Ενδιαφέρον για ελληνική προεδρία και τέμενος

Ενδιαφέρον για ελληνική προεδρία και τέμενος

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στα θέματα διμερούς ενδιαφέροντος, οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι η επόμενη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας θα γίνει τον Σεπτέμβριο στην Ελλάδα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον επέδειξε η τουρκική πλευρά για την επικείμενη ελληνική προεδρία της Ε.Ε. «Αποδίδουμε πολύ μεγάλη σημασία στην ελληνική προεδρία και στις προτεραιότητές της» είπε ο κ. Νταβούτογλου. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι το κεφάλαιο για την περιφερειακή πολιτική, που άνοιξε πρόσφατα, θα κλείσει εντός της ελληνικής προεδρίας και ότι «θα μπορούσαν να ανοίξουν και άλλα ενταξιακά κεφάλαια μέσα στο εξάμηνο, αυτό όμως εξαρτάται από την αλλαγή της ατμόσφαιρας σε σχέση με το Κυπριακό». Η διμερής οικονομική συνεργασία συζητήθηκε επίσης. Ο κ. Βενιζέλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις θετικές συνθήκες που δημιουργεί για τον τουρισμό η συμφωνία επανεισδοχής Ε.Ε. – Τουρκίας, αλλά και στη συνεργασία στο πεδίο της ενέργειας με τους αγωγούς TAP και ΤΑΝΑΡ. Ο κ. Νταβούτογλου υπογράμμισε ότι η σύσφιγξη των σχέσεων είχε πολύ θετικές επιπτώσεις στην οικονομική συνεργασία. «Το διμερές εμπόριο ανέρχεται στα 5 δισ. δολάρια και θέλουμε να το διπλασιάσουμε», τόνισε, ενώ πρόσθεσε ότι μεγάλος αριθμός Τούρκων επιχειρηματιών ενδιαφέρεται για επενδύσεις στην Ελλάδα.

Ιδιαίτερο κεφάλαιο της επίσκεψης υπήρξε το θέμα του τεμένους στην Αθήνα και γενικότερα η συζήτηση για τα θρησκευτικά μνημεία και στις δύο χώρες. Ο κ. Νταβούτογλου ζήτησε τόσο στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, όσο και από τον κ. Βενιζέλο να ενημερωθεί για την πορεία ανοικοδόμησης του τζαμιού στην Αθήνα και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόοδο που έχει σημειωθεί.

Το τέμενος Ιμαρέτ

Αναφέρθηκε ωστόσο επικριτικά στο γεγονός ότι το τέμενος Ιμαρέτ στη Θεσσαλονίκη είχε γίνει κινηματογράφος που πρόβαλε ταινίες ροζ περιεχομένου, κάτι που όπως είπε ενόχλησε πολύ τον τουρκικό λαό και πρόσθεσε ότι τα ανοιχτά τεμένη, οι συναγωγές και άλλοι θρησκευτικοί χώροι σε πόλεις με ιστορία όπως η Αθήνα είναι δείγμα πολυπολιτισμικότητας. «Η θέα του Φετιχιέ-τζαμί μου προκάλεσε θλίψη» είπε ο κ. Νταβούτογλου, ο οποίος τόνισε ότι η προστασία της κοινής κληρονομίας είναι διαχρονική τουρκική στάση. Ο κ. Βενιζέλος ξεκαθάρισε, ότι η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι υποχρέωση των δύο χωρών ως μελών της Ουνέσκο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή