Από τη Μελβούρνη στο Πεκίνο, σε ελληνικά και κινέζικα!

Από τη Μελβούρνη στο Πεκίνο, σε ελληνικά και κινέζικα!

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εικόνα ερημιάς, για τα δημοσιογραφικά δεδομένα, παρουσίαζε η Ηρώδου Αττικού, χθες το μεσημέρι. Μόνο οι φρουροί στις θέσεις τους, μέσα στη σκοπιά για σκιά, στο Μέγαρο Μαξίμου, οι Εύζωνες επίσης στο Προεδρικό Μέγαρο. O Πρόεδρος κ. Κωστής Στεφανόπουλος που έφθασε ήδη στην Αυστραλία, έχει λόγους, και μάλιστα ρητορικούς για να ανταποδώσει τη θερμή υποδοχή των Αυστραλών ομογενών που φυλάττουν γλώσσα, έθιμα, παραδόσεις, την αγάπη στη σημαία την ελληνική καλύτερα από πολλούς εξ ημών, ενώ συγχρόνως αποτελούν πρότυπο Αυστραλού υπηκόου στη νέα ήπειρο που τους έδωσε δουλειά και εξασφάλιση και ευημερία, αλλά, πώς να το κάνουμε, «σαν την πατρίδα δεν είναι». O πρωθυπουργός κ. Κώστας Σημίτης είναι στο Πεκίνο σε επίσημη επίσκεψη «Ελληνος εν Κίνα». Οι πρώτες φωτογραφίες τον δείχνουν άνετο και εγκλιματισμένο, συχνά με πουκάμισο, χωρίς σακάκι, στις επισκέψεις στα αξιοθέατα, όπως στο Σινικό Τείχος. Την περασμένη Τρίτη 4 Ιουνίου, όταν επισκέφθηκε το πρωί το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Πεκίνου, απευθυνόμενος στον πρύτανη κ. Τσι Χου, του επεσήμανε στην αντιφώνησή του ότι «όπως ήδη γνωρίζετε το επάγγελμά μου είναι καθηγητής Πανεπιστημίου και γι’ αυτό επιθυμώ να γνωρίζω τα πανεπιστήμια των χωρών που επισκέπτομαι, αναγνωρίζοντας την τεράστια σημασία τους. Κατά κανόνα, οι πολιτικοί και οι οικονομολόγοι εστιάζουν την προσοχή τους σε ορισμένους δείκτες που χαρακτηρίζουν μια χώρα. Για μένα, ένας πολύ σημαντικός δείκτης είναι τα Πανεπιστήμια και η ανάπτυξή τους. H γνώση είναι μοχλός της εξέλιξης της κοινωνίας». Και εξέφρασε τη βαθιά του ικανοποίηση για τη λειτουργία του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Πεκίνου, δίνοντας συγχαρητήρια σε όσους από ελληνικής πλευράς -«ιδίως τον κ. Κωνσταντακόπουλο», όπως τόνισε- βοήθησαν στη δημιουργία του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών. Βρήκε και την ευκαιρία να πει, χαμογελώντας, ότι «στην Ελλάδα άμα θέλουν να πουν ότι κάτι είναι δύσκολο λένε «αυτό είναι κινέζικα για μένα»». Και στη Γερμανία (αλλά και στην Αγγλία, συμπληρώνουμε εμείς) λένε «αυτό είναι ελληνικά για μένα!».

«Πάντως», κατέληξε, «εγώ πιστεύω ότι άμα υπάρχει διάθεση, δεν υπάρχουν δυσκολίες».

Οταν επιστρέψει, με το καλό, και θα τον ρωτούν «τι θα γίνει με τον κ. Αλέκο Παπαδόπουλο» από τη σκάλα του αεροπλάνου οι δημοσιογράφοι, εκεί να δούμε τι θα πει και εάν θα είναι «κινέζικα ή ελληνικά» για εκείνον!

Αυτές τις καταγγελίες υπέγραφαν, φαρδιά-πλατιά, κάτοικοι Νέου Φαλήρου, εξαιτίας των οποίων η στήλη ασχολήθηκε με το θέμα. Επιπλέον, ο Εξωραϊστικός ζητούσε την παρέμβαση του δημάρχου Πειραιώς κ. Χρήστου Αγραπίδη. Ωστε για να βάλουμε τελεία στο θέμα, χρειάζεται η απάντηση του Εξωραϊστικού στην απάντηση των ΗΣΑΠ και μια γνώμη επ’ αυτού του δημάρχου Πειραιώς. Χθες, όταν γράφηκαν αυτές οι γραμμές ήταν η Διεθνής Ημέρα Περιβάλλοντος και ο Τήλεφος τίμησε το νέο περιβάλλον των γραφείων της «K» που είναι το Νέο Φάληρο, με τις ροδοδάφνες, τα διατηρητέα του, αλλά και τον εξυπηρετικό Ηλεκτρικό!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή