Η Δημοτική Αγορά Κυψέλης

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ηταν 18 του Δεκέμβρη 2006. Ενας μόλις μήνας μετά την είσοδο της νεοπαγούς παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ «Ανοιχτή Πόλη» στον Δήμο Αθηναίων. Ο τότε επικεφαλής της, Αλέξης Τσίπρας, ανέβηκε στο βήμα για να αναγγείλει επίσημα μια ακόμη κατάληψη του δημόσιου βίου του. Την κατάληψη της Δημοτικής Αγοράς Κυψέλης. Δεν φοβόταν συνέπειες από την παρανομία του. Θα έμενε ατιμώρητη και αυτή, όπως και οι προηγούμενες καταλήψεις του: του σχολείου του και του πανεπιστημίου του. Επρεπε να περάσουν έξι χρόνια για να επέμβει επιτέλους η Αστυνομία να απελευθερώσει τον χώρο. Τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αξιωματική αντιπολίτευση, δηλαδή προαλείφεται να μας κυβερνήσει, και θα περιμέναμε μια πιο υπεύθυνη στάση. Απογοητευτήκαμε. Το κόμμα απέδειξε ότι βρίσκεται ακόμα στην παιδική του ηλικία. Με τραμπούκους εμπόδισε τη λήψη απόφασης στο Διαμερισματικό Συμβούλιο και μετά την επανάκτηση της Αγοράς οργάνωσε διαδήλωση «των κατοίκων», καταγγέλλοντας τους πάντες. Εξι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μετείχαν στη διαδήλωση, προσελκύοντας ωστόσο λιγότερα από 1.000 άτομα.

Ως υπεράσπιση της κατάληψης, ο ΣΥΡΙΖΑ εκθέτει ότι οργάνωσε σημαντικές εκδηλώσεις και μαθήματα σε μετανάστες. Το τελικό του επιχείρημα είναι ότι τo κτίριο είχε αποδοθεί στον «λαό». Από την άλλη μεριά, οι κάτοικοι, οι οποίοι έχουν μαζέψει 2.500 υπογραφές για να απαλλαγούν από τα δεινά της «αυτοδιαχείρισης», εξηγούν ότι λαός δεν είναι τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε οι πωλητές, αυτοπροσδιοριζόμενοι ως «βιολογικοί καλλιεργητές». Οτι ουδόλως τους ενδιέφεραν τα μαθήματα εναντίον του Ισραήλ και υπέρ των καραβιών που έλυναν δήθεν το πρόβλημα επιβίωσης των κατοίκων της Γάζας -αλλά στην πραγματικότητα της τρομοκρατικής Χαμάς- με καθηγητές τον καταδικασμένο για συμμετοχή στην επίσης τρομοκρατική οργάνωση ΕΛΑ Χρήστο Τσιγαρίδα και τον θαυμαστή του Κουφοντίνα Πέτρο Γιώτη. Οτι οι μετανάστες που έπαιρναν μέρος στα μαθήματα έπρεπε να πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ. Οτι η βρωμιά από τα γκράφιτι και η κουρελαρία των αφισών έκαναν το κτίριο απωθητικό ακόμα και στη θέα.

Το εντυπωσιακό είναι ότι τόσο οι καταληψίες όσο και κυρίως οι κάτοικοι αγνοούν εντελώς στα επιχειρήματά τους το δικαίωμα στην ιδιοκτησία, το οποίο ανήκει στα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα (Αρθρο 17 Οικουμενικής Διακήρυξης του ΟΗΕ) και του οποίου η παραβίασή αποτελεί έγκλημα per se. Παραβλέπουν δηλαδή ότι δεν μπορεί κανένας να αφαιρεί ή να καταλαμβάνει ιδιοκτησία άλλου ατιμώρητα. Ακόμα και αν δεν κάνει προπαγάνδα της Χαμάς. Οταν τέτοιες παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων αντιμετωπίζονται ως λεπτομέρεια, η κοινωνία είναι προετοιμασμένη να δεχθεί και την ακροδεξιά βία της Χρυσής Αυγής. Οπως στη Γερμανία του Μεσοπολέμου, έτσι και στη σημερινή Ελλάδα η Αριστερά είναι που στρώνει τον δρόμο στους ναζί. Το πιο εντυπωσιακό όμως είναι η προχθεσινή ανακοίνωση του Δήμου Αθηναίων που συνδέει την εμπρηστική επίθεση κατά της Δημοτικής Αστυνομίας Κυψέλης με την υπόθεση της Δημοτικής Αγοράς. Αν όντως είναι έτσι, οι ομοιότητες ΣΥΡΙΖΑ – Χρυσής Αυγής σε βία αυξάνονται επικίνδυνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή