Αποχαιρετισμός στη Λένα Κ. Σαμαρά, το γένος Ζάννα, μια μεγάλη Κυρία της εποχής μας, που δεν έπαψε να βλέπει μπροστά…

Αποχαιρετισμός στη Λένα Κ. Σαμαρά, το γένος Ζάννα, μια μεγάλη Κυρία της εποχής μας, που δεν έπαψε να βλέπει μπροστά…

3' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εφυγε από τα πολυαγαπημένα παιδιά της και τα εγγόνια της, Σάββατο πρωί, 5/1/08, αφήνοντας την τελευταία της πνοή στο ΓΝΑ 251, όπου γιατροί και νοσηλευτικό προσωπικό τη φρόντιζαν με αφοσίωση, σαν να ήταν μητέρα τους. Και αυτό ήταν, Μητέρα όλων, προσωποποίηση της αγάπης, της καλοσύνης, της αδιάκοπης και ανυστερόβουλης προσφοράς όχι μόνο στην ωραία της οικογένεια, αλλά στον άνθρωπο, στην κοινωνία, στην πατρίδα. Αλεξανδρινής καταγωγής, δισεγγονή του μεγάλου εθνικού ευεργέτη Εμμανουήλ Μπενάκη και της Βιργινίας, εγγονή του Στεφάνου Δέλτα, «πατέρα του Κολλεγίου Αθηνών» και της Πηνελόπης Δέλτα, της μεγάλης αυτής μορφής των γραμμάτων, η Λένα είχε πατέρα τον Αλέξανδρο Ζάννα, υπουργό Αεροπορίας του Ελευθερίου Βενιζέλου που αναμόρφωσε τα ελληνικά φτερά και μαζί με την Πηνελόπη Δέλτα, τη μετέπειτα πεθερά του και την Ελλη Αδοσίδου έκαναν πραγματικότητα την παλιννόστηση των Ελλήνων από την Ανατολική Ρωμυλία.

Η μητέρα της, η αρχινοσοκόμος Βιργινία Δέλτα – Ζάννα με θρυλική στον ΕΕΣ δράση και αυταπάρνηση, στην οποία απονεμήθηκε το Διεθνές Florence Nightingale Award, με την κήρυξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου έστειλε τη 19χρονη Λένα κατευθείαν στο μέτωπο, στο Χειρουργείο.

«Εκεί είναι η θέση των παιδιών μου -είπε- κοντά στους γενναίους που πολεμούν για την ελευθερία μας». Η Λένα παντρεύτηκε τον κορυφαίο Μεσσήνιο καρδιολόγο, καθηγητή και διευθυντή Καρδιολογικής Κλινικής του «Ευαγγελισμού», Κωνσταντίνο Σαμαρά, του έδωσε δύο γιους, τον διαπρεπή αρχιτέκτονα Αλέξανδρο Σαμαρά και τον πολιτικό, πρώην υπουργό, ευρωβουλευτή και νυν βουλευτή Μεσσηνίας, Αντώνη Σαμαρά, που, με τη σειρά τους, έκαναν οικογένεια και της χάρισαν τέσσερα εγγόνια, την Ελένη και τον Κωνσταντίνο ο Αλέξανδρος και η Ετα, και τη Λένα και τον Κώστα ο Αντώνης και η Γεωργία. Και τα τέσσερα εγγόνια, κατασυγκινημένα, παρακολούθησαν την κηδεία της αγαπημένης τους γιαγιάς σ’ ένα δάσος από στεφάνια, ανάμεσά τους και του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, το απομεσήμερο της Δευτέρας 7/1/08 από το Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών.

Της Εξοδίου ακολουθίας χοροστάτησε ο μητροπολίτης Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος μαζί με τον πρωτοσύγγελο της Αρχιεπισκοπής Αθηνών κ. Θωμά Συνοδινό και τον αρχιμανδρίτη π. Ιερόθεο του ναού Μεταμόρφωσης Σωτήρος Κηφισιάς.

Οπως έσβησε παραμονή των Φώτων σαν να περίμενε να χαρούν τις γιορτές και την έλευση του νέου χρόνου οι δικοί της, η αναγγελία της κηδείας της έγινε από την «Εστία» της Δευτέρας, αλλά έφθασαν για την κηδεία πλήθος κόσμου από τη Μεσσηνία, από τη Μακεδονία -ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή, ο μεγαλοφυής μαθηματικός, που θαύμαζε ο Αϊνστάιν ήταν θείος του Στεφάνου Δέλτα και οι συμπατριώτες του από τη Νέα Βύσσα Εβρου είχαν τιμήσει επανειλημμένα τη Λένα Σαμαρά.

Η ζωή της, μεστή από προσφορά μιλάει για εκείνην και το έργο της, σαν το καλύτερο βιογραφικό. Η Λένα Κ. Σαμαρά διετέλεσε πρόεδρος της ΧΕΝ Αθηνών πρώτα και μετά πρόεδρος της ΧΕΝ Ελλάδος.

Της οφείλει πολλά ο Ελληνικός οδηγισμός, διετέλεσε πρόεδρος του Σώματος Ελληνίδων Οδηγών (που τώρα λέγεται Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού). Εκείνη δημιούργησε το Τμήμα Οικονομικής Αρωγής, στελεχωμένο από παλαιές οδηγούς, βαθμοφόρους, με στόχο της να στηρίξει τον οδηγισμό που περνούσε δύσκολες στιγμές. Και σήμερα το Τμήμα Οικονομικής Αρωγής επιτελεί δημιουργικό έργο με τις διάφορες εκδηλώσεις και εορταγορές, όπου μαζεύονται όλοι οι φίλοι του προσκοπισμού και του οδηγισμού.

Για τη μεγάλη της προσφορά μίλησε στην κηδεία η πρόεδρος του ΣΕΟ κ. Ρίκα Καραγιάννη και από την Οικονομική Αρωγή η πρόεδρος κ. Λένα Χατζηπέτρου και η αντιπρόεδρος του ΙΑΚΕ, Ιδρυμα Αναπτύξεως Κοινωνικής Εργασίας, που ανέδειξε κοινωνικές λειτουργούς στην Ελλάδα και την Κύπρο καθηγήτρια κ. Γαζεριάν.

Επίσης μίλησε η γενική γραμματέας του Δ.Σ. του ΕΕΙ των Κολλεγίων Αθηνών και Ψυχικού κ. Ηρώ Κόκκου, πρώην πρόεδρος του ΣΕΟ, η οποία αναφέρθηκε στο έργο της εκλιπούσης στο Δ.Σ. των Κολλεγίων.

Από το πλήθος των τηλεγραφημάτων που φθάνουν από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο ας σταθούμε στο συλλυπητήριο μήνυμα της προέδρου ΣΕΟ Κύπρου. Ολα τα τρόφιμα και τα φάρμακα που εστάλησαν στη δοκιμαζόμενη Κύπρο του Ιουλίου 1974 φρόντισε και τα έστειλε ως πρόεδρος του ΣΕΟ η Λένα Κ. Σαμαρά.

Τώρα αναπαύεται στον οικογενειακό τάφο του Κώστα Σαμαρά, πλάι στον αγαπημένο σύζυγό της, με τον οποίο έζησαν ανέφελα και αρμονικά επί 47 χρόνια. Ιδανική κόρη, σύζυγος, μητέρα, τρυφερή γιαγιά, πρώτη στην προσφορά κοινωνικού έργου, οργανωτική και μεθοδική βοήθησε όλες τις γυναίκες που συνεργάστηκαν μαζί της να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους.

Ηταν μία Ελληνίδα που έβλεπε μακριά, εργάστηκε αδιάκοπα, διατηρώντας χαμηλούς τόνους. Και αυτή η προσφορά της, όπως και η γλυκύτητα μορφής και ψυχής και το έργο της που συνεχίζεται θα κρατήσουν ζωντανή τη μνήμη της Λένας Κ. Σαμαρά στην καρδιά μας…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή