Χιόνια στο… σκουπιδαριό

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οποιος δεν συνειδητοποίησε ότι τα Χριστούγεννα έρχονται, δεν έχει παρά να ρίξει μια ματιά ή έστω μια… μυρωδιά έξω από την πολυκατοικία του. Φαντάζομαι ότι και τα μικρά παιδιά, πλέον, το έχουν ταυτίσει απολύτως στο μυαλό τους. Για να ζέχνει η Αθήνα, δεν μπορεί, πίσω από κάποιο σκουπιδόλοφο, όπου να ‘ναι θα σκάσει μύτη ο Αγιος Βασίλης.

Η ιστορία των σκουπιδιών είναι η επιτομή του ελληνικού παραλογισμού. Τούτη τη φορά, απεργούν, λέει, οι συμβασιούχοι της καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων που διεκδικούν τη μονιμότητά τους. Δεν μας λένε, βέβαια, πόθεν προκύπτει αυτή η αξίωσή τους, καθώς ουδείς προφανώς τους έταξε ότι θα γίνουν μόνιμοι όταν προσελήφθησαν. Διότι με τη «λογική» τους θα μπορούσαν κάλλιστα να απεργούν, όποτε γουστάρουν, απαξάπαντες οι συμβασιούχοι στο Δημόσιο. Βέβαια, εκείνους δεν θα τους έπαιρνε κανένας χαμπάρι, γιατί δεν έχουν όπλο τους τα σκουπίδια…

Πάμε παρακάτω. Στην απεργία μετέχουν από χθες και οι μόνιμοι συνάδελφοί τους. Για ποιο λόγο; Σε ένδειξη, λέει, συμπαράστασης. Βέβαια, ούτε οι τελευταίοι μας εξηγούν σε τι ακριβώς συμπαρίστανται. Προφανώς κρίνουν ότι οι τόνοι σκουπιδιών στην Αθήνα δεν είναι αρκετοί και χρειάζονται ακόμη περισσότεροι, χωρίς καν να αντιλαμβάνονται την έννοια «προσωπικό ασφαλείας» για ορισμένες εργασίες.

Ο παραλογισμός συνεχίζεται με τη στάση των αρμοδίων. Ο μεν Δήμαρχος Αθηναίων στηρίζει, λέει, τα αιτήματα των συμβασιούχων, αλλά είναι εκείνος που χθες για δεύτερη φορά (!) έκανε αίτημα στη Δικαιοσύνη για να κηρυχθεί η απεργία τους παράνομη και καταχρηστική. Ο ορισμός, δηλαδή, του πολιτικού σουρεαλισμού. Και η Δικαιοσύνη, τι πράττει; Παρά το γεγονός ότι η εν λόγω απεργία είναι καταφανώς καταχρηστική και παράνομη, ουδείς αποτολμά να εφαρμόσει τον νόμο, δίνοντας εντολή να γίνει επιτέλους αποκομιδή των σκουπιδιών.

Η παράνοια ολοκληρώνεται με τη στάση του υπουργού Εσωτερικών κ. Γιάννη Ραγκούση. «Ολες οι προσλήψεις θα γίνονται πλέον μέσω ΑΣΕΠ», διεκήρυξε. Ωραιότατα. Αλλά αποφεύγει να λάβει θέση αν οι συγκεκριμένοι συμβασιούχοι πρέπει να μονιμοποιηθούν, ενώ δεν μας εξηγεί τι σόι εξετάσεις -πέραν των μορίων τους- χρειάζονται για να προσληφθούν υπάλληλοι στην καθαριότητα. Θα ελεγχθεί η δεξιότητά τους να φορτώνουν απορριμματοφόρα;

Ειλικρινά, δεν βγάζω άκρη. Και αδυνατώ να καταλάβω και τη δική μας στάση, των πολιτών. Ενώ βλέπουμε τα βουνά της βρώμας να μεγαλώνουν, αντί να κρατήσουμε 4 – 5 σακούλες σκουπιδιών στο μπαλκόνι μας μέχρι να βρεθεί λύση, πάμε κάθε μέρα και τις αμολάμε γύρω από τους κάδους, βρίζοντας όλους τους… άλλους για την ασυνειδησία τους. Παρεμπιπτόντως, διάβασα ότι στην Κοπεγχάγη οι ελληνικές προτάσεις για τη βελτίωση του περιβάλλοντος έτυχαν ενθουσιώδους υποδοχής, αντί να μας πουν οι εταίροι μας ότι είμαστε κατά κυριολεξία για τα μπάζα. Καλά Χριστούγεννα και χαρούμενη χρυσή σκουπιδαριά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή