Μήλον της έριδος το πλεόνασμα

Μήλον της έριδος το πλεόνασμα

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέσα στην εβδομάδα το οικονομικό επιτελείο και η κυβέρνηση αναμένεται να έχουν και να ανακοινώσουν μία ασφαλή πρώτη εικόνα για το πώς έκλεισε ο προϋπολογισμός του 2013. Το πρωτογενές πλεόνασμα του προηγούμενου έτους και συγκεκριμένα το μέγεθός του αποτελεί μήλο της έριδος μεταξύ Ελλάδας και τρόικας, καθώς είναι το στοιχείο που θα ανοίξει διάπλατα το δρόμο για τη νέα ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Με το πρώτο 10ημερο του Φεβρουαρίου να έχει κλείσει, το οικονομικό επιτελείο έχει πλέον ξεκάθαρη εικόνα του τι έγινε έως το τέλος του περυσινού Δεκεμβρίου, αλλά και μία πρώτη «καλή εκτίμηση» για το πώς κινήθηκαν έσοδα και δαπάνες τον Ιανουάριο. Σύμφωνα με πληροφορίες τα έσοδα ήταν ικανοποιητικά τον πρώτο μήνα του έτους, όπως και οι δαπάνες και ο προϋπολογισμός βρίσκεται εντός στόχων.

Υπενθυμίζεται, ότι μέρος των εσόδων του πρώτου διμήνου κάθε έτους εγγράφεται λογιστικά στα έσοδα του προηγούμενου έτους. Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Οικονομικών διαθέτει πλέον πολύ πιο ξεκάθαρη εικόνα για το πώς έκλεισε το 2013. Και στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται οι εκτιμήσεις στελεχών του υπουργείου ότι το πρωτογενές πλεόνασμα πιθανότατα να ξεπερνάει το 1,5 δις ευρώ.

Η πρόσφατη δήλωση του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίες (Eurostat), κ. Β. Ράδερμάχερ, που έκανε λόγο για εικασίες περί πλεονάσματος δεν ανησυχεί το οικονομικό επιτελείο. Αλλωστε, η θέση της Eurostat δεν μπορεί να είναι διαφορετική, αφού ακόμα δεν έχει λάβει τα οριστικά στοιχεία για τον προϋπολογισμό του 2013. Κάτι που θα συμβεί τον Μάρτιο και η ανακοίνωση της Eurostat θα εκδοθεί στα τέλη Απριλίου.

Μόλις ανακοινωθεί και επισήμως από την Eurostat το πλεόνασμα του 2013, η κυβέρνηση σκοπεύει να θέσει το θέμα της ελάφρυνσης του δημόσιου χρέους. Με το βλέμμα στις επερχόμενες εκλογές του Μαίου, το οικονομικό επιτελείο θα επιδιώξει να ανοίξει τη συζήτηση έστω κι αν δεν κλείσει πριν τις εκλογές. Αλλωστε, δεν θα είναι η πρώτη φορά που οι λύσεις για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους θα καθυστερήσουν να συμφωνηθούν. Όμως, είναι δεδομένο ότι η Ευρωζώνη έχει αναλάβει την υποχρέωση της εξεύρεσής τους με την επίσημη δημοσιοποίηση των στοιχείων για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή