Στο Eurogroup “κλειδώνει” η επιστροφή της τρόικας

Στο Eurogroup “κλειδώνει” η επιστροφή της τρόικας

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Κλειδώνει» σήμερα το πότε θα επιστρέψει η τρόικα, καθώς στο Eurogroup θα συζητηθεί το θέμα της Ελλάδας και θα ασκηθεί πίεση προς όλους να κλείσει το συντομότερο δυνατό ο έλεγχος. Στον απόηχο των δηλώσεων του Ευρωπαίου επίτροπου, κ. Ολι Ρεν, που παραπέμπει τη συζήτηση για το ελληνικό χρέος από το καλοκαίρι και μετά, αλλά και του δημοσιεύματος του Spiegel που υποστηρίζει ότι η Γερμανίδα καγκελάριος, κυρία Ανγκελα Μέρκελ, ενημέρωσε την Αθήνα ότι δεν μπορεί να περιμένει σε νέα βοήθεια πριν τις Ευρωεκλογές, η ελληνική πλευρά καλείται πλέον να ολοκληρώσει άμεσα τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για να μην είναι ευάλωτη σε τέτοιου είδους πιέσεις.

Τα ανοικτά μέτωπα δίνουν το «πάτημα» στην Ευρωζώνη να καθυστερεί τα ελληνικά αιτήματα. Πάντως, στο οικονομικό επιτελείο επιμένουν ότι η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού θα συζητηθεί μόλις ολοκληρωθεί ο έλεγχος της τρόικας και το θέμα της νέας ρύθμισης του ελληνικού χρέους θα τεθεί αμέσως μετά την ανακοίνωση της Eurostat στις 23 Απριλίου, που θα επιβεβαιώνει την ύπαρξη σημαντικού πρωτογενούς πλεονάσματος.

Μέχρι τότε, όμως, η κυβέρνηση θα πρέπει να βρει κοινό τόπο για μία σειρά ζητημάτων με την τρόικα. Στο οικονομικό επιτελείο, αλλά και στελέχη της τρόικας, εκτιμούν πως μετά το αυριανό Ecofin, το κλιμάκιο της τρόικας θα επιστρέψει στην Αθήνα. Η απόφαση αναμένεται να ληφθεί στο σημερινό Eurogroup όπου θα παρουσιαστεί η πορεία των διαπραγματεύσεων που έγιναν εξ’ αποστάσεως το τελευταίο διάστημα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο πλευρές έχουν συμφωνήσει ότι το κενό του 2014 κλείνει χωρίς νέα μέτρα λόγο της θετικής επίπτωσης του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2013. Ωστόσο, η τρόικα συνεχίζει να εξετάζει τα μέτρα με τα οποία επετεύχθη το πλεόνασμα αυτό, ως προς τη μονιμότητά τους. Από αυτό το στοιχείο θα εξαρτηθεί και το μέγεθος του κενού του 2014 και του 2015. Ειδικά για το τελευταίο δεν έχει γίνει καμία συζήτηση, ενώ για το κενό του 2014 αρμόδια στελέχη εκτιμούν ότι δύσκολα θα ξανανοίξει.

Το θέμα που «καίει» είναι αυτό των μεταρρυθμίσεων και της εφαρμογής των προτάσεων του ΟΟΣΑ. Η κυβέρνηση επιμένει ότι κάποια μέτρα όπως εκείνα για τα φάρμακα και το γάλα δεν μπορούν να περάσουν ως έχουν στις προτάσεις του Οργανισμού, ενώ η τρόικα θεωρεί ότι θα πρέπει να εφαρμοστούν όλα και όπως τα περιγράφει ο ΟΟΣΑ. Τα ζητήματα αυτά θα απασχολήσουν τις διαπραγματεύσεις μέχρι το τέλος, καθώς εκτιμάται ότι εφόσον επιστρέψει η τρόικα θα παραμείνει στην Αθήνα έως το Eurogroup της 10ης Μαρτίου.

Εφόσον κυλήσουν όλα ομαλά, σε εκείνη τη συνεδρίαση θα παρουσιαστεί μία οριστική συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο και η εκταμίευση των δόσεων θα παραπεμφθεί για λίγο αργότερα. Ωστόσο, η ελληνική κυβέρνηση θα έχει κλείσει ένα μεγάλο κεφάλαιο και θα μπορεί να αιτηθεί χωρίς «βαρίδια» την ελάφρυνση του χρέους και την διευθέτηση του χρηματοδοτικού κενού του προγράμματος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή