Στο μικροσκόπιο αντιμικροβιακά χημικά στα σαπούνια

Στο μικροσκόπιο αντιμικροβιακά χημικά στα σαπούνια

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά πολλά χρόνια αυξανόμενης ανησυχίας για τα αντιμικροβιακά χημικά που περιέχονται σε διάφορα προϊόντα καθημερινής χρήσης, όπως παραδείγματος χάρη, τα σαπούνια και οι οδοντόπαστες, ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) ανακοίνωσε ότι από τούδε και στο εξής θα πρέπει οι κατασκευαστές σαπουνιών να αποδεικνύουν ότι τα χημικά που χρησιμοποιούν είναι ασφαλή ή θα πρέπει να τα αφαιρέσουν από τα προϊόντα τους.

Η απόφαση έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τους ειδικούς, οι οποίοι επί χρόνια ζητούσαν από τον FDA να οριοθετήσει τη χρήση των αντιμικροβιακών χημικών, προειδοποιώντας ότι μπορούν να διαταράξουν τα επίπεδα των ορμονών στα παιδιά και να ενισχύσουν τα υπερβακτήρια πολλαπλασιάζοντας τις λοιμώξεις από τέτοιους μικροοργανισμούς. Οι κατασκευαστές τέτοιων σαπουνιών και άλλων προϊόντων υποστηρίζουν πως ό,τι χρησιμοποιείται είναι αποδεδειγμένα ασφαλές για ανθρώπινη χρήση.

Μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε ζώα έδειξαν ότι τα χημικά triclosan, το οποίο συχνά τοποθετείται σε υγρά σαπούνια, και triclocarban, το οποίο τοποθετείται στις πλάκες σαπουνιού, μπορούν να διαταράξουν τη φυσιολογική ανάπτυξη του αναπαραγωγικού συστήματος και τον μεταβολισμό και μπορούν να περιορίσουν τα επίπεδα των ορμονών του θυρεοειδούς. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι οι ουσίες αυτές μπορεί να έχουν τα ίδια αποτελέσματα και στον άνθρωπο. Τα χημικά αρχικώς χρησιμοποιούνταν από τους χειρουργούς που απολύμαιναν τα χέρια τους πριν από τις επεμβάσεις, αλλά η χρήση τους αυξήθηκε κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια καθώς οι κατασκευαστές τα πρόσθεσαν σε πολλά προϊόντα όπως απορρυπαντικά, διαλύματα για την καθαριότητα του στόματος, υφάσματα ακόμα και στις πιπίλες των βρεφών. Χαρακτηριστικά, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης ανίχνευσαν τα χημικά στα ούρα του 75% των Αμερικανών.

Ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων είχε συλλέξει αρκετά στοιχεία ώστε να επανεξετάσει κατά πόσον όλα αυτά τα χημικά είναι ασφαλή όταν χρησιμοποιούνται για μακρές περιόδους. Επί του παρόντος, σύμφωνα με την υπηρεσία, δεν υπάρχουν στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι αυτά τα χημικά είναι περισσότερο αποτελεσματικά στην πρόληψη των λοιμώξεων από το απλό σαπούνι και νερό.

Τα είδη αυτά θα μπορούν να πωλούνται στην αγορά, αλλά ο FDA έδωσε στις εταιρείες χρονικό περιθώριο ενός έτους προκειμένου να συγκεντρώσουν στοιχεία με τα οποία να αποδεικνύουν ότι τα χημικά είναι ασφαλή και αποτελεσματικά. Σε περίπτωση που δεν καταφέρουν κάτι τέτοιο θα πρέπει να τα αφαιρέσουν από τα προϊόντα. Φυσικά η νέα κίνηση του Οργανισμού θορύβησε τον επιχειρηματικό τομέα, που σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι είναι «ακατανόητο για ποιο λόγο ο FDA υποστηρίζει ότι δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία ότι τα αντιβακτηριακά σαπούνια είναι ασφαλή».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή