Τα εγκαίνια του Πολιτιστικού Κέντρου του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, νότα αισιοδοξίας από το φωτισμένο καράβι της οδού Πειραιώς

Τα εγκαίνια του Πολιτιστικού Κέντρου του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης, νότα αισιοδοξίας από το φωτισμένο καράβι της οδού Πειραιώς

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν μια μεγάλη στιγμή για τον Μιχάλη Κακογιάννη. Οταν δύο αρχηγοί κρατών, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρης Χριστόφιας, εγκαινίαζαν το Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος που φέρει το όνομά του. Υψίστη τιμή για τον Ελληνοκύπριο δημιουργό που εδώ και λίγους μήνες καμαρώνει το νέο, λαμπρό κτίριο της οδού Πειραιώς με την αρχιτεκτονική υπογραφή των Βασίλη και Δημήτρη Σγούτα.

«Συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ για να εγκαινιάσουμε το ίδρυμα που φέρει το όνομα ενός Ελληνα, ενός Κύπριου του κόσμου, του Μιχάλη Κακογιάννη, που σε δύσκολους καιρούς κατάφερε να βγάλει την ιδέα του Ελληνισμού πέρα από τα τοπικά στενά όρια, να τη μεταφέρει παντού στην υφήλιο και να κάνει συμμέτοχους σε αυτήν εκατομμύρια θεατές», είπε στο καλωσόρισμά της η Κάτια Δανδουλάκη προσωπική φίλη του Κακογιάννη. Και συμπλήρωσε: «Είμαστε εδώ για να σταθούμε δίπλα σε έναν ανήσυχο άνθρωπο, που ακόμα και σήμερα ζει με το όραμα της προσφοράς, γιατί τι άλλο είναι εν τέλει αυτό το Ιδρυμα παρά ένας χώρος που άλλο σκοπό δεν έχει παρά να διευρύνει τους ορίζοντες της τέχνης. Είναι μια σκυτάλη, το Ιδρυμα, που ο Κακογιάννης παραδίδει στους νεότερους, μια σκυτάλη που κρύβει ή που μάλλον φανερώνει το όραμά του».

Στη συνέχεια πήραν τον λόγο ο ίδιος ο σκηνοθέτης, οι δύο Πρόεδροι, εκ μέρους του Ελληνα πρωθυπουργού η κ. Αννα Διαμαντοπούλου, υπουργός Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων και ο αρχιτέκτονας Βασίλης Σγούτας.

Ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα αφιερωμένο στον Μ. Κακογιάννη με αποσπάσματα από τα κινηματογραφικά του έργα «Ιφιγένεια εν Αυλίδι», «Τρωάδες» και «Ηλέκτρα», ενώ ο Κωνσταντίνος Μαρκουλάκης και ο Βλαδίμηρος Κυριακίδης ερμήνευσαν μονολόγους από τον «Αμλετ» και τον «Κοριολανό» του Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία και μετάφραση Μ. Κακογιάννη, αντίστοιχα.

Η εκδήλωση έκλεισε με τη νέα σκηνοθεσία Κακογιάννη της σκηνής του μπαλκονιού από τον «Ρωμαίο και την Ιουλιέτα» του Σαίξπηρ, ειδικά για τα εγκαίνια, που ερμήνευσαν οι νέοι, ταλαντούχοι ηθοποιοί Κατερίνα Γερονικολού και Φώτης Καράλης. Ακολούθησε δεξίωση για όλους τους παρευρισκομένους, όπου ερμηνεύτηκαν γνωστά αλλά και ανέκδοτα ακόμα τραγούδια σε ποίηση του Μιχάλη Κακογιάννη και μελοποιημένα από τον Αλκη Κόλλια. Μαζί του ήταν η ακορντεονίστα Ζωή Τηγανούρια και οι τραγουδιστές Λία Βίσση, Δώρος Δημοσθένους και Υακίνθη Λάγιου. Ειδικά για τα εγκαίνια, επίσης, ήρθε για λίγες ώρες στην Αθήνα και ο φίλος του Μ. Κακογιάννη, σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς, όπως και οι αδελφές του Μ. Κακογιάννη, Στέλλα Σουλιώτη και Γιαννούλλα Κακογιάννη Wakefield και η φίλη και συνεργάτης του Γιαέλ Νταγιάν. Πλήθος πολιτικών, διπλωματών, ανθρώπων των γραμμάτων και των τεχνών τίμησαν με την παρουσία τους τον Μιχάλη Κακογιάννη. Ανάμεσα σε άλλους, διακρίναμε τους διευθυντές μουσείων Αγγελο Δεληβοριά και Μαρίνα Λαμπράκη Πλάκα, τον κ. Εφραίμογλου από το Ιδρυμα Μείζονος Ελληνισμού, τον πρύτανη της Σχολής Καλών Τεχνών Γιώργο Χαρβαλιά, την κ. Ντόρα Μπακογιάννη, τον κ. Δημήτρη Σιούφα, τους δημάρχους κ. Νικήτα Κακλαμάνη, Αθηναίων, και Δημήτρη Σούτο, Ταύρου.

Ευχόμαστε καλοτάξιδο το Πολιτιστικό Κέντρο του Ιδρύματος Κακογιάννη, σε μια εποχή που τόσο πολύ έχουμε ανάγκη πρωτοβουλίες σαν κι αυτή!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή