O Αλέκος Φασιανός παρασημοφορήθηκε με το Μετάλλιο της Λεγεώνος της Τιμής, ανώτατη διάκριση της Γαλλίας για την προσφορά του στην τέχνη

O Αλέκος Φασιανός παρασημοφορήθηκε με το Μετάλλιο της Λεγεώνος της Τιμής, ανώτατη διάκριση της Γαλλίας για την προσφορά του στην τέχνη

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Φωταγωγημένο το παλατάκι της Γαλλικής Πρεσβείας με την πόρτα στη Βασιλίσσης Σοφίας να την διαβαίνει μια ειρηνική πολιτιστική διαδήλωση αυτή τη φορά. Είναι οι καλεσμένοι του Γάλλου πρέσβη κ. Jean Loup Kuhn-Delforge στην παρασημοφόρηση του ζωγράφου Αλέκου Φασιανού με τα διάσημα του αξιωματούχου της Λεγεώνος της Τιμής. Στις άλλες, επίσης γαλλικές, παρασημοφορήσεις ο Φασιανός έχει λάβει το μετάλλιο του Ιππότη των Γραμμάτων και Τεχνών, καθώς και του Αξιωματούχου Γραμμάτων και Τεχνών. H ανώτατη διάκριση τη βραδιά της 9ης Οκτωβρίου δόθηκε από τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών που του επέδωσε το μετάλλιο της Legion D’ Honneur τρέφοντας εκτίμηση στην προσφορά του στην τέχνη. Συγκινημένος, όπως πάντα σεμνός, και με λιτό εμπνευσμένο λόγο ο Αλέκος Φασιανός ευχαρίστησε στα γαλλικά, που είναι η δεύτερη γλώσσα του, τη γαλλική κυβέρνηση που τον τιμά και που ήταν καθοριστικός παράγων στην καλλιτεχνική του εξέλιξη, όταν το 1960 ο Αλέκος Φασιανός πήρε υποτροφία της γαλλικής κυβέρνησης για τη Γαλλία. Εμεινε στο Παρίσι τριάντα πέντε χρόνια. Οι καθηγητές του εκεί τού έδωσαν πολύτιμα φώτα, τα μουσεία άνοιξαν νέους ορίζοντες, το Παρίσι, οι Γάλλοι με το ανοιχτόκαρδο πνεύμα ήταν, και είναι, μεγάλο σχολείο. Στην ομιλία του ο Γάλλος πρέσβης κ. Kuhn-Delforge είπε πως ο Φασιανός «μπόρεσε να αναπτύξει τα βιώματα και τις εμπειρίες του στο Παρίσι, όπου εξέθεσε έργα του στις πιο μεγάλες γκαλερί, όπως του Fachetti, του Ιόλα, της Beaubourg και του Dimeo. Γνώρισε τον Louis Aragon, τον Jack Lacarriere, τον M. Deon, τον F. Arrabal, τον A. Laude, τον Y. Navarre και εικονογράφησε τα βιβλία τους. Οπως έγραψε ο Louis Aragon: «Ω, Φασιανέ, εσύ μάς έμαθες ένα καινούργιο τρόπο ν’ αγαπάμε». Συνεργάστηκε επίσης με τον εκδοτικό οίκο Fata Morgana και εικονογράφησε πολλά βιβλία Γάλλων συγγραφέων και ποιητών. «O Φασιανός -είπε ο Γάλλος πρέσβης- κατόρθωσε να επιβάλλει την τέχνη του που πήγαζε από την ελληνική γη, γιατί τα προσωπικά του βιώματα γίνονται διεθνή χωρίς να προστρέχει σε εφήμερα κινήματα ή σε επιδεικτικούς μοντερνισμούς!». O Φασιανός, ευτυχής στο πλευρό της γυναίκας του Μαρίζας με την κόρη τους Βικτώρια, που σπουδάζει στο LSE «Πολιτική και Κυβέρνηση», με το αστραφτερό μετάλλιο της Λεγεώνος της Τιμής στη θέση της καρδιάς, δέχθηκε τα συγχαρητήρια των παρισταμένων στη λαμπερή αυτή τελετή -Ελλήνων και Γάλλων. Πέρα από το ανώτατο αυτό μετάλλιο, ο Αλέκος Φασιανός παραμένει δημιουργός, και Ελληνας που γεννήθηκε στις όχθες του Ιλισού. H τέχνη του «ο τρόπος της ζωγραφικής του άνοιξε δρόμους», όπως έλεγε γι’ αυτόν ο δάσκαλός του Γιάννης Μόραλης. Για τη στήλη, και τη φίλη του Ελένη, έστειλε -αντανάκλαση της μεγάλης τιμής που του έκανε η γαλλική κυβέρνηση και ο υπουργός Εξωτερικών- δύο χαρακτηριστικά έργα του, εποχής Παρισιού, Κόκκινης και Μπλε εποχής. Είναι και τα δύο ζωγραφισμένα τον Μάη του 1967: «H Απαγωγή», ελαιογραφία, και «Στον Κήπο», ελαιογραφία, με τον Νέο με το ποδήλατο και τα μαλλιά στον άνεμο.

«Και η είδηση: ο Αλέκος Φασιανός έχει πρόταση και θα κάνει Αναδρομική έκθεση στο Μουσείο Saint Germaine en Laye, στις 15 Ιουνίου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή