Προκαταρκτική εξέταση για το γάλα μετά τις αποκαλύψεις της “Κ”

Προκαταρκτική εξέταση για το γάλα μετά τις αποκαλύψεις της “Κ”

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης με αφορμή αποκάλυψη της Καθημερινής για την αύξηση της τιμής του φρέσκου γάλακτος από μεγάλες αλυσίδες σουπερ-μάρκετ παρήγγειλλε η Εισαγγελέας πρωτοδικών. Την προκαταρκτική εξέταση θα διενεργήσει ο Εισαγγελέας Αγορανομίας.

Όπως αποκάλυχε χθες η "K" τις τελευταίες ημέρες, στα ράφια των σούπερ μάρκετ παρατηρούνται αυξήσεις σε μερίδα προϊόντων φρέσκου γάλακτος, αλλά και υψηλής παστερίωσης, που φτάνουν έως 5%. Ετσι, ενώ στις 16 Ιανουαρίου 2014, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης, η τιμή φρέσκου γάλακτος κορυφαίας εταιρείας του κλάδου ήταν στο 1,18 ευρώ/λίτρο, σήμερα πωλείται προς 1,24 ευρώ/λίτρο. Μάλιστα, η ίδια τιμή ισχύει σε τέσσερις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

Αυξήσεις παρατηρούνται και σε προϊόντα γάλακτος υψηλής παστερίωσης τουλάχιστον δύο εταιρειών, καθώς στη μία περίπτωση το γάλα πωλείται σήμερα στην τιμή του 1,65 ευρώ/λίτρο έναντι 1,60 ευρώ/λίτρο στις 16 Ιανουαρίου 2014 (αύξηση 3,1%) και στην άλλη περίπτωση το προϊόν από 1,64 ευρώ/λίτρο πωλείται προς 1,70 ευρώ/λίτρο (αύξηση 3,65%).

Οι γαλακτοβιομηχανίες από την πλευρά τους αποδίδουν τις αυξήσεις στο υψηλό ενεργειακό κόστος, αλλά και στο κόστος της πρώτης ύλης. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του Ελληνικού Οργανισμού Γάλακτος, η μέση τιμή παραγωγού για το αγελαδινό γάλα αυξήθηκε την περίοδο Ιουνίου-Νοεμβρίου κατά 2,31%.

 

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή