Εκτός ταμπλό Χ.Α. τις επόμενες εβδομάδες οι μετοχές τραπεζών που συγχωνεύτηκαν

Εκτός ταμπλό Χ.Α. τις επόμενες εβδομάδες οι μετοχές τραπεζών που συγχωνεύτηκαν

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι μετοχές των τραπεζών που συγχωνεύθηκαν όπως για παράδειγμα η Αγροτική, η Proton Bank, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο θα αποτελέσουν την πρώτη κατηγορία μετοχών που θα διαγραφούν οριστικά από το χρηματιστηριακό ταμπλό τις επόμενες εβδομάδες. Θα ακολουθήσουν περισσότερες από 25 εισηγμένες, οι οποίες δεν παρουσιάζουν καμία επιχειρηματική δραστηριότητα και παραμένουν εκτός χρηματιστηριακού ταμπλό για περισσότερους από 12 έως 18 μήνες. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» έχει ήδη καταρτισθεί η λίστα των μετοχών που οδεύουν προς οριστική διαγραφή και απομένει η τελική εισήγηση από τη διοίκηση του Χρηματιστηρίου προς την Επ. Κεφαλαιαγοράς. Η οριστική διαγραφή περισσότερων από 30 μετοχών θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο α΄ εξάμηνο του 2014 σύμφωνα με τον σχεδιασμό που υπάρχει. Για πολλές υποψήφιες εταιρείες προς διαγραφή η διοίκηση του χρηματιστηρίου έδωσε τη δυνατότητα να αποδείξουν ότι δεν είναι επιχειρηματικά «ζόμπι» αλλά δυστυχώς δεν υπήρξε καμία απόδειξη ότι μπορούν να επανακάμψουν.

Σύμφωνα με δήλωση υψηλόβαθμου στελέχους του Χρηματιστηρίου στην «Κ» «πολλές απ’ αυτές τις εταιρείες δεν μπορούμε πλέον να τις βρούμε ούτε στο τηλέφωνο. Τους καλούμε και δεν απαντά κανείς. Εχουν οριστικά πτωχεύσει». Είναι αξιοσημείωτο ότι σε αναστολή διαπραγμάτευσης βρίσκονται 33 εισηγμένες, εκ των οποίων ήδη οι 5 (Fintexport, Alapis, Nutriart, Sprider, Χατζηιωάννου) έχουν κηρυχθεί πτωχευμένες από τα δικαστήρια και έχει ξεκινήσει η διαδικασία αποζημίωσης των εργαζομένων. Υπενθυμίζεται ότι στις 2 Νοεμβρίου 2012 διεγράφησαν οι μετοχές της «Ελφίκο» και των «Ευρωσυμμετοχών» που αντιμετώπιζαν οξύτατα οικονομικά προβλήματα και διαπραγματεύονταν στην κατηγορία Προς Διαγραφή, λόγω ετήσιων συνολικών εσόδων μικρότερων των 2 εκατ. ευρώ. Με τις δύο αυτές διαγραφές εισηγμένων ανέρχονται σε 25 το σύνολο των επιχειρήσεων που έχουν διαγραφεί από το Χ.Α. από το 2008 μέχρι και σήμερα. Επίσης έχει δοθεί προθεσμία στις εισηγμένες Microland, Καρδασιλάρης, Πετζετάκις, Τεξαπρέτ προκειμένου να άρουν τους λόγους που επιβάλλουν τη διαγραφή των μετοχών τους.

Να αναφέρουμε ότι από το 2008 που ξεκινά η κρίση μέχρι και σήμερα έχουν διαγραφεί από το Χ.Α. για διάφορους λόγους (εξαγορές-συγχωνεύσεις-οικονομική ασφυξία) οι εξής: Ιμάκο, Rainbow, Singular Logic, Ωμέγα ΑΕΕΧ, Χ. Μπενρουμπή, ΑΒ Βασιλόπουλος, Εκδόσεις Λυμπέρη, Αγροτική Ασφαλιστική, Informer, Elmec Sport, Vivartia, Hitech, Marfin Εγνατία Τράπεζα, Βάρδας, Δίας ΑΕΕΧ, Vivere, Αλυσίδα, Crown Hellas, Εμπορική τράπεζα, Interinvest ΑΕΕΧ, Sciens, Εuroline ΑΕΕΧ, Ελφίκο και Ευρωσυμμετοχές, Εlbisco.Το 2013 διεγράφησαν οι εξής μετοχές: Iπποτούρ, Olympic Catering, Ζάμπα, Altius Επενδυτική, Eurodrip, S&B, ΔΟΛ και Βιοχάλκο. Το 2006 ήταν η χρονιά με τις περισσότερες διαγραφές (41), η πλειονότητα των οποίων (29) αφορούσε διαγραφές κατόπιν απόφασης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.

Ιστορικά η διαδικασία οριστικών διαγραφών μετοχών από το χρηματιστηριακό ταμπλό ξεκίνησε στις 2 Φεβρουαρίου 2006. Οι πρώτες που διεγράφησαν παρουσίασαν σοβαρά οικονομικά προβλήματα από τη δεκαετία του 1990. Πρόκειται για τις εξής εταιρείες: ΔΑΝΕ, Θεσσαλική, Δάριγκ, Cosmos, Globe, Ipirotiki Software&Publications, Connection, Datamedia, Ευρωπαϊκή Τεχνική, Τεχνοδομή, Δυναμική Ζωή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή