Μετά τις ευρωεκλογές η συζήτηση νέου πακέτου

Μετά τις ευρωεκλογές η συζήτηση νέου πακέτου

4' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πίεση να ολοκληρώσουν το συντομότερο δυνατόν τον τρέχοντα έλεγχο του προγράμματος που έχει ξεκινήσει από πέρυσι τον Σεπτέμβριο θα δεχτούν αύριο στο Εurogroup οικονομικό επιτελείο και τρόικα. Η υπομονή της Ευρωζώνης έχει αρχίσει να εξαντλείται και όσο θα πλησιάζουν οι ευρωεκλογές του Μαΐου, τόσο θα εντείνεται η επιθυμία των κυβερνήσεων της Ευρώπης να υπάρξει μία «ελληνική νίκη», η οποία θα αξιοποιηθεί στον προεκλογικό τους αγώνα έναντι των ευρωσκεπτικιστών.

Και η ελληνική κυβέρνηση, όμως, θέλει πλέον να επισπεύσει τις διαδικασίες. Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις, το Eurogroup του Μαρτίου (10 του μηνός) θα προλάβει κατά πάσα πιθανότητα να δώσει το «πράσινο φως» στη συμφωνία που θα επέλθει μεταξύ Αθήνας και τρόικας, αλλά είναι αμφίβολο ότι σε εκείνη τη συνεδρίαση θα εγκριθεί και η εκταμίευση της διπλής δόσης ύψους 8,8 δισ. ευρώ από την Ευρωζώνη.

Ωστόσο, ο στόχος είναι στις 10 Μαρτίου να έχει κλείσει το «ελληνικό ζήτημα» ή τουλάχιστον να υπάρχει μία οριστική συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement), καθώς η επόμενη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup) θα γίνει στις 5 Μαΐου (τέλη Μαΐου λήγουν ομόλογα αξίας άνω των 9 δισ. ευρώ και θα πρέπει να έχουν εκταμιευθεί οι δόσεις για να αποπληρωθούν). Τον Απρίλιο δεν έχει προγραμματιστεί Eurogroup, αλλά ένα άτυπο Ecofin (οι υπουργοί Οικονομικών όλων των ευρωπαϊκών χωρών) που θα διεξαχθεί στην Αθήνα στις 1 και 2 του μήνα. Η ελληνική πλευρά δεν θέλει να έχει εκκρεμότητες με την τρόικα την ώρα που οι υπουργοί Οικονομικών θα είναι στην Αθήνα και δεν αποκλείεται -εάν χαθεί για λίγες ημέρες το ορόσημο του Μαρτίου- να πραγματοποιηθεί πριν από τον Απρίλιο ένα Eurogroup μέσω τηλεδιάσκεψης για να εγκρίνει τη δόση.

Πριν, όμως, συμβούν όλα τα παραπάνω θα πρέπει να επιστρέψει η τρόικα στην Αθήνα και να κλείσουν μία σειρά από δύσκολα ανοικτά μέτωπα. Σύμφωνα με στελέχη του οικονομικού επιτελείου και της τρόικας, το κλιμάκιο των εκπροσώπων των πιστωτών της χώρας θα επιστρέψει στην Αθήνα μετά το Ecofin της Τρίτης και θα παραμείνει στην Ελλάδα για περίπου δυόμισι εβδομάδες. Βέβαια, παρόμοια χρονοδιαγράμματα έχουν εκπονηθεί κι άλλες φορές χωρίς να τηρηθούν, αν και αυτή τη φορά εκτιμάται ότι τελικά η τρόικα θα επιστρέψει όπως έχει προγρα­μματιστεί.

Πάντως, αρμόδιο στέλεχος της τρόικας προειδοποιεί ότι μπορεί τον τελευταίο καιρό να έχουν συγκλίνει οι δύο πλευρές, αλλά η επίτευξη της συμφωνίας «δεν είναι εύκολη υπόθεση». Το μεγαλύτερο «αγκάθι» είναι η εφαρμογή των προτάσεων του ΟΟΣΑ. Ειδικότερα, τα θέματα που θα απασχολήσουν τις συζητήσεις των δύο πλευρών αφορούν:

1. Υλοποίηση μεταρρυθμίσεων. Οι προτάσεις του ΟΟΣΑ έχουν αναδειχθεί σε μείζον ζήτημα για την τρόικα που επιμένει στην 100% εφαρμογή τους. Μάλιστα, η ελληνική πλευρά δεν έχει ακόμα ενημερώσει την τρόικα για τις προτάσεις της σχετικά με τις παρεμβάσεις στα φάρμακα και το γάλα (δεδομένου ότι δεν έχουν συμφωνηθεί σε πολιτικό επίπεδο οι αλλαγές), οπότε το θέμα δεν έχει προχωρήσει σχεδόν καθόλου. Οπως όλα δείχνουν η συμφωνία επί των συγκεκριμένων ζητημάτων δύσκολα θα επέλθει πριν από το τέλος του μήνα.

2. Δημοσιονομικές εξελίξεις. Σε ό,τι αφορά στο πρωτογενές πλεόνασμα του 2013, ακόμα και η τρόικα παραδέχεται ότι μπορεί να ξεπεράσει το 1,5 δισ. ευρώ. Ωστόσο, εξετάζει ενδελεχώς κατά πόσο προέρχεται από προσωρινά μέτρα ή μέτρα μόνιμου χαρακτήρα που θα έχουν θετική επίπτωση και στους προϋπολογισμούς του 2014 και του 2015. Πάντως, στο οικονομικό επιτελείο υποστηρίζουν ότι το δημοσιονομικό κενό του 2014 έχει κλείσει χωρίς να απαιτούνται νέα μέτρα και πλέον η συζήτηση θα διεξαχθεί γύρω από το ύψος του κενού του 2015 και τους τρόπους κάλυψής του.

3. Μείωση ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9%. Η ελληνική πρόταση για εφάπαξ μείωση των εισφορών φαίνεται πως θα γίνει αποδεκτή, αλλά τρόικα και οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να εντοπίσουν τα μέτρα που θα υιοθετηθούν για να καλυφθεί το κόστος που θα έχει η εφαρμογή του μέτρου στα ασφαλιστικά Ταμεία.

Πέραν αυτών, η συζήτηση για το χρηματοδοτικό κενό θα παραπέμπεται για μετά τις Ευρωεκλογές, ώστε να μην ανοίξει θέμα «νέου πακέτου» πριν από τις κάλπες και καταβάλλονται προσπάθειες να πειστεί το ΔΝΤ να ξεκινήσει και πάλι τις εκταμιεύσεις των δόσεων που του αναλογούν με μία υπόσχεση της Ευρωζώνης ότι θα καλύψει όποιες χρηματοδοτικές ανάγκες προκύψουν.

Διευκρινίσεις από Eurostat για Ραδερμάχερ

Μία εβδομάδα μετά το σάλο που προκλήθηκε από τις «δηλώσεις αμφισβήτησης» του πρωτογενούς πλεονάσματος της Ελλάδας από τον επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat), κ. Β. Ραδερμάχερ, η Εurostat υποστηρίζει ότι οι τοποθετήσεις του επικεφαλής της παρερμηνεύτηκαν από κάποια Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ). Η «Κ» ζήτησε διευκρινίσεις από τη Eurostat επί του θέματος και η απάντηση της Στατιστικής Υπηρεσίας δεν δέχεται παρερμηνείες. «Τα σχόλια του κ. Ραδερμάχερ για τα στοιχεία του ελληνικού ελλείμματος και χρέους σε συνέντευξή του στη Süddeutsche Zeitung, παρερμηνεύθηκαν σε πολύ μεγάλο βαθμό από ορισμένα ΜΜΕ» δηλώνει η Eurostat, ενώ επισημαίνει ότι «μόνο ένα μέρος της συνέντευξης δημοσιεύθηκε». Μάλιστα, η Eurostat αναφέρει πως «δεν αμφισβητεί τις εκτιμήσεις του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών σε ό,τι αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013». Υποστηρίζει, δε, ότι η Eurostat δεν μπορεί να σχολιάσει το ελληνικό ισοζύγιο. Αυτό όχι γιατί διατηρεί αμφιβολίες για τα στοιχεία, αλλά επειδή πρώτον, οι κανόνες προσδιορισμού του αναφερόμενου πρωτογενούς πλεονάσματος περιγράφονται στο Μνημόνιο και όχι στο Μάαστριχτ και δεύτερον, ακόμα δεν έχει λάβει σχετικά στοιχεία από κανένα κράτος – μέλος για τους προϋπολογισμούς τους. Πέραν αυτών, η Eurostat ξεκαθαρίζει ότι στη συνέτευξη του κ. Ραδερμάχερ δεν υπήρξε καμία πολιτική παρέμβαση από τον επικεφαλής της.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή