Η συνάντηση της Αθήνας: Τολμήστε για τη Δημοκρατία

Η συνάντηση της Αθήνας: Τολμήστε για τη Δημοκρατία

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κάντε κλικ εδώ  για να δείτε τη ζωντανή μετάδοση.

Τέσσερις μήνες πριν από τις ευρωεκλογές, με την εμπιστοσύνη των λαών της Γηραιάς Ηπείρου στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα να κλονίζεται και στις περισσότερες χώρες να προελαύνουν οι αντι-ευρωπαϊκές δυνάμεις, ο Nouvel Observateur και η «Καθημερινή» διοργανώνουν σήμερα και αύριο ένα μεγάλο συνέδριο στην Αθήνα, με θέμα «Τολμήστε για τη Δημοκρατία». Σε αυτό θα συμμετάσχουν ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Σημίτης, Γκι Φερχόφσταντ του Βελγίου και Μάσιμο ντ’ Αλέμα και Μάριο Μόντι της Ιταλίας.

Σε πολλές χώρες ο λαϊκισμός κερδίζει στα σημεία και η αποχή από τις ευρωεκλογές κινδυνεύει να φτάσει σε ύψη ρεκόρ. Μπροστά σε αυτό το φαινόμενο, που λαμβάνει διαστάσεις ασθένειας, δεν υπάρχει παρά μία θεραπεία: η δημοκρατία. Και πιο συγκεκριμένα, ο εκδημοκρατισμός των ευρωπαϊκών θεσμών. Με την καλύτερη συμμετοχή των πολιτών, με τη θαρραλέα μεταρρύθμιση των μεθόδων της, με την εφαρμογή μιας πολιτικής που υπηρετεί φανερά τα συμφέροντα των λαών, η Ενωση μπορεί να ανακτήσει τη νομιμοποίησή της.

Η Ελλάδα εμφανίζεται ως το ιδανικό φόρουμ για να συζητηθούν όλα αυτά τα κρίσιμα ερωτήματα. Η χώρα που επινόησε τη Δημοκρατία βρίσκεται στην καρδιά των ευρωπαϊκών αντιθέσεων, παραμένει συνδεδεμένη με την Ενωση, συγχρόνως όμως υφίσταται με τον πιο επώδυνο τρόπο την κρίση. Δεν είναι τυχαίο ότι το συνέδριο συμπίπτει και με την ανάληψη της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης από την Ελλάδα.

Εκπρόσωποι του πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου, όπως και σημαντικοί διανοούμενοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό, θα κληθούν να απαντήσουν σε καίρια ερωτήματα όπως είναι αν θα πρέπει να προχωρήσουμε στην οργάνωση της ομοσπονδίας, αν πρέπει να εφεύρουμε ένα νέο πρότυπο, έναν καλύτερο συνδυασμό κυριαρχίας των κρατών και διακυβέρνησης από την Ενωση ή μήπως το κάθε έθνος θα πρέπει να επανεφεύρει τη δική του Δημοκρατία.

«Η Συνάντηση της Αθήνας», που θα φιλοξενηθεί στο Μέγαρο, θα ανοίξει σήμερα στις 5 το απόγευμα με συζήτηση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, Ευάγγελου Βενιζέλου, του επιτρόπου Εσωτερικής Αγοράς και Υπηρεσιών, Μισέλ Μπαρνιέ, και του υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, Τιερί Ρεπεντέν. Στα πάνελ του συνεδρίου θα συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων, η Ελληνίδα επίτροπος Μαρία Δαμανάκη, οι υπουργοί Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης και Τουρισμού Ολγα Κεφαλογιάννη, όπως και οι πρώην υπουργοί Ντόρα Μπακογιάννη, Τάσος Γιαννίτσης, Μπερνάρ Κουσνέρ κ.ά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή