ΠΡΟΣΚΗΝΙΟ

Δραστήριος, επιτυχημένος Ελληνας με όραμα

Δραστήριος, επιτυχημένος Ελληνας με όραμα

Ο 28χρονος Νίκος Μπονάτσος, διευθυντής σε σημαντική επενδυτική εταιρεία στις ΗΠΑ, διαβλέπει δυνατότητες στη χώρα μας.

Της Δαφνης ΜατζιαρακηΟ Νίκος Μπονάτσος, 28 ετών, είναι διευθυντής της General Catalyst, που αποτελεί μια από τις σημαντικότερες επενδυτικές εταιρείες Venture Capital (VC) στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η εταιρεία έχει χρηματοδοτήσει πολλές startup εταιρείες όπως είναι η airbnb και η kayak, αλλάζοντας τον τρόπο που ταξιδεύουν εκατομμύρια άνθρωποι σε ολόκληρο τον κόσμο. Με το παράδειγμά του, στέλνει μήνυμα μέσω της «Κ» σε όλους τους νέους της Ελλάδας, «να τολμήσουν να προσπαθήσουν».

Το ξεκίνημά του

Ιδιαίτερα δραστήριος κατά τη διάρκεια των φοιτητικών του χρόνων στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του ΕΜΠ, αναζήτησε τον μέντορά του εκτός Πολυτεχνείου, συγγράφοντας τη διπλωματική του εργασία πάνω στο θέμα της επεξεργασίας βιοϊατρικών σημάτων για καρδιακές αρρυθμίες, με επιβλέποντα καθηγητή από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου του Harvard. «Ημουν από τους πρώτους Ελληνες φοιτητές που ανέλαβαν μια τέτοια πρωτοβουλία, και έτσι δημιούργησα έναν πολύ ισχυρό δεσμό με το Harvard». Με την αποφοίτησή του, είχε ήδη αποφασίσει ότι δεν θα ακολουθούσε τον δρόμο της βιοϊατρικής. «Εχοντας κερδίσει την υποτροφία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κατάφερα να πραγματοποιήσω το όνειρό μου και να εργαστώ για ένα χρόνο στην Ιαπωνία, ως μηχανικός Η/Υ».

Στη συνέχεια των μεταπτυχιακών του σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, συνειδητοποίησε ότι η εμπορευματοποίηση των ιδεών πάνω στις νέες τεχνολογίες θα γινόταν η καριέρα του. «Κατάλαβα ότι έπρεπε να έρθω στη Silicon Valley, και με την ευκαιρία της υποτροφίας Fullbright που είχα κερδίσει, έφτασα ως μεταπτυχιακός φοιτητής στο Stanford. H Silicon Valley είναι ο παράδεισος για όσους ασχολούνται με την τεχνολογία. Εμπνέεσαι κάθε στιγμή, αφού όλες εκείνες οι εταιρείες των οποίων τα προϊόντα χρησιμοποιείς είναι δίπλα σου. Εδώ υπάρχουν μοναδικές ευκαιρίες για όλους».

«Ακόμα φοιτητής του Stanford, πειραματίστηκα με την παρέα μου για τη δημιουργία μιας δικής μας startup εταιρείας, που ήταν βασισμένη στο υπάρχον σύστημα κοινωνικής δικτύωσης LinkedIn. Αφού κάναμε άπειρα λάθη και αποτύχαμε, αποφάσισα να εργαστώ για έναν άλλο φίλο». Το όραμα ήταν η δημιουργία ενός υβριδικού σχήματος επενδυτικής εταιρείας. Ο ρόλος της δεν θα ήταν απλώς να «κόβει» επιταγές σε ομάδες που έχουν μια καλή ιδέα, αλλά να τις βοηθάει να ανακαλύψουν ταλέντα και να προσλάβουν τα καταλληλότερα άτομα, που με τις γνώσεις τους θα μετέτρεπαν την ιδέα σε εξαιρετικά προσοδοφόρο επιχείρηση. «Ξεκινήσαμε να ψάχνουμε δυνητικούς επενδυτές που θα υιοθετούσαν την πρότασή μας. Μόλις παρουσιάσαμε την ιδέα μας στην επενδυτική εταιρεία General Catalyst στη Bοστώνη, μας ζητήθηκε αμέσως να ανοίξουμε το γραφείο στην Καλιφόρνια».

Η General Catalyst, όπως πολλές παρόμοιες επενδυτικές εταιρείες, διαχειρίζεται χρήματα που συνήθως προέρχονται από συνταξιοδοτικά ταμεία ή ταμεία πανεπιστημιακών ιδρυμάτων. Με βάση τη νομοθεσία, τα συνταξιοδοτικά ταμεία στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι υποχρεωμένα να επενδύουν ένα μικρό μέρος των αποθεματικών τους σε εταιρείες VC. Μία VC «σηκώνει» χρήματα για δέκα χρόνια με την υποχρέωση να τα επιστρέψει. Ο στόχος είναι η επένδυση στην κατάλληλη ιδέα, η οποία, με την πλήρη υποστήριξη της VC, θα μετατραπεί σε κερδοφόρα επιχείρηση, που στα δέκα χρόνια θα πουληθεί ή θα βγει στις αγορές, αποφέροντας μεγάλα κέρδη στους μετόχους της και δίνοντας τη δυνατότητα στη VC να επιστρέψει τα χρήματα στους δανειστές της (σύμφωνα με τη νομοθεσία, στις ΗΠΑ δεν υπάρχουν ποινικές διώξεις για χρήματα που χάνονται από επενδύσεις τολμηρού κεφαλαίου).

Δυνατότητες στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τον Νίκο Μπονάτσο, «στην Ελλάδα υπάρχει τεράστιο περιθώριο για τη δημιουργία startup επιχειρήσεων, όπως και για την εφαρμογή αυτού του μοντέλου σε άλλους τομείς. Τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί στη χώρα μας 3-4 ταμεία, τα οποία έλαβαν χρήματα για την επένδυση σε startup από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, καθώς και από εύπορους Ελληνες. Tα ταμεία αυτά διαθέτουν 50 εκατ. ευρώ, θα πρέπει να επενδυθούν σε startups με έδρα την Ελλάδα, στα επόμενα 3 χρόνια. Οσοι έχουν νέες ιδέες έχουν τη δυνατότητα να προσεγγίσουν αυτά τα ταμεία». Οπως υπογραμμίζει, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν αρκετές startups στην Ελλάδα, ώστε να απορροφηθούν 50 εκατομμύρια ευρώ. «Το περιθώριο λοιπόν είναι τεράστιο».

Το μοντέλο αυτό δεν είναι καινούργιο. Βασίζεται στο μοντέλο του Hollywood και μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιαδήποτε άλλη βιομηχανία. Εκείνα που είναι απαραίτητα είναι το όραμα, η φαντασία, οι ιδέες και η τόλμη. «Για να ανατρέψουμε την ελληνική πραγματικότητα, πρέπει να ξεπεράσουμε τις φοβίες μας και ιδίως οι νέοι να συνειδητοποιήσουμε ότι πρέπει να ξεφύγουμε από την πατροπαράδοτη ελληνική επιχείρηση της μικρής κλίμακας και του γρήγορου κέρδους».

Oι πιο τρελές, οι πιο απλές ιδέες

Μια εταιρεία σαν την General Catalyst θα μπορούσε να επενδύσει π.χ. σε μια έξυπνη επωνυμία στο ελαιόλαδο, στο κρασί, σε ελληνικά ρούχα ή κοσμήματα. Οπως επισημαίνει, «αντί να ψάχνουμε δουλειές, πρέπει να δημιουργήσουμε δουλειές. Αν έχουμε γη, ας την εκμεταλλευτούμε με έξυπνο τρόπο. Αν έχουμε γνώσεις ηλεκτρονικών υπολογιστών, μπορούμε να εστιάσουμε στην κατασκευή ενός προγράμματος που θα επιλύει κάποιο χρόνιο πρόβλημα.

Πρέπει να ξεφύγουμε από τα συνηθισμένα μοντέλα και να ψάξουμε για τους κατάλληλους επενδυτές εντός ή εκτός συνόρων, χωρίς να φοβόμαστε να σκεφτούμε κάτι μεγάλο. Στην Ελλάδα πρέπει να εστιάσουμε στην παραγωγή και όχι στις υπηρεσίες».

Για τον Νίκο Μπονάτσο, οι ιδέες που επιτυγχάνουν είναι συνήθως οι πιο απλές ή οι πιο τρελές. Το κλειδί για την επιτυχία είναι η έρευνα και οι διασυνδέσεις για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας.

Ο ίδιος έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο για τους Ελληνες που ασχολούνται με startups στην Ελλάδα και στη Silicon Valley. Οπως εξηγεί, η Silicon Valley δεν είναι κάτι μακρινό. Είναι ένα παράδειγμα που αποδεικνύει στους νέους ότι οποιοσδήποτε έχει μια καλή ιδέα μπορεί να πετύχει.

www.kathimerini.gr

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ