«Νίπτουν τας χείρας τους» Παπανδρέου και Ρόντος για την απάτη με τη ΜΚΟ

«Νίπτουν τας χείρας τους» Παπανδρέου και Ρόντος για την απάτη με τη ΜΚΟ

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Νίπτουν τας χείρας τους» Γιώργος Παπανδρέου και Άλεξ Ρόντος για την υπόθεση της παράνομης χρηματοδότησης της ΜΚΟ με ποσό 9 εκατ. ευρώ από κονδύλια του υπουργείου Εξωτερικών την περίοδο 2000 – 2004. Πρόκειται για χρήματα που  εκταμιεύθηκαν με πρόσχημα την υλοποίηση συνολικά οκτώ προγραμμάτων αποναρκοθέτησης σε Βοσνία, Λίβανο και Ιράκ.

Ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου κάνει λόγο μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε το γραφείο του για απόπειρα εμπλοκής του με τρόπο που δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Τονίζει μάλιστα ότι επί θητείας του στο υπουργείο Εξωτερικών οριοθετήθηκε για πρώτη φορά η έννοια της ΜΚΟ και τέθηκαν οι προϋποθέσεις χρηματοδότησής τους.

«Η Δικαιοσύνη ορθώς ελέγχει κάθε υπόθεση», αναφέρεται στην ανακοίνωση και επισημαίνεται, «ότι κάποια ΜΜΕ προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την υπόθεση και να εμπλέξουν δια της πλαγίας τον Γιώργο Παπανδρέου με τρόπο που δεν έχει καμία σχέση με την αλήθεια και την πραγματικότητα».

«Σε κάθε περίπτωση» τονίζεται, επίσης, στην ανακοίνωση, «είναι περισσότερο από εμφανές, γιατί κόπτονται περί διαφάνειας εκείνοι που την καταπατούν καθημερινά, λόγω και έργω». Και προστίθεται: «Αλλά και αυτή τη φορά, όπως και όλες τις προηγούμενες, εκτίθενται».

Όσοι προσπαθούν να εμπλέξουν τον πρώην πρωθυπουργό, αναφέρεται, δεν μπορούν να αποδεχτούν «ότι όλη η διαδρομή του Γιώργου Παπανδρέου συνδέεται με παρεμβάσεις που αφορούν τη διαφάνεια, την ευνομία, την ισονομία, τη λογοδοσία, τον έλεγχο και επιλογές που ενισχύουν το κράτος δικαίου, μεταξύ των οποίων, φοροδιαφυγή, λαθρεμπόριο, οικονομικοί εισαγγελείς, οικονομική αστυνομία, ό,τι δηλαδή αποδίδει καρπούς σήμερα, αλλά και διαύγεια, ανοιχτή- ηλεκτρονική διακυβέρνηση».

Εκφράζεται επίσης η ευχή και η ελπίδα ότι δεν θα χρησιμοποιηθεί «ως ευκαιρία για κάποιους να πλήξουν την ιδέα της αυτοοργάνωσης και του εθελοντισμού, ούτε και τα κινήματα των πολιτών, που παγκοσμίως αποτελούν μια ήρεμη δύναμη προώθησης του κοινού καλού για κάθε κοινωνία και για κάθε χώρα».

Στην ανακοίνωση υπενθυμίζεται ότι επί θητείας του κ. Παπανδρέου στο υπουργείο Εξωτερικών τέθηκε τέλος στο καθεστώς αξιολόγησης των ΜΚΟ χωρίς καθορισμένα κριτήρια, οριοθετήθηκε για πρώτη φορά η έννοια της ΜΚΟ, θεσπίστηκε η τήρηση Μητρώου, τέθηκαν προϋποθέσεις χρηματοδότησής τους κλπ. Επίσης τονίζεται ότι η Οικονομική Αστυνομία, η οποία έκανε την αρχική έρευνα, για τη συγκεκριμένη ΜΚΟ, συγκροτήθηκε με πρωτοβουλία της κυβέρνησης Παπανδρέου.

Από την πλευρά του ο Αλεξ Ρόντος, ένας εκ των κατηγορουμένων για την υπόθεση, εξέφρασε την έκπληξη του για την εξέλιξη στο θέμα της ΜΚΟ «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης».

Σε δηλώσεις του στο «Έθνος» τόνισε ότι δεν του ζητήθηκε από τις Αρχές να καταθέσει για την υπόθεση. Επανέλαβε μάλιστα ότι στη διάρκεια της θητείας του στην Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας «ακολούθησε πιστά τη διαδικασία που προβλεπόταν από ένα θεσμικό πλαίσιο που, όπως είπε, ήταν προβληματικό και ελλιπές».

Εξάλλου, ο κ. Ρόντος δήλωσε ότι «επανειλημμένα είχε θέσει το θέμα αλλαγής του θεσμικού πλαισίου και υιοθέτησης της εμπειρίας άλλων χωρών για την ύπαρξη αποτελεσματικού ανεξάρτητου μηχανισμού ελέγχου της υλοποίησης του έργου των ΜΚΟ, χωρίς όμως να βρει ανταπόκριση».

Ο Αλεξ Ρόντος είναι Ελληνας που έχει γεννηθεί στην Τανζανία έχει περάσει το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του μέχρι σήμερα δουλεύοντας στην Αφρική, όπου και απέκτησε πλούσια εργασιακή εμπειρία ως υπάλληλος αμερικανικών και βρετανικών ΜΚΟ.

Καταλαμβάνοντας σημαντικές θέσεις τόσο στο πρωθυπουργικό γραφείο όσο και στο υπουργείο Εξωτερικών στο πλευρό του Γ. Παπανδρέου απέκτησε μεγάλη εμπειρία στις διπλωματικές διαπραγματεύσεις.

Ο κ. Ρόντος διηύθυνε για μεγάλο χρονικό διάστημα την ΥΔΑΣ, καθώς έχει προηγούμενη εμπειρία από ανθρωπιστικές αποστολές στην Αφρική. Από τον Ιανουάριο του 2012 ανέλαβε Ειδικός Εκπρόσωπος της Εξωτερικής Αρχής της ΕΕ για το Κέρας της Αφρικής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή