«Αντι-σιωνισμός ή αντι-σημιτισμός;»

«Αντι-σιωνισμός ή αντι-σημιτισμός;»

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόσφατα γνωστός συντάκτης σε άρθρο του σε μεγάλη αθηναϊκή εφημερίδα έγραψε ότι «Δεν είμαι αντι-Εβραίος… Είμαι ενάντια στον Σιωνισμό. Στα παρανοϊκά ιερατεία, που πιστεύουν ότι εκπροσωπούν τον Θεό, που πρέπει να επικρατήσει με τη βία». Σε άλλο μέρος στο άρθρο του ο συντάκτης λέει «είναι ξεχωριστό έθνος οι Εβραίοι… σε πουλάνε και σε αγοράζουν, κατάφεραν να κυριαρχούν παντού και να ελέγχουν τα κέντρα λήψης των αποφάσεων σε όλο τον κόσμο».

Είναι προφανές ότι ο εν λόγω δημοσιογράφος όχι μόνο έχει μαύρα μεσάνυχτα για την έννοια του Σιωνισμού, αλλά ταυτόχρονα προσφεύγει σε παλιά ρατσιστικά στερεότυπα για τους Εβραίους γενικότερα (ελέγχουν τον κόσμο, κτλ.). Δυστυχώς, δεν είναι μόνος. Στην πραγματικότητα στην Ελλάδα υπάρχει μεγάλη σύγχυση και άγνοια για τον Σιωνισμό. Οταν αυτή η άγνοια συνδέεται με γενικολογίες ή αρνητικά στερεότυπα για τους Εβραίους οδηγεί μοιραία και σε εκφράσεις αντι-σημιτισμού.

Ο Σιωνισμός είναι το πολιτικό κίνημα για τη δημιουργία του κράτους του Ισραήλ, που ξεκίνησε με τον Εβραίο οραματιστή Theodore Hertzl στα τέλη του 19ου αιώνα, και το οποίο άρχισε να βρίσκει την πρακτική του έκφραση στις αρχές του 20ού αιώνα με τη μετανάστευση Εβραίων στην Παλαιστίνη. Υπήρχαν διάφορες τάσεις μέσα στο κίνημα αυτό όπως ο πολιτικός, πρακτικός, συνθετικός, σοσιαλιστικός και ρεβιζιονιστικός Σιωνισμός, τα οποία είχαν όμως το κοινό στοιχείο για το πώς να οικοδομηθεί καλύτερα ένα εβραϊκό κράτος. Μετά το Ολοκαύτωμα του B΄ Παγκοσμίου Πολέμου δόθηκε μεγάλη ώθηση στον Σιωνισμό, καθώς εκατομμύρια εκτοπισμένοι Εβραίοι της Ευρώπης πήγαν στην Παλαιστίνη και η διεθνής κοινότητα βρέθηκε ενώπιον της πλέον ηθικής αναγκαιότητας να δημιουργηθεί ένα εβραϊκό κράτος. Με την ίδρυση του Ισραήλ το 1948 και την αναγνώρισή του από τον OHE, οι πολιτικοί στόχοι του Σιωνισμού εκπληρώθηκαν.

Αυτή είναι η έννοια του Σιωνισμού. Δεν υπάρχει καμιά άλλη! Οι συνωμοτικές θεωρίες που κυκλοφορούν για μυστικά ιερατεία, ή ότι πίσω από όλα κρύβονται οι Εβραίοι ή ότι οι Εβραίοι κυβερνούν τον κόσμο είναι απλώς νέες εκφράσεις αντι-σημιτισμού. Είναι τα ίδια ακριβώς στερεότυπα που υπήρχαν πριν από τον B΄ Παγκόσμιο Πόλεμο που οδήγησαν στο Ολοκαύτωμα.

Σιωνιστής επομένως, είναι όποιος στηρίζει το δικαίωμα της ύπαρξης του Ισραήλ. Μπορεί κάποιος να διαφωνεί έντονα με την πολιτική μιας συγκεκριμένης ισραηλινής κυβέρνησης αλλά ταυτόχρονα να είναι Σιωνιστής διότι αυτό δεν σημαίνει ότι είναι εναντίον της ύπαρξης του Εβραϊκού Κράτους.

Στην πραγματικότητα, υπάρχει μια ταύτιση του αντι-σημιτισμού και του αντι-σιωνισμού, διότι ο αντι-σιωνιστής αμφισβητεί το δικαίωμα στους Εβραίους να έχουν δικό τους κράτος. Τα λόγια του MartiLuther King, του μεγάλου ηγέτη των αφρο-Αμερικανών και αγωνιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις ΗΠΑ τη δεκαετία του ’60, είναι χαρακτηριστικά: «Ας ακουστεί η αλήθεια από τις υψηλές κορυφές των βουνών. Ας ηχήσει μέσα από τις πεδιάδες της πράσινης γης του Θεού. Οταν οι άνθρωποι ασκούν κριτική στον Σιωνισμό εννοούν τους Εβραίους. O Σιωνισμός δεν είναι τίποτα λιγότερο από το όνειρο και ιδανικό του εβραϊκού λαού να επιστρέψει και να ζήσει στα εδάφη του. Και τι είναι ο Αντι-Σιωνισμός; Είναι να αμφισβητεί κανείς στον Εβραίο το βασικό δικαίωμα που εμείς δικαιολογημένα αξιώνουμε για τους λαούς της Αφρικής και αναγνωρίζουμε ελεύθερα για όλα τα άλλα έθνη στην υφήλιο. Είναι η διάκριση των Εβραίων επειδή είναι Εβραίοι. Εν συντομία είναι αντι-σημιτισμός».

(1) O κ. Αναγνωσταράς είναι υπεύθυνος Τύπου της πρεσβείας του Ισραήλ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή