Αποχαιρετισμός στον Αχιλλέα Εξαρχο, πρέσβη ε.τ. και με προσφορά στον πολιτισμό…

Αποχαιρετισμός στον Αχιλλέα Εξαρχο, πρέσβη ε.τ. και με προσφορά στον πολιτισμό…

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αχιλλέας Γ. Εξαρχος, σεμνός, ευγενικός, ευπατρίδης, διπλωμάτης με σημαντικά πόστα σε καίριες εποχές της διπλωματικής υπηρεσίας, εξαίρετος οικογενειάρχης, με την Κυπρία «Αρχόντισσα του Πατριαρχείου» Δώρα Βωβίδου, τη σύζυγό του, που έφυγε πρώτη, πριν από τρία χρόνια, αφήνοντας τον αγαπημένο της στη συντροφιά των τριών γιων τους, του Νικόλα, του Κυπριανού, του Γιώργου Εξαρχου, με δικές τους πλέον οικογένειες και για τον πατέρα τους πέντε εγγόνια, και ένα φυσικά, να ακούει στο όνομα Αχιλλέας Γ. Εξαρχος… Πάνω στο δημοσιογραφικό γραφείο για τη σκληρή ώρα του αποχαιρετισμού το μακρύ βιογραφικό του – όλα όσα έζησε σε 89 χρόνια μεστής ζωής ο Αχιλλέας Εξαρχος σε πυκνή σειρά γεγονότων και προσωπικών του επιτευγμάτων, από τις 5 Νοεμβρίου 1924 ώς το περασμένο Σάββατο 24 Αυγούστου 2013, που άφησε την τελευταία του πνοή σε αθηναϊκό νοσοκομείο, με τους γιους δίπλα του. Ηταν ο καλός φίλος της «Καθημερινής», πιστός αναγνώστης, ενίοτε συνεργάτης και πολύ συχνά επιστολογράφος με σημαντικές επισημάνσεις γύρω από την Ιστορία και την ελληνική γλώσσα στα «Γράμματα Αναγνωστών».

Αχιλλέας Εξαρχος, πρέσβης επί τιμή ο επίσημος τίτλος του, αλλά και «πρέσβης του πολιτισμού» στη διαδρομή της ζωής του μέσα σε πολέμους, δικτατορίες, δύσκολες εποχές, κρίσιμες συμφωνίες. Πρώτος σταθμός η Κέρκυρα, όπου γεννήθηκε και ήρθε από την Αθήνα για να τελειώσει το Γυμνάσιο Κερκύρας κοντά στον παππού του εκ μητρός Θεόδωρο Χρυσοβιτσιάνο, που τον έμαθε να αγαπά τον άνθρωπο, τη μουσική, την ιστορία, την πατρίδα του. Βέβαια, οι Εξαρχοι έχουν καταγωγή από τα Τρίκαλα της Θεσσαλίας. O προπάππος του, Δημήτριος Εξαρχος, ήταν οπλαρχηγός και πήρε μέρος στην Επανάσταση του Πηλίου το 1878, ο εκ πατρός παππούς του Αχιλλέας Εξαρχος ήταν γιατρός στα Τρίκαλα, ο πατέρας του Γιώργος Εξαρχος ήταν διευθυντής της Αγροτικής Τράπεζας, και τώρα και οι τρεις γιοι, με σπουδές και μεταπτυχιακά στην Αγγλία και την Αμερική εργάζονται στον τραπεζικό τομέα. O αδελφός του Αχιλλέα είναι ο αλησμόνητος Θεόδωρος Εξαρχος, ηθοποιός του ελληνικού θεάτρου, το ταλέντο ρέει στις φλέβες της οικογένειας, περνά στη νέα γενιά… O Αχιλλέας αισθανόταν πάντα Κερκυραίος, μέτρησε σε αυτόν η ανατροφή κοντά στον παππού του από τη μητέρα του Αγγελική που οι μακρινοί πρόγονοί της ήταν από το Χρυσοβίτσι Αρκαδίας και έφυγαν και πήγαν στην Ενετική Κέρκυρα, όπου τους έδωσαν το όνομα του τόπου τους (Grissoviziano).

Αυτά τα γράφει το βιογραφικό του. O Αχιλλέας ως διπλωμάτης ανέλαβε καίρια πόστα στην Κύπρο, στο Λονδίνο ως γενικός πρόξενος στη δύσκολη εποχή της δικτατορίας, και στην εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο. Με την επιστροφή στην Ελλάδα στη Διπλωματική Υπηρεσία το 1975, με τον βαθμό του πρέσβη, ανέλαβε διευθυντής της Διευθύνσεως Διμερών Οικονομικών Σχέσεων. Το 1977 πρέσβης στη Νιγηρία και το 1980 μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδος στο FAO (Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας) του OHE στη Ρώμη.

Με πτυχίο Νομικής, με τέσσερις γλώσσες, αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, γερμανικά, μετά τη διπλωματική του δραστηριότητα το 1983 ανέλαβε τη Διεύθυνση του Γραφείου Αθηνών του Ιδρύματος Αναστασίου Γ. Λεβέντη ώς το 2003 και παρέμεινε ειδικός σύμβουλος του Ιδρύματος με τις ευεργεσίες στην αναστήλωση αρχαιοτήτων και πολύπλευρες πολιτισμικές δραστηριότητες. Ιδρυσε και υπήρξε επί 12 χρόνια πρόεδρος του ΟΜΕΠΟ, με στόχο την ανάπτυξη του θεσμού της χορηγίας για πολιτιστικούς σκοπούς.

Επί της προεδρίας του πέτυχε ο ΟΜΕΠΟ την απαλλαγή από τη φορολογία των χορηγιών και τη δημιουργία κινήτρων για την ανάπτυξη της χορηγίας, από το 1985-2000. Γι’ αυτό, όσοι τον γνώρισαν καλύτερα, τον αποκαλοόυν «πρέσβη του Πολιτισμού». Αφήνει συγγραφικό πολύπλευρο έργο, διατριβές και το ιστορικό «H Ναυμαχία της Ναυπάκτου» με σπάνιες πληροφορίες και τον απόηχο της ναυμαχίας στα χρόνια που ακολούθησαν…

Μακρύς ο κατάλογος των παρασημοφορήσεών του, αλλά και των συλλόγων και εταιρειών των οποίων υπήρξε μέλος. Ανάμεσά τους η «Αναγνωστική Εταιρεία Κερκύρας», η «Ιόνιος Εταιρεία» που εδρεύει στο Λονδίνο, η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας του Περιβάλλοντος και της Πολιτιστικής Κληρονομιάς ο «Ομιλος των Φίλων του Ελληνικού Ινστιτούτου Παστέρ» αλλά και της «Διεθνούς Αμνηστίας» και του «WWF Ελλάς».

Μια ζωή στην προσφορά και για τους φίλους, το γλυκό του χαμόγελο, ο ευγενικός τρόπος του γεννημένου διπλωμάτη. H κηδεία του θα γίνει σήμερα το πρωί στις 11 στο A΄ Νεκροταφείο.
ΤΗΛΕΦΟΣ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή