Ρουσφέτια πιο ισχυρά και από τις… λοιμώξεις

Ρουσφέτια πιο ισχυρά και από τις… λοιμώξεις

3' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόσφατα, η Εισαγγελία Αθηνών ανακοίνωσε τη δίωξη 14 μελών της διοίκησης του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Ειδικών Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ) για 140 παράνομες προσλήψεις που είχαν γίνει τον Μάιο του 2005. Η μισθοδοσία των συγκεκριμένων υπαλλήλων ζημίωσε το Δημόσιο περί τα πέντε εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τους εισαγγελείς. Ωστόσο, μία απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Αθηνών (4/9/2013) καταδεικνύει ένα πολύ πιο «σύνθετο» παρασκήνιο στην υπόθεση αυτών των προσλήψεων.

Η δίκη που έγινε σε δεύτερο βαθμό αφορούσε την καταστροφή πρακτικών (ηχογραφημένων) και συμβάσεων πρόσληψης 148 υπαλλήλων του ΚΕΕΛΠΝΟ. Στην αρχική εκδίκαση της υπόθεσης είχαν εκπροσωπηθεί μόνον δύο από τους τρεις κατηγορούμενους, αλλά στο επόμενο δικαστικό στάδιο, εκτός από τον τότε πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ, εκπροσωπήθηκαν νομικώς και δύο υπάλληλοι που από το κατηγορητήριο φέρονται να συμμετείχαν στην απόπειρα συγκάλυψης των παράνομων προσλήψεων.

Εκτός ΑΣΕΠ

Είναι ενδιαφέρον το γεγονός ότι από τις 140 σχετικές συμβάσεις που διερεύνησε δημοσιογραφικά η «Κ», μία στις επτά αφορά προσληφθέντες -κυρίως Μέσης Εκπαίδευσης- που προέρχονται από τους νομούς Καρδίτσας και Αργολίδας. Το ΚΕΕΛΠΝΟ εξαιρείται από τις διαδικασίες πρόσληψης του ΑΣΕΠ, επειδή προσλαμβάνει υπαλλήλους για την αντιμετώπιση «εκτάκτων καταστάσεων», αλλά τουλάχιστον τέσσερις από τους 12 υπαλλήλους, με τους οποίους συνομίλησε την περασμένη εβδομάδα η «Κ» -και είχαν προσληφθεί στο επίμαχο διάστημα- έλαβαν μακροχρόνιες άδειες μετά την πρόσληψή τους, ενώ άλλοι τρεις μετατέθηκαν αμέσως σε άλλες υπηρεσίες.

Η διαδικασία των προσλήψεων, όπως περιγράφεται από τον μάρτυρα Μ.Ρ. στην κατάθεσή του στο Σώμα Επιθεωρητών Υγείας, ήταν… αφοπλιστική: «Οι συμβάσεις συντάχθηκαν κατά τα πρότυπα των ήδη υπογεγραμμένων συμβάσεων, σύμφωνα με χειρόγραφες καταστάσεις ή χειρόγραφα σημειώματα, που μας δόθηκαν από την κυρία Α.».

Η κυρία Α. υποστήριξε στη δίκη ότι τα «φαξ» που αποστέλλονταν, σύμφωνα με μαρτυρίες που έχει συγκεντρώσει η «Κ», από πολιτικά γραφεία ή και συνεργάτες του υπουργού Υγείας, «δεν μπορούν να αποδείξουν οτιδήποτε που να έχει έννομη συνέπεια, γιατί «είναι προσωπικές σημειώσεις» και δεν μπορούν να θεωρηθούν έγγραφα». Αρα, κατά την άποψή της, η ίδια δεν είναι δυνατόν να λογοδοτήσει για «υπεξαγωγή εγγράφου», που ήταν η κατηγορία.

Ωστόσο, ο μάρτυρας Μ.Ρ. είχε καταγγείλει ενώπιον των επιθεωρητών Υγείας ότι είχε λάβει εντολή από τον «διαχρονικό διευθυντή» του ΚΕΕΛΠΝΟ να φωτοτυπήσει όλες τις συμβάσεις των υπαλλήλων, όταν «μπλοκαρίσθηκε» από δύο υπαλλήλους της εταιρείας «Σεκιούριτι» κατ’ εντολήν του τότε προέδρου του οργανισμού, όπως ισχυρίζεται.

Η μάρτυρας Α.Α., πάντως, κατέθεσε στη δίκη ότι υπήρχαν δύο… πρωτόκολλα στο ΚΕΕΛΠΝΟ και ότι την άνοιξη του 2006 της ζητήθηκε να πρωτοκολλήσει έγγραφο με προγενέστερη ημερομηνία, «…επτά μήνες πριν, και οι προσλήψεις ήταν παράνομες γιατί στο γραφείο μου δεν είχαν πρωτοκολλήσει αιτήσεις και ούτε υπήρχε αναγγελία πρόσληψης…».

Ενας εκ των κατηγορουμένων και συγκεκριμένα ο πρώην πρόεδρος, στον οποίο μάλιστα είχαν επιβληθεί περιοριστικοί όροι, αμφισβήτησε τις μαρτυρίες των υπαλλήλων χαρακτηρίζοντάς τους «ψευδομάρτυρες», ενώ υπογράμμισε ότι η αλλοίωση πρακτικού αφορούσε συνεδρίαση του 2004, σχετικά με ανάθεση στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων.

Η απόφαση του δικαστηρίου για τα χειρόγραφα σημειώματα

Το δικαστήριο αποδέχθηκε στην απόφασή του ότι η τρίτη των κατηγορουμένων «με την ιδιότητά της ως αναπληρώτρια διευθύντρια του ΚΕΕΛΠΝΟ, αφαίρεσε από το αρμόδιο γραφείο προσωπικού τους φακέλους των νεοπροσληφθέντων υπαλλήλων, προκειμένου να μην αποκαλυφθούν οι συνθήκες πρόσληψης των υπαλλήλων αυτών, καθόσον αφαίρεσε από τους φακέλους αυτούς τα χειρόγραφα σημειώματα που είχε συντάξει η ίδια για την πρόσληψή τους…».

Η δικαστική απόφαση αναφέρει για την αναπληρώτρια διευθύντρια του ΚΕΕΛΠΝΟ, την επίμαχη περίοδο, «ότι εντός δεκαημέρου επέστρεψε στο αρμόδιο τμήμα τους φακέλους χωρίς τα χειρόγραφα σημειώματα και καταστάσεις που είχε συντάξει η ίδια για την πρόσληψή τους…».

Οι τρεις κατηγορούμενοι που είχαν καταδικασθεί πρωτόδικα σε φυλάκιση οκτώ μηνών, καταδικάσθηκαν σε δεύτερο δικαστικό στάδιο σε τέσσερις μήνες ο πρώτος (πρώην πρόεδρος του Κέντρου Λοιμώξεων) και σε τρεις μήνες οι άλλοι δύο για τους οποίους εκκρεμεί και η κυρία δίκη – στην οποία δεν αναζητείται ο ηθικός αυτουργός της απιστίας κατά του ΚΕΕΛΠΝΟ…

Σημειώνεται ότι το χρονικό διάστημα για το οποίο διερευνώνται παράνομες προσλήψεις περιορίζεται έως το 2008 αν και αυτές συνεχίσθηκαν και μετά… Τέλος, καταλογίζεται η ζημία όχι μόνον από τους υπαλλήλους που μισθοδοτούνταν ενώ είχαν προσληφθεί παράνομα, αλλά και από αυτούς που προσελήφθησαν για να προαχθούν τάχιστα σε θέσεις προϊσταμένων στις υπηρεσίες του ΕΣΥ ή σε φορείς που συνδέονται με αυτό, όπως αναφέρεται στο εισαγγελικό πόρισμα. Η παρέμβαση του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας -συγγενής στελέχους του οποίου προσελήφθη επίσης στο ΚΕΕΛΠΝΟ- δρομολογήθηκε από την αντιπαράθεση του προέδρου του Κέντρου με τον διευθυντή του…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή