Περί «εξευγενισμού» ο λόγος

Περί «εξευγενισμού» ο λόγος

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την περασμένη Κυριακή πραγματοποιήθηκε ένα συμπόσιο για την κρίση στην Αθήνα. Συνδιοργανωτές το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και η Ομοσπονδιακή Πολυτεχνική Σχολή της Λωζάννης. Σε μια από τις πιο ενδιαφέρουσες στιγμές του συμποσίου, τέθηκε το αμφιλεγόμενο θέμα του «gentrification» στην Αθήνα. Η ελληνική απόδοση της λέξης είναι «εξευγενισμός» και αφορά συνήθως σε προγράμματα αστικών αναπλάσεων με αποτέλεσμα, συχνά, την αύξηση της αξίας της γης.

Πολλές φωνές εκφράζουν ανησυχία για την πιθανή αδυναμία ασθενών οικονομικά κατοίκων να ανταποκριθούν στις νέες τιμές και το σοβαρό ενδεχόμενο τελικά να «εκδιωχθούν».

Σε μια αποστροφή της παρέμβασής της, στο συμπόσιο της Κυριακής, η γενική γραμματέας Χωροταξίας και Αστικής Ανάπλασης του υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, Μαρία Καλτσά, ξεκαθάρισε ότι στο Γεράνι (τη δοκιμαζόμενη γειτονιά πίσω από την οδό Αθηνάς) δεν θα γίνει «gentrification». Το είπε για να καθησυχάσει όσους προβληματίζονται. Μάλλον δεν χρειαζόταν. Πρώτον, δεν πρόκειται να γίνει κανένα «gentrification» γιατί η κυβέρνηση μπορεί να κάνει αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς, αλλά δεν έχει χρήματα για να υλοποιήσει τα πρώτα βραβεία. Δεύτερον, σε όσους ιδιώτες έχουν εκδηλώσει πρόθεση να βάλουν λεφτά, η δημόσια διοίκηση τους βγάζει το λάδι με τη γραφειοκρατία ή απαξιώνει τις επενδύσεις τους, επιτρέποντας ολόκληρες περιοχές του κέντρου να βουλιάζουν στην εγκληματικότητα και στον μαρασμό.

Τρίτον, αν θέλει πραγματικά το ελληνικό κράτος να προσελκύσει επενδυτές στην Αθήνα, ναι, «δυστυχώς», θα πρέπει να τους εξασφαλίσει μια ελάχιστη εγγύηση ότι τα χρήματά τους θα πιάσουν τόπο. Κι όταν λέμε «τόπο» εννοούμε την καλλιέργεια της προσδοκίας για κέρδος. Και είναι δουλειά της κυβέρνησης να συνεργαστεί με τους υποψήφιους επενδυτές έτσι ώστε οι τιμές να μην εκτοξευθούν στα ύψη ή να εξασφαλίσει ένα ελάχιστο αριθμό κατοικιών με χαμηλό ενοίκιο. Είναι πράγματα που γίνονται, δεν θα ανακαλύψουμε εμείς την πυρίτιδα.

Αντί λοιπόν να σκιαμαχούμε με μια λέξη, ας δουλέψουμε μήπως σωθεί αυτή η πόλη. Που τυχαίνει να είναι η πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή