Σαμαράς προς Αναστασιάδη: Κορυφαίο εθνικό θέμα το Κυπριακό

Σαμαράς προς Αναστασιάδη: Κορυφαίο εθνικό θέμα το Κυπριακό

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας υποδέχθηκε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς. Κατά τις δηλώσεις των δύο αρχηγών αμέσως μετά τη συνάντηση, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι έγινε μια ενδελεχής συζήτηση για τις τελευταίες εξελίξεις και τις προοπτικές επίλυσης και επανεκκίνησης των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

Ο κ. Σαμαράς σημείωσε πως ο Κύπριος Πρόεδρος τόνισε ότι βασική προϋπόθεση είναι η συμφωνία επί του κοινού ανακοινωθέντος. «Από πλευράς μου να επαναλάβω ότι το κυπριακό είναι το κορυφαίο εθνικό θέμα της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδος και θεμέλιος λίθος είναι η συνεχής διαβούλευση με την Κυπριακή Δημοκρατία». Ο πρωθυπουργός μίλησε για μια δίκαιη, βιώσιμη, λειτουργική λύση με μια αδιαίρετη κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα, μια ιθαγένεια και εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Στο τραπέζι των συνομιλιών θα καθίσουν Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, συνέχισε, ενώ υπονοώντας ότι δεν θα δεχτεί άλλη ιστορία τύπου Ανάν, τονισε πως «πρέπει να αντλήσουμε και διδάγματα από πρόσφατες φάσεις της πορείας του κυπριακού και να διαφυλάξουμε τις προϋποθέσεις ευρύτατης εθνικής συναίνεσης». Σε κάθε περίπτωση πρόσθεσε, η όποια λύση θα πρέπει να περάσει μέσα από τη διενέργεια δύο ταυτοχρόνων δημοψηφισμάτων.

Ανώτατες κυβερνητικές πηγές επ΄αυτού αναφέρουν ότι «το χείριστο θα ήταν να έχουμε ένα αποτυχημένο δημοψήφισμα» και πως «έχει μεγάλη σημασία η ευρεία συναίνεση».

Στις δηλώσεις του ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες και επί της διαδικασίας και επί της ουσίας του κυπριακού.

Επιπλέον, συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία κατά την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της στην ΑΟΖ, ενώ κατηγόρησε την Τουρκία κάνοντας λόγο για απαράδεκτες και μάταιες τακτικές κλιμάκωσης της έντασης.

Εξάλλου, ο Κύπριος Πρόεδρος δήλωσε ότι ενδέχεται σύντομα να καταλήξουμε σε αυτό το ανακοινωθέν και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι η συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου θα δημιουργήσει προοπτικές εθνικής συνεννόησης.

«Το κοινό ανακοινωθέν δεν αποτελεί λύση αλλά θέτει τις βάσεις», επισήμανε ο κ. Αναστασιάδης.

Προειδοποίηση ΗΠΑ

Με μια αυστηρή προειδοποίηση προς την Τουρκία, οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασαν τη δυσφορία τους για την παρενόχληση του νορβηγικού ερευνητικού σκάφους από τουρκικό πολεμικό εντός της ΑΟΖ της Κύπρου. Με την παρέμβαση αυτή, οι ΗΠΑ -για πρώτη φορά έπειτα από πολλά χρόνια- παρείχαν στήριξη στην Κυπριακή Δημοκρατία απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις, ζήτησαν να μη δημιουργούνται εντάσεις και υπερασπίστηκαν το δικαίωμα της Κύπρου να εκμεταλλεύεται την Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη.

Με την παρέμβαση αυτή, οι Αμερικανοί αναδεικνύουν για μια ακόμα φορά το ενδιαφέρον τους για το Κυπριακό – αλλά και τον ρόλο που προτίθενται να παίξουν στη νέα προσπάθεια για την εξεύρεση λύσης. Στο πλαίσιο αυτό δεν είναι καθόλου τυχαίο ότι ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ William Burns τηλεφώνησε χθες στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου και ζήτησε εξηγήσεις για την καθυστέρηση που παρατηρείται από την τουρκοκυπριακή πλευρά σε ό,τι αφορά την κατάληξη στο κοινό ανακοινωθέν.

Ο Τουρκοκύπριος είχε προκαλέσει σύγχυση, διαψεύδοντας ότι υπάρχει συμφωνία στο κοινό ανακοινωθέν. Στην τελευταία ανακοίνωσή του, ο κ. Ερογλου παραδεχόταν ότι «βρισκόμαστε ένα βήμα πριν από την επανέναρξη των συνομιλιών». Κύκλοι της κυπριακής κυβέρνησης εκτιμούσαν ότι αυτά είναι επικοινωνιακή διαχείριση και ότι ο Ερογλου θα συμφωνήσει τελικά στο κοινό ανακοινωθέν. Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τις τελευταίες καθυστερήσεις από πλευράς των Τουρκοκυπρίων, η συνάντηση Αναστασιάδη – Ερογλου αναμένεται να γίνει τη Δευτέρα παρουσία της εκπροσώπου του ΟΗΕ Λίζας Μπατερχάιμ.

Χθες, ο κ. Αναστασιάδης ενημέρωσε τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων της Κύπρου για τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από την προσπάθεια συνομολόγησης του κοινού ανακοινωθέντος, προς επανέναρξη των διακοινοτικών συνομιλιών για το Κυπριακό.

«Φαίνεται να δημιουργούνται σοβαρές προοπτικές για ένα ουσιαστικό κοινό ανακοινωθέν που ικανοποιεί τις βασικές αρχές λύσης του Κυπριακού και θα οδηγήσει στην έναρξη διαπραγματεύσεων όχι για χάριν των διαπραγματεύσεων», ανέφερε χθες μετά τη σύσκεψη αρχηγών ο κ. Αναστασιάδης. Πρόσθεσε ότι θα διαβουλευτεί με τον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας για το θέμα λέγοντας ότι «η ελληνική Κυβέρνηση ετηρείτο ενήμερη επί ημερησίας βάσεως». Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι με την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων θα απευθυνθεί στον κυπριακό λαό για να τον ενημερώσει αναλυτικά και σε βάθος για τα πραγματικά δεδομένα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή