Ο ανήσυχος και πάντα δημιουργικός Ελβις Κοστέλο σε νέα μονοπάτια

Ο ανήσυχος και πάντα δημιουργικός Ελβις Κοστέλο σε νέα μονοπάτια

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Ανήσυχος και πάντα παραγωγικός ο Elvis Costello αναζητά να δοκιμαστεί σε νέα μονοπάτια. Οχι ότι έως τώρα έχει αφήσει πολλά ανεξερεύνητα. Εδώ και σαράντα περίπου χρόνια, έπαιξε punk, rock, pop, new wave, jazz (τι ευχάριστη που ήταν η jazzy συνεργασία του με τον Allen Toussaint στο «the river in Reverse» του 2006). Και καμία ετικέτα δεν μπόρεσε να μείνει κολλημένη πάνω του.

Ο βρετανικής καταγωγής Declan McManus, που άφησε τη δουλειά του ως προγραμματιστής ηλεκτρονικών υπολογιστών και πήρε το όνομα του Presley και το πατρικό επίθετο της μητέρας του, παρουσιάστηκε στο μουσικό προσκήνιο σαν ένας αχόρταγος τύπος που θέλει να γευτεί τα πάντα, κάθε ήχο, κάθε είδος που μπορεί να εκφράσει με την κιθάρα του (και όχι μόνο) και με την ιδιαίτερη φωνή του. Και ύστερα να πάει αλλού, ακροβατώντας και δοκιμάζοντας. Ανακατεύοντας με κάθε ευκαιρία τάσεις και κατηγορίες, επιρροές και μανίες για να δημιουργεί τα δικά του ηχοχρώματα, μεγάλες μουσικές στιγμές όπως το «This Year’s Model» του 1978 ή το «Imperial Bedroom» του 1982, αλλά και δίσκους χλιαρούς, μπερδεμένους και άνευρους. Με λίγα λόγια: ο Elvis Costello παίζει τα πάντα. Κι αυτή τη φορά συνεργάζεται με τους The Roots σε ένα funky hip hop δημιούργημα.

Οι The Roots, το δημοφιλές αμερικανικό συγκρότημα σοφιστικέ hip hop εμπλουτισμένης με new soul στοιχεία, κρατούν τον ρυθμό. Και εκεί βρίσκει πάτημα και απλώνει το ταλέντο του ο Costello. Το δημιούργημα λέγεται «Wise Up Ghost» και είναι ένα άλμπουμ που προσπαθεί να παντρέψει την πληθωρική παρουσία ενός ορεξάτου Elvis Costello με τις σκοτεινά ηλεκτρισμένες ενορχηστρώσεις των The Roots.

Οι The Roots και ο Costello είχαν συναντηθεί το 2009 σε μια εκπομπή του Jimmy Fallon και η εκτίμηση υπήρξε αμοιβαία. Το «Wise Up Ghost», γέννημα αυτής της συνάντησης, είναι ένας δίσκος με πολλές καλές στιγμές. Μπορεί το hip hop συγκρότημα και ο πολυπρόσωπος Βρετανός μουσικός να προέρχονται από διαφορετικούς κόσμους, και μια μεταξύ τους συνεργασία εκ πρώτης όψεως να φαίνεται κάτι το παράταιρο, καθώς φαντάζει μεγάλο το μεταξύ τους (μουσικό / ηλικιακό / προσωπικότητας) χάσμα που πρέπει να γεφυρωθεί, ωστόσο κατάφεραν να συναντηθούν και να εναρμονίσουν τους ήχους τους.

Τον ρόλο μαέστρου έχει η ζεστή και καθάρια φωνή του Costello. Σε εξέχουσα θέση η οξύτητα και ο σαρκασμός των στίχων του, ο γνώριμος και διακριτικός λυρισμός του. Ακομπανιάρουν τα laptops και τα samples των The Roots, οι οποίοι στολίζουν με στοιχεία της Funk και της Soul, συνοδεύουν με απαλά backing vocals και με ένα λεπτό ραπάρισμα όποτε χρειάζεται. Είναι ξεκάθαρη η παρουσία τους, δεν τους υποσκιάζει ο Costello. Και ο ίδιος ο Costello δείχνει να το απολαμβάνει, παλιά καραβάνα στον μουσικό χαμαιλεοντισμό, χειρίζεται με δεξιοτεχνικό τρόπο τη φωνή του πλάι στα μίνιμαλ beats των The Roots.

Είναι στιγμές που οι δημιουργοί μοιάζουν να ενθουσιάζονται, να αλληλοπαρασύρονται από τον ήχο που καταφέρνουν. Και ήδη από το εναρκτήριο «Walk Us Uptown» δείχνουν ότι το κράμα είναι αδιαίρετο. Το «Stick Up Your Tongue» πιάνει όμορφους funky ρυθμούς και το ισπανόφωνο «Cinco Minutos Con Vos» προσθέτει επιπλέον χάρη στον δίσκο. Ασφαλώς όμως, και όπως σχεδόν πάντα συμβαίνει στις συνεργασίες, ειδικά ετερόκλητων καλλιτεχνών που επιχειρούν την υπέρβαση, υπάρχουν στιγμές που «ακούς» Costello και στιγμές που ακούς The Roots. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η ομάδα δεν έχει «δέσει», αλλά ότι ο ένας κάνει στην άκρη για τον άλλον. Elvis Costello & The Roots, «Wise Up Ghost», εταιρεία Blue Note, 2013.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή