Οι πρώτες πέντε επώνυμες έδρες σε ΑΕΙ

Οι πρώτες πέντε επώνυμες έδρες σε ΑΕΙ

2' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα πρώτα βήματα για την αξιοποίηση του θεσμού των επώνυμων εδρών στα πανεπιστήμια έγιναν. Δειλά μεν βήματα, λόγω των αγκυλώσεων του πανεπιστημιακού κατεστημένου, αλλά και εξαιτίας των αντιδράσεων αριστερών πανεπιστημιακών και φοιτητών, αλλά σταθερά -όλοι κατανοούν τα πλεονεκτήματα του θεσμού- καθώς έχουν ήδη ιδρυθεί πέντε επώνυμες έδρες σε πανεπιστήμια της χώρας, που αξιοποίησαν τον νέο νόμο- πλαίσιο που θεσμοθετεί τις επώνυμες έδρες.

Από την άλλη, ο θεσμός των επώνυμων εδρών μπορεί να αξιοποιηθεί από τις εταιρείες στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, όπως αποδεικνύει και η πρόσφατη συνεργασία της ΔΕΗ με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.

Ειδικότερα, ολοκληρώθηκε η διαδικασία κάλυψης των τριών επώνυμων εδρών που θεσμοθέτησε το Παν. Δυτικής Μακεδονίας με αρωγό τη ΔΕΗ, με γνωστικά αντικείμενα τη «Διαχείριση καινοτομίας – επιχειρηματικότητα – διασυνοριακές συνεργασίες» η πρώτη, τις «Κατεργασίες μορφοποίησης υλικών για εφαρμογές σε συστήματα παραγωγής ενέργειας» η δεύτερη και τις «Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και διαχείριση ενεργειακών πόρων» η τρίτη. Ως στρατηγικοί στόχοι της συνεργασίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με τη ΔΕΗ ορίζονται, μεταξύ άλλων, «η ανάδειξη της Δυτικής Μακεδονίας σε σημαντικό πρότυπο περιφερειακό κέντρο της Ευρώπης για την προαγωγή της εκπαίδευσης και της έρευνας, κυρίως σε θέματα που αφορούν τον τομέα της ενέργειας, η εκπαίδευση, πρακτική εξάσκηση και εξειδίκευση φοιτητών».

Ενα πάγιο αίτημα της εβραϊκής κοινότητας είναι η ίδρυση επώνυμης έδρας Εβραϊκών Σπουδών στη Θεσσαλονίκη. Αλλωστε, όπως ανέφερε στην «Κ» ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Δαυίδ Σαλτιέλ, στο ΑΠΘ προπολεμικά υπήρχε στο ίδρυμα αντίστοιχη έδρα Εβραϊκής Ιστορίας και Πολιτισμού, η οποία καταργήθηκε επί δικτατορίας Μεταξά. Ετσι «ωρίμασε ο χρόνος για να θέσουμε τις βάσεις μιας νέας συνεργασίας», όπως τόνισε ο κ. Σαλτιέλ, και όπως ανακοινώθηκε, το ΑΠΘ και η Ισραηλιτική Κοινότητα Θεσσαλονίκης βρίσκονται στην τελική ευθεία της ίδρυσης έδρας Εβραϊκών Σπουδών στη Φιλοσοφική Σχολή, τα έξοδα της οποίας -περί τις 60.000 ευρώ ετησίως- θα αναλάβει η εβραϊκή πλευρά. Η χρηματοδότηση που απαιτείται αφορά την αμοιβή ενός καθηγητή και την κατάλληλη υποδομή για να ξεκινήσει η διδασκαλία και η έρευνα στο πεδίο των εβραϊκών σπουδών. «Οι πρυτανικές αρχές αποφάσισαν την ίδρυση έδρας εβραϊκών σπουδών με σκοπό την αποκατάσταση της ιστορικής μνήμης, καθώς κάτω από το ΑΠΘ βρίσκεται το εβραϊκό νεκροταφείο της Θεσσαλονίκης. Η έδρα θα αφορά τη διδασκαλία της εβραϊκής γλώσσας και του εβραϊκού πολιτισμού, ο οποίος έχει συμβάλει στη διαμόρφωση του πολιτισμού της Θεσσαλονίκης. Η εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης ήταν από τις μεγαλύτερες στον κόσμο και συνεισέφερε τα μέγιστα στην οικονομία και στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης, συμβάλλοντας καθοριστικά στη διαμόρφωση του πολυπολιτισμικού χαρακτήρα της», δήλωσε στην «Κ» ο πρύτανης του ΑΠΘ, Ιωάννης Μυλόπουλος.

Τέλος, από το 2013-2014 στη Σχολή Κοινωνικών Επιστημών (με έδρα στην Κόρινθο) του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, θα λειτουργήσει επώνυμη έδρα «Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου – Μιχάλης Κακογιάννης». Η έδρα θα δημιουργηθεί στο πλαίσιο της ακαδημαϊκής προσφοράς των δύο ΑΕΙ και της σημαντικής συμβολής του Μιχάλη Κακογιάννη στον πολιτισμό.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή