευθεί. Για να συμβεί αυτό, βέβαια, θα πρέπει να επανέλθει μια «ομαλότητα» στη ρευστότητά της, δηλαδή, για παράδειγμα, να μπορεί να πληρώνει τις υποχρεώσεις που έχει.

Αυτή η ομαλότητα, όμως, έχει εκλείψει εδώ και περίπου δύο χρόνια, από τότε δηλαδή που μεγάλωσαν οι δυσκολίες πληρωμής του Δημοσίου, δηλαδή του μοναδικού πελάτη. Οπότε βρισκόμαστε ενώπιον ενός ακόμη φαύλου κύκλου…

Τελείωσε το σπριντ των αναδυομένων

Μια δυσάρεστη είδηση για όσους είχαν ανακαλύψει τις αναδυόμενες αγορές και τις βλέπουν τώρα να «διορθώνουν». Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Διεθνούς Χρηματοδότησης, οι εκεί εισροές ιδιωτικών κεφαλαίων μειώθηκαν φέτος κατά 153 δισ. δολάρια και θα περιοριστούν σε 1,1 τρισ. δολάρια, για να υποχωρήσουν κατά ακόμη 33 δισ. δολάρια το 2014. Ο Μπρους Κασμάν, επικεφαλής της ομάδας οικονομολόγων της JPMorgan Chase, τονίζει πως «οι αναδυόμενες τώρα πια περνάνε μέσα από μια διαδικασία προσαρμογής», καθώς «είχαν προηγηθεί ακρότητες και θα χρειαστεί κάποιο χρονικό διάστημα για να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία». Δεν προβλέπει, πάντως, να επιστρέψουν σε κάτι παρόμοιο με αυτό που είχαμε συνηθίσει. Σύμφωνα, ωστόσο, με τον Τζεφ Σάουντρι της F&C Asset Management Plc, που εποπτεύει κεφάλαια ύψους 150 δισ. δολαρίων, ήταν υπερβολικές οι μαζικές πωλήσεις ορισμένων νομισμάτων των αναδυομένων, γι’ αυτό και πολλές από αυτές θα ανακάμψουν. Ιδωμεν…

Λεφτά υπάρχουν για χρηματοδότηση συναυλιών

Με τέσσερις διαδοχικές αποφάσεις του γενικού γραμματέα του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (EOT), Πάνου Λειβαδά, εγκρίθηκε η χρηματοδότηση μέρους των δαπανών των συναυλιών με τίτλο «Τhe Other Side of Greece» του τραγουδιστή Φ.Π. και άλλων συντελεστών στο εξωτερικό.

Ως αιτία για τη χρηματοδότηση, ο ΕΟΤ προβάλλει το ότι προωθείται ο πολιτιστικός τουρισμός και ότι οι συναυλίες γίνονται όταν οι tour operators προωθούν τις προκρατήσεις τους για κάθε προορισμό για το έτος 2014.

Η πρώτη συναυλία στο Λονδίνο είχε εισιτήριο 15 λίρες για όσους είχαν θέση και 10 λίρες για τους ορθίους. Το συνολικό ποσό που έδωσε εν καιρώ Μνημονίου… από τα κρατικά ταμεία ο ΕΟΤ, για τη χρηματοδότηση των συναυλιών, όπως αναγράφεται στις αποφάσεις του κ. Λειβαδά, ανέρχεται σε 67.212 ευρώ!

Συναυλίες, μεταξύ άλλων, θα γίνουν και σε Αμστερνταμ και Παρίσι. Τα λεφτά του ΕΟΤ θα δοθούν για ενοικιάσεις αιθουσών και ηχητικών συστημάτων, για εκτυπώσεις αφισών, φιλοξενία καλλιτεχνών, αμοιβές μουσικών και τεχνικών, για επικοινωνιακή και τεχνική υποστήριξη της παραγωγής, αλλά και για υπηρεσίες ασφαλείας στο εξωτερικό. Παράλληλα, λεφτά θα δοθούν και για την αγορά 53 αεροπορικών εισιτηρίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή