Στο 90% η συνολική φορολογία στα τσιγάρα

Στο 90% η συνολική φορολογία στα τσιγάρα

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H επιπλέον αύξηση κατά 5 λεπτά στο κάθε πακέτο τσιγάρου αυξάνει τη συνολική φορολογία στο 90% της λιανικής τιμής του πακέτου, προκαλώντας ένα ακόμα σημαντικό πλήγμα για την επιβίωση των 50.000 εργαζομένων στον κλάδο, αφού θα απομένει ουσιαστικά ένα 10% (3-4 λεπτά δηλαδή) για όλη τη νόμιμη εφοδιαστική αλυσίδα – βιομηχανία, χονδρέμπορο και περίπτερα, υπογραμμίζει σε χθεσινή της ανακοίνωση η καπνοβιομηχανία Παπαστράτος. Από την πλευρά της Ενωσης Καπνοπωλών Ψιλικών και Περιπτέρων Μακεδονίας που έστειλαν επιστολή στον πρωθυπουργό υπολογίζεται ότι «η ενδεχόμενη αύξηση κατά 5,00 ευρώ στο 1 κιλό καπνού ή στα 1.000 τσιγάρα θα οδηγήσει αποδεδειγμένα, σε απώλεια 10% των φορολογικών εσόδων τα οποία σήμερα αγγίζουν, σύμφωνα με υπολογισμούς, τα 3,2 δισ. Το συγκεκριμένο ποσοστό μεταφράζεται σε απώλειες φορολογικών εσόδων ύψους 320 εκατ., τα οποία αν συνδυαστούν με τις πρόσθετες απώλειες 700 εκατ. από τα λαθραία τσιγάρα, το συνολικό ύψος ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ για το Δημόσιο».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Παπαστράτος «πρόκειται για μία απόφαση η οποία είναι καταστροφική για ολόκληρο τον κλάδο» και προσθέτει ότι «θα σημάνει, επίσης, επιπλέον αύξηση του λαθρεμπορίου προϊόντων καπνού που έχει ήδη εκτιναχθεί στο 20%, με αποτέλεσμα απώλειες εσόδων για το κράτος πλέον των 600 εκατ. μόνο για το 2013, όπως ανακοινώθηκε πρόσφατα στο συνέδριο του ΙΟΒΕ για το παράνομο εμπόριο καπνού».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή