Υπέρβαση στο όνειρο της τέχνης

Υπέρβαση στο όνειρο της τέχνης

3' 59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη σκηνή δύο χορευτές, ένας άντρας και μια γυναίκα. Με απαλές κινήσεις των χεριών τους μιμούνται το φτερούγισμα της πεταλούδας καθώς κοιτάζουν ο ένας τον άλλον και χαμογελούν, εκείνος ντυμένος στα γαλάζια, εκείνη με ένα ροζ αιθέριο φόρεμα. Στο βάθος οι σκιές των χεριών των υπόλοιπων χορευτών αρχίζουν και φτερουγίζουν γεμίζοντας τον χώρο με πεταλούδες. Η παράσταση «My dream» που παρουσιάζεται αυτή την εβδομάδα (27, 28/11) στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών από τον Κινεζικό Καλλιτεχνικό Θίασο Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, είναι ξεχωριστή για πολλούς λόγους.

Οι καλλιτέχνες που θα ανέβουν στη σκηνή για να χορέψουν, να παίξουν μουσική σε ένα θέαμα εντυπωσιακό, καθαρόαιμα κινεζικό, έχουν μέσο όρο ηλικίας τα είκοσι και όλοι τους έχουν κάποιου είδους αναπηρία, κυρίως σε σχέση με την όραση και την ακοή, αλλά και φυσικές δυσκολίες. Εμείς, ως θεατές, δεν πρόκειται να καταλάβουμε τίποτα.

Μιλάμε για μια ομάδα εξαιρετικών καλλιτεχνών με αφοπλιστική ικανότητα να υπερβαίνουν τις δυσκολίες και να μεταδίδουν τη σκηνική μαγεία παράλληλα με ένα μήνυμα αισιοδοξίας και σθένους. Οι παραστάσεις τους είναι μια δήλωση για το δημιουργικό δυναμικό που κρύβεται μέσα σε κάθε άνθρωπο και ιδιαίτερα για τον πλούσιο εσωτερικό κόσμο των ανθρώπων με ειδικές ανάγκες.

Αυτή είναι και η μεγάλη πρόκληση του θιάσου: «Να γνωρίσεις τον εσωτερικό κόσμο ενός ανθρώπου με ειδικές ανάγκες», όπως αναφέρει στην «Κ» ο διευθυντής, σκηνοθέτης και χορευτής της ομάδας Tai Lihua, άτομο με ειδικές ανάγκες ο ίδιος. Η διαδρομή του Κινεζικού Καλλιτεχνικού Θιάσου Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες άρχισε το 1987 όταν τριάντα άτομα με αναπηρίες και αγάπη για τις τέχνες έγιναν δεκτοί στο Φεστιβάλ Τεχνών της Κίνας και δημιούργησαν την ομάδα. Τα επόμενα δεκατρία χρόνια παρέμειναν ένας ερασιτεχνικός θίασος και το 2000 δημιούργησαν για πρώτη φορά το θέαμα «My dream» («Το όνειρό μου»), παραγωγή υψηλών καλλιτεχνικών προδιαγραφών και επαγγελματικού επιπέδου.

Από το 2002 άρχισαν να δίνουν κανονικές παραστάσεις με μεγάλη εμπορική επιτυχία και ανταπόκριση από το κοινό. Το 2004 ο θίασος εξελίχθηκε σε επαγγελματικό σύνολο. Με πηγή έμπνευσης το τρίπτυχο «αλήθεια, τιμιότητα, αρετή» και οδηγό «την αρμονία και την αγάπη» απογειώθηκαν.

«Κατά τη διάρκεια των προβών, η δυσκολία είναι ο τρόπος προσαρμογής του κάθε ατόμου ανάλογα με την αναπηρία του. Για παράδειγμα, πρέπει να βρούμε τους τρόπους που θα διδάξουμε τις χορευτικές κινήσεις και τη μουσική σε άτομα που πιθανόν δεν ακούνε ή δεν βλέπουν. Να τους βοηθήσουμε να χορέψουν μαζί με τη μουσική σε έναν κόσμο χωρίς ήχο» εξηγεί ο Tai Lihua. «Το κοινό μπορεί να μην καταλαβαίνει ακριβώς τη δυσκολία κατά τη διάρκεια της παράστασης, όμως ο στόχος μας είναι να επηρεάσουμε τους θεατές να νιώσουν τη βαθιά αγάπη για τη ζωή, την ανάγκη έκφρασης μέσα από την τέχνη, το πνεύμα της υπέρβασης των ατόμων με ειδικές ανάγκες. Θέλουμε να κάνουμε αληθινά τα όνειρά τους και να μεταδώσουμε την ομορφιά της τέχνης τους σε όλο τον κόσμο για να γίνει κατανοητή η αξιοπρέπεια και η αξία των συγκεκριμένων ατόμων».

Ο θίασος υποστηρίζεται από την Κινεζική Ομοσπονδία Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες και αποτελείται από 110 καλλιτέχνες και 37 διοικητικούς υπαλλήλους. Με πνεύμα αυτοαποδοχής και αλληλοσεβασμού δουλεύουν, σχεδιάζουν και δημιουργούν καλλιτεχνικά προγράμματα, εκπαιδεύουν τους ερμηνευτές και δημιουργούν οι ίδιοι το επικοινωνιακό υλικό. Ο θίασος, ο οποίος έχει παρουσιάσει τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια περισσότερα από εκατό πολυτεχνικά θεάματα και έχει περιοδεύσει σε χώρες της Ασίας, της Ευρώπης, της Αμερικής και της Αυστραλίας, διαθέτει δύο ομάδες καλλιτεχνών ώστε να έχει τη δυνατότητα να δίνει παραστάσεις ταυτόχρονα σε δύο πόλεις ή χώρους. Μια τρίτη ομάδα ασχολείται αποκλειστικά με την εκπαίδευση νέων ταλέντων.

Επίμονη μάχη με τις αντιξοότητες

Η καθημερινή ζωή των καλλιτεχνών σε περιόδους που δεν έχουν παραστάσεις, όπως σημειώνει ένας από τους χορευτές που έγινε μέλος της ομάδας μετά την αρχική επιλογή του και αρκετό καιρό προετοιμασίας και προπόνησης, ξεκινάει το πρωί με μαθήματα γενικών γνώσεων. Το απόγευμα έχουν τις πρόβες του χορού, καθώς η ομάδα δίνει μεγάλη σημασία στη γενικότερη εκπαίδευση των μελών. Τον περασμένο χρόνο, ο θίασος συνεργάστηκε με το Κινεζικό Πανεπιστήμιο Πολιτικών Επιστημών για Νέους και έδωσε στους καλλιτέχνες μαθήματα κοινωνιολογίας, κάτι που έχει καθιερωθεί πια, να έρχονται καθημερινά τα πρωινά καθηγητές του συγκεκριμένου πανεπιστημίου για να τους διδάξουν.

Κάποιοι από τους χορευτές γίνονται μέλη της ομάδας σε πολύ μικρή ηλικία, για παράδειγμα στα 13 τους χρόνια, και η προπόνηση είναι σκληρή. Η μεγάλη τους ικανοποίηση είναι το χειροκρότημα και ο ενθουσιασμός του κοινού όταν «ως αγγελιοφόροι ομορφιάς και φιλίας» μεταμορφώνονται σε πρεσβευτές των εκατομμυρίων ανθρώπων με ειδικές ανάγκες σε όλο τον κόσμο. Οπως τονίζει ο διευθυντής του θιάσου, Tai Lihua: «Η τέχνη μας είναι ο καρπός μιας επίμονης μάχης με τις αντιξοότητες και η απόφαση να μην εγκαταλείψουμε τη διεκδίκηση της ισότητας και της συμμετοχής των ατόμων με ειδικές ανάγκες».

​​Η παράσταση «My dream» παρουσιάζεται στις 27 και 28 Νοεμβρίου στην Αίθουσα Χρήστος Λαμπράκης του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών από τον Κινεζικό Καλλιτεχνικό Θίασο Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (China Disabled People’s Performing Art Troupe – CDPPAT).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή