49 χρόνια πρίν…4.Ι.1963

1' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΝΗ: Πληροφορούμεθα εκ Θεσσαλονίκης ότι, κατόπιν συσκέψεως, ο υπουργός Βορείου Ελλάδος κ. Διον. Μανέντης απηγόρευσε την αναβίβασιν του έργου «Νησί της Αφροδίτης» του κ. Αλέξη Πάρνη, ο οποίος επανήλθε προ ολίγων ημερών εκ Μόσχας. Εγνώσθη, εν τω μεταξύ, ότι το υπουργείον Βορείου Ελλάδος θεωρεί ως παράδοξον την επιλογήν του έργου υπό του ΚΘΒΕ, δοθέντος ότι είναι γνωστά τα φρονήματα του συγγραφέως του. [Σημ. «Φ»: Διευθυντής του ΚΘΒΕ ήταν ο σκηνοθέτης Σωκράτης Καραντινός, ο οποίος είχε κατέλθει στην Αθήνα για να υποδεχθεί ο ίδιος τον Ελληνα συγγραφέα που ερχόταν από τη Μόσχα. Τελικά, το έργο παρουσιάστηκε από το ΚΘΒΕ.]

ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΙΣ ΚΟΣΤΩΦ: Σόφια, 3.- Η «Ραμποτνιτσέσκο Ντέλλο» εις άρθρον της επανέρχεται επί της αποφάσεως του Κομμουνιστικού Κόμματος Βουλγαρίας, διά της οποίας αποκατεστάθη πλήρως ο εκτελεσθείς δι’ απαγχονισμού ως τιτοϊκός και κατάσκοπος των Αμερικανών Βούλγαρος κομμουνιστής ηγέτης Κοστώφ. Οπως και η Κεντρική Επιτροπή του Κ.Κ.Β., η εφημερίς αποκαλεί τώρα τον Κοστώφ αξιόλογον κομματικόν ηγέτην και λαμπρόν αγωνιστήν του κομμουνισμού.

ΕΝΔΕΙΑ: (Από την στήλη «Σημειώσεις ενός Αθηναίου») Κατ’ αυτάς τας εορταστικάς ημέρας η δυστυχία λαμβάνει την ευκαιρίαν να εμφανισθή εις την μεγάλην προθήκην της: εις τον δρόμον. Τυφλοί με σαράβαλα ακκορντεόν, βιολιά και λαγούτα, παιδάκια με μετάλλινα τρίφωνα, κωφάλαλοι με ταμ-ταμ (είδα έναν που είχεν ως όργανον ένα λάστιχον, στριμμένον επάνω εις ένα κουτόσπιρτο) εισέβαλλαν εις κάθε στάσιν του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου, του λεωφορείου, του τρόλλεϋ. Αλλοι γεροί, άλλοι ανάπηροι, γέροι, νέοι, γύφτισσες με παιδιά εις τα στήθη (ακόμη και παιδιά δανεικά εις στήθη παρθένων) διεξεδίκουν τα πρωτεία της Μεγάλης Ευχής: Καλήν ημέραν άρχοντες… Και «άρχοντες» ήσαν μαζί με τους άλλους ο εργάτης που επήγαινε στη δουλειά του, η νοικοκυρά της συνοικίας, ο αποχειροβίωτος και μισθόβιος και ο ψιλικατζής.[…].

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή