Αποστολή στο τέρμα του κόσμου

Αποστολή στο τέρμα του κόσμου

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τι είναι η Ανταρκτική;

Είναι η τέταρτη μεγαλύτερη ήπειρος, με 13 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα!

Χιονίζει πολύ στην Ανταρκτική;

Χιονίζει πολύ λιγότερο από αλλού! Αλλά επειδή κάνει πολύ κρύο, το χιόνι δε λιώνει και με τα χιλιάδες χρόνια έχει σχηματίσει στρώμα χιλιομέτρων.

Πόσο κρύο κάνει;

Η μέση θερμοκρασία τους χειμώνες είναι -68° C. Όσο για το καλοκαίρι, οι -32° C είναι μια ζεστή μέρα!

Τι θα συνέβαινε αν έλιωναν οι πάγοι της;

Το 90% των πάγων της Γης βρίσκονται στην Ανταρκτική. Αν έλιωναν, η θάλασσα θα ανέβαινε κατά 60 μέτρα και θα εξαφανίζονταν εκατοντάδες πόλεις σε ολόκληρο τον κόσμο!  Ποιο είναι το μεγα-λύτερο ζώο ξηράς

Ποιο είναι το μεγαλύτερο ζώο της Ανταρκτικής;

Μια μικρή άπτερη μύγα 6 χιλιοστών! Οι φάλαινες, οι φώκιες και οι πιγκουίνοι είναι θαλάσσια θηλαστικά.

Στην Ανταρκτική ζουν επίσης…

Τέσσερα είδη πιγκουίνων: ο αυτοκρατορικός, ο Γκεντού, ο πιγκουίνος της Αδέλιας και ο πιγκουίνος με τη μαύρη γραμμή στο πηγούνι.

Θαλασσοπούλια, με πιο συνηθισμένα τα: βασιλικά άλμπατρος, σκούα, γλάροι, στέρνες και θαλασσοβάτες του χιονιού. 

Όρκες, οι οποίες ονομάζονται λανθασμένα «φάλαινες δολοφόνοι», ενώ ανήκουν στην οικογένεια των δελφινιών (είναι τα μεγαλύτερα δελφίνια) και επιτίθενται μόνο για τροφή.

Πέντε είδη φώκιας: καβουροφάγοι, φώκιες λεοπάρδαλη, φώκιες του Ρος, φώκιες του Βέντελ, γουνοφόρες φώκιες και θαλάσσιοι ελέφαντες. Οι καβουροφάγοι είναιοι πιο άφθονες στον κόσμο. Λένε πως ξεπερνούν τα 30 εκατομμύρια!

Ποντικοί στην Ανταρκτική;

Ορισμένα νησιά κοντά στην Ανταρκτική είναι το σπίτι… εκατομμυρίων ποντικών και αρουραίων. Έφτασαν εδώ μέσα σε φαλαινοθηρικά και βρίσκοντας άφθονα θαλασσοπούλια πολλαπλασιάστηκαν. Με την άνοδο της θερμοκρασίας στον πλανήτη, υπάρχει φόβος να «εισβάλουν» και στην Ανταρκτική. Γι’ αυτό υπάρχουν εντατικά προγράμματα εξόντωσής τους

Έχει 4 εποχές η Ανταρκτική;

Και βέβαια! Αλλά επειδή βρίσκεται στο νότιο ημισφαίριο, οι εποχές είναι ανάποδα. Όταν εμείς έχουμε χειμώνα, εκεί είναι καλοκαίρι. Το χειμώνα έχει σκοτάδι για 7 μήνες και το καλοκαίρι ο ήλιος λάμπει μέρα-νύχτα. 

Υπάρχουν μεγάλες πόλεις;

Όχι. Η Ανταρκτική είναι ένας άδειος τόπος. Υπάρχουν μόνο επιστημονικοί σταθμοί για όσους μελετούν τη χλω-ρίδα, την πανίδα, τον καιρό και το έδαφός της. Ωστόσο, την επισκέπτονται όλο και περισσότεροι τουρίστες. 

Γιατί δεν παγώνουν τα ζώα της Ανταρκτικής;

Φώκιες και φάλαινες: έχουν κάτω από το δέρμα τους παχύ λίπος που λειτουργεί ως μονωτικό. 

Πιγκουίνοι: έχουν παχύ λίπος και αντιανεμικό πτέρωμα.

Παγόψαρα και άλλα ψάρια, κριλ και άλλα ασπόνδυλα: δεν έχουν στο αίμα τους αντιπηκτικές πρωτεΐνες, αλλά περισσότερο αλάτι, που λειτουργεί σαν αντιψυκτικό.

Η Συνθήκη της Ανταρκτικής

Έχει υπογραφεί από 47 χώρες και ορίζει την Ανταρκτική ως τόπο αποκλειστικά για επιστημονική έρευνα. Υπάρχουν συμφωνίες για την προστασία των φυτών, των ζώων και του ορυκτού πλούτου της, και λαμβάνονται μέτρα εναντίον των «ξενικών» οργανισμών –σπόροι φυτών, μικροοργανισμοί κ.λπ.– που φτάνουν στην παγωμένη ήπειρο με τα ρούχα ή τα παπούτσια των επισκεπτών. Πολλοί όμως αγωνίζονται για να μην ισχύουν όλα αυτά. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT