49 χρόνια πρίν… 12 και 13.ΧΙΙ.1962

49 χρόνια πρίν… 12 και 13.ΧΙΙ.1962

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΟΥΒΑ – ΗΠΑ – ΕΣΣΔ: Μόσχα, 12.- Ο κ. Νικήτα Κρούστσεφ εξεφώνησε σήμερον εις το Ανώτατον Σοβιέτ βαρυσήμαντον λόγον επί της εξωτερικής πολιτικής. Ο λόγος του περιείχεν απειλήν κατά των Ηνωμένων Πολιτειών, ότι αν δεν τηρήσουν την υπόσχεσίν των να μη εισβάλουν εις την Κούβαν και η Ρωσία δεν θα δεσμεύεται να μη προστατεύση την Κούβαν εναντίον επιθέσεως. Ταυτοχρόνως ο Ρώσος πρωθυπουργός απεδοκίμασε την στάσιν του Πεκίνου διά τας επικρίσεις του κατά του Κρεμλίνου εις την κρίσιν της Κούβας και ωμίλησε περιφρονητικώς διά τους Αλβανούς ηγέτας. Κατά τα άλλα ο κ. Κρούστσεφ ετήρησε μάλλον αμυντικήν θέσιν, εξήρε τα αποτελέσματα της συμβιβαστικής πολιτικής του και παρελλήλισε την συμφωνίαν του με τον πρόεδρον των Ηνωμένων Πολιτειών κ. Κέννεντυ διά την Κούβαν με την υπογραφήν της χωριστής συνθήκης με τους Γερμανούς κατά το 1918 την οποίαν διέταξεν ο Λένιν. Ο Ρώσος ηγέτης επανέλαβε πλείστα των γνωστών επιχειρημάτων του κατά των ιμπεριαλιστών και τους ισχυρισμούς του διά την ρωσικήν πολεμικήν δύναμιν και υπεγράμμισε ότι πρέπει να ρυθμισθή το Γερμανικόν, διότι η υπομονή του εξαντλείται.

ΕΚΘΗΛΥΝΣΗ ΚΑΙ ΑΡΕΤΗ: (Από επιφυλλίδα του Ν. Δ. Τριανταφυλλόπουλου με τίτλο: «Η εκθήλυνση της γεωγραφίας».): «[…]Ο όρος «εκθήλυνση», που μπορεί να σκανδαλίζει κι άλλους, χρησιμοποιείται εδώ και με τη στενή και με την ευρύτερη σημασία του: Εκθηλυμένος είναι ένας τόπος, όταν όσοι τον κατοικούν, έχουν μεταβάλει τη φύση τους. Ομοια εκθηλυμένος είναι, όταν η άνεση -και με την πρώτη σημασία της η λέξη, από το ανίημι-, ο αισθητισμός και η ποικίλη πολυτέλεια έχουν με τον καιρό απονευρώσει την περιοχή της ψυχής, στην οποία ανήκουν οι αρετές της λιτότητας, της ευθύτητας, της ευσέβειας. Κι είναι γνωστό πως στ’ αρχαία ελληνικά α ρ ε τ ή σημαίνει κυρίως α ν δ ρ ε ί α, φρόνημα αντρίκιο. Ο ενάρετος είναι και σκληροκόκκαλος, δεν ανήκει ποτέ στην συνομοταξία των πλαδαρών και ευκάμπτων όντων, στα μαλακόστρακα. […].».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή